DIICOT cere arestarea lui William Brînză

Procurorii DIICOT au cerut judecătorilor arestarea preventivă a fostului deputat William Brînză, cercetat într-un dosar de evaziune fiscală. Judecătorii de la Curtea de Apel București au respins solicitarea, dar decizia nu este definitivă, iar DIICOT a anunțat că face contestație.

Inițial, procurorii l-au pus sub acuzare pe William Brînză, în mai 2015, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat, în cazul acestuia fiind dispusă atunci măsura controlului judiciar, reamintește Agerpres.

Ulterior, DIICOT a cerut în instanță înlocuirea controlului judiciar cu măsura arestului preventiv, după ce lui William Brînză i s-au adus noi acuzații.

Fostul deputat este acuzat că, în calitate de administrator a două societăți comerciale, ar fi înregistrat mai multe facturi fictive privind achiziții de servicii de consultanță, prejudiciul fiind de aproximativ un milion de euro.

Dosarul a fost deschis în decembrie 2014 de procurorii DIICOT, la acea vreme fiind efectuate mai multe percheziții, inclusiv la sediul Ministerului Fondurilor Europene. În dosar a fost audiată atunci și mama lui William Brînză, existând informații că pe numele ei ar fi fost înființată o firmă care înregistra operațiuni fictive privind achiziția de carne.

Ancheta viza destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală și spălare de bani, prin folosirea de firme fantomă pentru prestări servicii fictive și livrări de mărfuri, în special produse din carne.

De asemenea, gruparea folosea documente ori declarații false pentru a obține fonduri europene nerambursabile.

Anchetatorii susțineau că, în perioada 2010 — 2014, pe teritoriul României (zona București — Ilfov și Moldova) a acționat o grupare ce funcționa pe mai multe paliere, cu structură piramidală. La această grupare au aderat mai multe persoane, din medii diferite, care s-au specializat, fiecare având atribuții clar determinate.

Gruparea a creat și utilizat societăți comerciale în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat, societăți care erau trecute pe numele unor persoane modeste material și cu un nivel minim de educație, în special din zonele rurale din Moldova și din Republica Moldova, manipulabile, dar controlate în fapt de membrii grupării.

Prin intermediul acestor firme, au fost săvârșite infracțiuni de evaziune fiscală, prin efectuarea de livrări fictive de bunuri și servicii către societăți comerciale controlate de diverse structuri infracționale.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.