Dezideratul unei campanii fără papagali

Sancțiunile, lansate de o parte și de alta în deja plină campanie electorală, arată nu numai o foarte firavă perspectivă generală asupra legii în ceea ce îl privește pe politicianul român, în fapt legiuitor, dar și o formă de vidare a mesajului public. Lupta politică se vede eliminată în favoarea unor amenințări lipsite de forța susținerii cadrului legal, în linia instaurată de statul paralel. Candidații, care sunt în acest moment și deținători ai unor funcții la vârful statului, în loc să profite de de situația specială în care se află, sub aspect intelectual, nu mafiot, se plasează exclusiv în linia unui autoritarism de care societatea este dramatic excedată. Conflictul între guvern și președinție se extinde, fiind pentru prima dată o concurență care, până la urmă, poate confisca nefericit preliminar scrutinul electoral.
Recentele decizii ale  Curții Constituționale, care se vede pentru prima dată în istoria ei implicată în decizii cu adevărat necesare, arată disfuncții de o gravitate extremă. Statul român actual este constituit pe o catastrafală armonizare juridică, de unde derapajele curente care se resimt fără a fi identificată cauza. Statul constituit în mizeria morală și tensiunile anilor ’90 nu a suferit în timp mari corecturi decât la nivelul vorbelor și a iluziilor orchestrate propagandistic. Justiție, economie, Constituție s-au circumscris unor reguli de castă, contrare principiilor unui stat democratic. Oricine ar veni în fruntea statului nu poate depăși rolul unui figurant, situația fiind teribilă când persoanele de la vârful instituțiilor sunt prin ele însele niște figuranți.
Gura mare a candidaților ar trebui să fie redusă la planurile pe care le au în ceea ce privește redarea statului român proprietarilor de drept, cetățenii români, și scoaterea acestuia din complexa captivitate în care se află. Declararea indirectă a incapacității funcționale a statului român este dovedită de anexarea sistemului la resursele împrumuturilor externe, în condițiile în care continuă abandonul pieței muncii prin emigrare sau deschiderea instituțiilor publice pentru o clientelă electorală malefică. In mare parte românii lucrează la statul care este împotriva cetățenilor.
Lupta electorală între guvern și președinție bate în aceleași direcții, diferite fiind doar persoanele care ar fi înlocuite. Despre schimbările necesare, obligatorii, pe care însăși criza economică le va impune, în lipsa inițiativelor celor de la putere, nimeni nu scoate o vorbă. Nici despre politica externă, subiect esențial într-o campanie electorală prezidențială, nu se anunță nimic interesant. Candidații cei mai vizibili la președinție par a fi legați la gură, în invocarea chestiunilor concrete, respectiv a soluțiilor pe care le au. Singura lor problemă este să dovedească faptul că nu sunt corupți, continuând într-o direcție a manipulării din ultimii cel puțin 15 ani. Corupția a produs tot materialul politic autohton, izolând societatea de mediul decizional pe care ar fi trebuit să îl poată cenzura în mod real și în timp optim.
Nu ar fi deloc lipsită de interes, poate chiar foarte adecvată, mutarea mizei alegerilor spre candidații mai puțin implicați până acum în actul politic. Aducerea lor în centrul dezbaterilor are toate șansele să redea o minimă consistență și perspectivă rezultatului campaniei alegerilor prezidențiale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioan Vieru 1334 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Dați-l jos ! Dăți-l jos!
    Că n-aduce vre-un folos!
    Suntem tot mai învrăjbiți,
    de Prut încă despărțiți,
    am pierdut codrii, gaz, aur,
    n-am primit nici un tezaur,
    vindem fete la export,
    musumani luăm prin import,
    suntem sclavi la noi în țară,
    suntem sclavi și in afară!
    Dacă credeți în Hristos
    dați-l jos pe acest scârbos!
    El din neam de venetici
    ne spune; „Sunteți fanatici”!?
    El primit de noi de milă
    ne răspunde doar cu silă!
    Dati-l jos! Dați-l jos!
    Că-i pagubă, nu folos!

  2. „Candidații cei mai vizibili la președinție”sunt aia din poza!CCR al PSD este presedintele Romaniei,o gasca de pinguini cu staif,salarii astronomice si pensii speciale nesimtite,
    Cred ca e bal mascat permanent la CCR cand isi pun comicariile alea pe ei..

  3. @Fara alogeni: d-le Ioan Sperling,dupa nume nu pari roman,scuze pentru prenumele de prost”Ioan”Pentru un medic cu pretentii de serios,ai talent la versificatie…Pentru un om de 60 de ani,esti depasit…

  4. Tragedie în Ialomiţa: 10 morţi în urma unui accident de microbuz
    Probabil lucrători ai firmelor cărora judecătorii CCR încercă să le ofere „facilități”, ?

    https://www.national.ro/news/tragedie-in-ialomita-accident-cu-10-morti-670720.html/

    Apreciați că Valer Dorneanu încercă să își nege activitatea de procuror, și probabil de colaborator al fostei securități, având și susținerea altor indivizi de la CCR, care probabil nu ar putea fi numiți și judecători, măsurile asiguratorii de sechestrare a bunurilor fiind incluse și în Codul de Procedură Penală din 1968, desființarea unei practici vechi de vreo 50 de ani implicând și „costuri”, costurile contribuțiilor indivizilor ce ajung să judece diverse spețe ,având ca bază susținerea politică prin care au ajuns să se se pronunțe „ca judecători” fiind din ce în ce mai evidente, ?
    Apreciați și că numirea judecătorior de la CCR și a politicienilor în funcții publice nu ar trebui făcută fără desecretizarea și publicarea dosarelor întocmite de fosta securitate și de fostele servicii de informații ale altor structuri, a candidaților la funcții publice, care au avut funcții în structurile de dinainte de 198ă și pentru care se solicită declarații de necolaborare cu fostele structuri de securitate ale statului comunist, ?

  5. Eu cind am vazut poza am crezut ca e vorba de echipa de Old Boys a Rapidului, in noile echipamente ! De abia dupa aia, nevazindu-l nici pe Sandu Neagu sau Nasturescu, dar in schimb pe mos Zagrean si baba Aspazia, m-am lamurit ! Nu-i echipa ca Rapidu’ si nici peste ca stavridu’ !

  6. @?????? in decembrie 1989 a fost lovitura de stat a Securitatii impotriva Partidului Comunist!Cominternistii si nepotii lor dati afara din PCR national,trecusera la controlul Securitatii via KGB !Astazi vedem urmarile si securisti ca Dorneanu mufați la țața scroafei cu bani…

  7. @Ograda Constituţională… Pe ‘Potcoava’ de lângă Gara de Nord, era un panou mare, ce se putea vedea din trenurile ce soseau sau plecau şi pe care scria atât de frumos: „Valurile, vălureşte / Malurile, mălureşte / Salcia-ncet şopteşte: Nicio masă fără peşte!”…

  8. Dupa sustinerea difuza a comunismului practicata de romani, de 30 ANI incoace romanii practica complicitatea tacita cu statul de drept securist si papusile sale.Rapacitatea securista distruge dezvoltarea sustenabila, atat biologica cat si morala, a poporului roman lipsit de gandire politica autonoma. Ambasadele sunt informate…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.