Din ianuarie, la raft, produse marcate SGR

Produsele care au ambalaje cu marcajul SGR ar putea să ajungă pe rafturile magazinelor în cursul lunii ianuarie. RetuRO Sistem Garanţie Returnare va fi implementat începând din 30 noiembrie 2023, iar din acel moment românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant.

Cel mai probabil, primele astfel de ambalaje de pe piaţă vor fi cele din plastic. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi şi va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

”(…)România va implementa un sistem atipic pentru acest moment, pentru că este primul sistem de mari dimensiuni care este integrat. Cealaltă piaţă mare la nivel european, care are în prezent un Sistem de Garanţie-Returnare, este piaţa din Germania, unde însă funcţionează pe baza unor reţele închise la nivel de comercianţi şi deci există mai mulţi operatori aferenţi fiecărui comerciant. Concluzia este că, în curând, toate pieţele europene vor porni pe acest drum. România are, într-adevăr, particularitatea de a fi început mai devreme în această privinţă. Sigur că are şi multe de recuperat şi aici discuţiile cu privire la deficitul de colectare selectivă al ambalajelor le-am avut de-a lungul anilor”, a declarat, marţi, directorul general al Asociaţiei Berarii României, Julia Leferman, la conferinţa PRIA Environment.

Va exista o complementaritate a lor la raft. O vreme le vom vedea în paralel 

„Pentru producători este importantă epuizarea stocului înainte ca noile produse cu marcajul SGR să ajungă la raft sau, aşa cum s-a amintit, va exista o complementaritate a lor la raft. O vreme le vom vedea în paralel. Ne aşteptăm în mod rezonabil ca produsele de ambalaje care poartă marcajul SGR să înceapă să ajungă la rafturile magazinelor în cursul lunii ianuarie.

Acţiunea de producţie va începe la începutul lunii decembrie, deci în mod normal există un anumit decalaj de timp de la momentul la care produsul iese pe poarta fabricii şi până ajunge efectiv la magazin. Din perspectiva tipologiei de ambalaje, anticipăm că, cel mai probabil, primele ambalaje de pe piaţă vor fi cele PET şi vor urma sticla şi doza din aluminiu.

Este la fel de important, cum spuneam, comercializarea stocurilor din piaţă, pentru că sunt produse al căror conţinut este perfect bun şi se află în termen de valabilitate. Simplul fapt că ambalajul, respectiv eticheta, se schimbă nu schimbă cu nimic caracteristicile pentru consum al acestui produs. Nu ne dorim pierderi economice şi de resurse prin returnarea de către anumiţi comercianţi a stocurilor vechi în favoarea stocurilor noi. Din punct de vedere operaţional, vedem astfel de provocări. Sperăm ca acestea să fie depăşite în mod cât mai facil şi tranziţia aceasta între stocuri de produse să aibă loc rapid, dar în acord cu cerinţele pieţei şi ale consumatorilor”, a precizat Leferman.

România va implementa un sistem atipic pentru acest moment, întrucât este unul de mari dimensiuni şi integrat

„Pentru noi, în calitate de reprezentanţi ai industriei, acest proiect deja are cinci ani. A fost început în 2018, când, de altfel, primul obiectiv a fost acela de a avea un studiu de fezabilitate. Am avut mai multe studii de fezabilitate care, puse laolaltă, cel realizat de Berarii României şi cel realizat de producătorii de băuturi răcoritoare, au arătat concluzii foarte apropiate. De acolo a pornit drumul de implementare a acestui Sistem de Garanţie-Returnare pentru ambalajele de băuturi.

 SGR va compensa o parte din deficitul pe care România îl are la colectarea selectivă a ambalajelor

„Sperăm noi să dea şi un impuls pentru eficientizarea reală a colectării separate realizate de către primării în continuare, astfel încât cele două sisteme, în complementaritate, să aibă rezultate din ce în ce mai bune. De aici, vom avea de câştigat cu toţii, operatori economici şi noi, în calitate de cetăţeni”, a punctat ea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. Suntem o casa de amanet infiintata in anul 2010,cu o experienta pa pe piata de 13 ani.Oferim clientilor posibilitatea de a obtine un credit pe loc garantand cu autoturismul. Obtineti un imprumut rapid, cu banii pe loc.Comisioanele, garantat cele mai mici de pe piata, variaza in functie de suma imprumutata. Suntem o echipa tanara, corecta, transparenta si ne laudam cu o clientela foarte multumita care revine fara ezitare. Garantam cel mai mic pret. Oferim servicii financiare la un inalt nivel.
    Informatii tel 0724998826 #auto
    #amanet
    #automobile
    #masini
    #amanetauto

  2. Acum ambalajul e prins in pret, de cand cu SGR nu va mai fi prins in pret, e un atentat la buzunarul cetateanului. Normal ar fi sa ne dea inapoi 50 de bani la returnarea ambalajului FARA ca sa dam noi acesti 50 de bani in plus atunci cand cumparam produsul.

  3. Si daca beau ulei i-mi returnează sticla de shlibowitz ? Poate ca pun ulei la mashina ! Si mai fac parai ca taxii !

  4. popescu daniel As dori sa amanetez o turma de oi si nu s-ar prinde. fara Garanţie si Returnare

  5. …inainte de 89 circula un banc…bei cat bei da’si cand vinzi sticlele!…se reinventeaza multe chestii din trecut…erau centre unde se rascumparau sticlele vechi, trei lei erau dele de sampanie si de lapte, doi lei cele de un litru si un leu cele de jumatate…la scoalatrebuia sa ducem, dupa vacanta parca, maculatura…in gunoiul menajer nu prea erau ambalaje, piata o faceai in plasele de rafie sau de guta/plastic, legumele, fructele samd se dadeau in pungi de hartie…berea sau apa minerala se dadeau numai cu sticla goala la schimb…

  6. Acum, prețul raft cuprinde produsul+ambalajul nereturnabil. Dacă se reciclează ambalajul, prețul la raft va scădea?

  7. O pierdere de bani pe aparate din bani europeni ! Apropo ! Cat costa un aparat care composteaza sticlele din plastic ? Nu era mai bine la ICVA unde se colectau sticle si borcane goale ?

  8. ieri am trecut repede pe langa un aparat din asta, se laudau ca dau un voucher de 0.02 RON, am crezut ca nu vad bine, pentru fiecare ambalaj returnat… presupun ca era in plus, un fel de bonus. Interesant, la 5 ambalaje iti da 10 bani… as da cate 20 de bani la fiecare 5 ambalaje aruncate in curtea guvernului. intre timp, zeci de sticle cu tot felul de uleiuri, sucuri, bere, apa minerala nu ai unde sa le returnezi… dar cred ca o sa se intoarca timpurile cand te duceai cu lada cu sticle goale la depozite.

  9. extorsiune – definiție și paradigmă – Dexonline
    dexonline.ro › definitie › extorsiune
    EXTORSIUNE s.f. Extorcare, stoarcere, luare de bani prin amenințări sau prin forță. [ Pron. -si-u-. / < fr. extorsion, lat. extorsio].

    -sa observam limbajul "cotidianului",
    "După golirea ambalajului, consumatorul VA TREBUI să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare …",
    programare neuro-lingvistica,dresaj:
    "va trebui" sa faca si sa dreaga pe pm mah liliana vornicu!

  10. Vânătorul de troli are dreptate. Un centru unde puteai duce sticlele și borcanele era pe strada Piața Amzei la colț cu Calea Victoriei, iar vis-a vis erau magazine cu mătase naturală chinezească, 80 de lei metrul. patru magazine cu stofe de cea mai bună calitate și o librarie minunată. Amintiri de babă. Am uitat, și o cooperativă unde făcea la comandă pantofi din piele eleganți.

  11. …pt mariana grancea:alte timpuri!…copiilor li se povesteste astazi doar despre vremurile de dupa 80, cand a fost, cu adevarat, crancen…dar nu li se spune si cine a fost, din nou cu adevarat, vinovat…tot pe calea victoriei era cea mai buna croitorie, pana in 80 orice muritor isi facea costumele la meseriasi…rar le cumparai din magazin unde, apropo, erau masuri cu talie, pentru cumparatori analizati statistic…fac acum misto alde patapievici si gen acoliti sorosisti pt dialog social de planurile cincinale…eu s-ar pupa in dos sa aiba oamenii de analiza care le elaborau pt cocioc…dar stricam orzul pe gaste, desi gastele sunt copiii si nepotii nostri…eu sunt uimit, am interviuri pt angajare…au pretentii incredibile necalificatii-sa traiasca ajutoarele votante, pardon, sociale, dar sa-i vedeti pe cei care au terminat vreo privata fara sa stie unde sunt salile de curs!…vor din prima 2000 euro leafa, desi recunosc faptul ca nu stiu nimic…masina de peste30000euro, abonament la sala, samd…si ciolacu spera sa aiba bani pt pensii-mai nou, mierea veniturilor se va revarsa si peste salarii…nu intelege nimic, a aparut pe firmament la 38 de ani, cariera de inceput vanzator/casier bilete cinema buzau…harnic!…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.