Director în BNR: ”Pentru piața financiară română Rusia nici măcar nu există”

Eugen Rădulescu, director Direcția Stabilitate din cadrul Băncii Naționale a României, susține că sistemul bancar românesc nu va suferi din cauza sancțiunilor pe care Occidentul le-a aplicat Rusiei. În primul rând, nu există o bancă cu capital rusesc în țara noastră, și în al doilea rând băncile mari din Europa care au subsidiare la noi și care au plasamente pe piața financiară rusă nu vor fi clătinate pentru că au capitaluri arhisuficiente.

”Sberbank Europe, subsidiară din Austria a băncii ruse, a intrat direct în insolvență, după ce autoritățile austriece au decis ca nu trebuie să treacă printr-un proces de rezoluție. Adică, în traducere liberă: nu trebuie întinsă pelteaua; stop joc! Subsidiarele Sberbank Europe din alte 3 țări europene (Croația, Slovenia și Bosnia-Herțegovina) au fost vândute unor instituții financiare locale. Și mai sunt și alte instituții financiare cu capital rusesc prin Uniunea Europeană. Mari bănci europene, unele cu subsidiare și prin România (Raiffeisen, Unicredit, Societé Générale, printre altele) au investiții importante în Rusia și în Ucraina. Dar asta este normal, într-o lume tot mai interdependentă. Oportunitățile de afaceri trebuie frucificate”, susține Rădulescu.

Oficialul BNR a răspuns apoi la întrebarea: Unde suntem noi în toată această poveste? ”Am avut și noi o băncuță cu capital rusesc, care a primit, până la urmă, autorizația de funcționare. Dar activitatea ei bancară a fost în scurt timp suspendată, iar în final i s-a ridicat licența de funcționare. Nu au fost prea multe valuri în public pentru asta – banca nu a generat pierderi nici pentru clienți, nici pentru Fondul de Garantare a depozitelor. Dar lecția a fost utilă, rușii au înțeles că nu se pot juca de-a respectarea regulilor bancare în România și că Banca Națională nu se va uita în altă direcție când ei calcă pe bec. Ca urmare, în prezent, pentru piața financiară română Rusia nici măcar nu există. Este adevărat, bănci mari din Europa care au subsidiare la noi au plasamente, unele semnificative, pe piața financiară rusă. Doar că niciuna din acestea nu se va clătina măcar ca urmare a evoluțiilor din Rusia. Toate au capitaluri arhisuficiente, ca să nu mai spun că subsidiarele lor din România sunt unități distincte, cu capital propriu – sau, cum le mai numeau oficiali ai BNR, bănci românești cu capital străin”, a spus Rădulescu.

Uniunea Europeană a decis să excludă șapte bănci rusești importante din sistemul de plăți bancare SWIFT. Măsura vine în cadrul unui pachet mai larg de sancțiuni decise de UE după ce Rusia a invadat Ucraina și va intra în vigoare în termen de 10 zile.
Potrivit listei publicate în Jurnalul oficial al UE, este vorba despre băncile Bank Otkritie, Novikombank, Promsviazbank, Bank Rossia, Sovcombank, VNESHECONOMBANK (VEB) și VTB BANK. Această măsură va împiedica băncile să-și desfășoare tranzacțiile financiare în afara Rusiei într-un mod rapid și eficient. Decizia UE a fost luată în coordonare cu mai multe țări, inclusiv Statele Unite și Marea Britanie.

Rădulescu spune că a simțit să menționezele cele de mai sus pentru a arăta că în România există domenii în care lucrurile chiar merg onorabil, dacă nu chiar bine în țara noastră. ”Iar bankingul este unul dintre aceste lucruri. Am trecut prin marea criză financiară ce a început în 2008 fără ca băncile din România să fi avut plasamente în active toxice, iar pierderile – substanțiale – din creditele devenite neperformante ca urmare a crizei au fost în totalitate acoperite de băncile în cauză, fără subvenții din bani publici. Puține țări europene au reușit această performanță.  După criza declanșată în 2008 băncile au făcut infuzii masive de capital, respectând toate recomandările autorității de supraveghere și de reglementare, apoi au luat măsuri de creștere a performanței din activitate, crescând volumul activelor și scăzând numărul de salariați. La rândul său, Banca Națională a adoptat reglementări specifice pentru a limita pe viitor apariția de credite neperformante și a asigura că provizioanele păstrate de bănci sunt adecvate. Toate astea se întâmplă pe tăcute. Fără mult tam-tam. Dar hai sa observăm ca nici nu mai ținem minte cât a trecut de când am avut o bancă intrată în faliment. Aceste lucruri nu vin de la sine. Sunt rodul unor activități care merg exact așa cum trebuie”, a afirmat Rădulescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Adica ne inchinam si aparam ceva ce nu exista?!
    Si incasam banuti sub forma de ruble si kopeici care sunt bune de sters la…
    Noroc ca luam pensii speciale si avem timp sa scriem abureli pe site.
    Tovarase Putin, tovarase Putin, nu cumva ne prostesti?!

  2. Nu acesta este pericolul! Ne cam jucam cu focul, si nu doar economic-financiar…
    Ci lansarea unui sistem de plati/tranzactii electronice alternativ la SWIFT care poate bulversa sistemul global si suprematia dollarului. N-o spun eu, citez din publicatia „Bloomberg”:

    „It’s a refrain the US administration was quietly hearing last week from some of its own largest multinational banks, including notables like JPMorgan and Citigroup.

    A Bloomberg article sums up their collective fears:

    “Booting Russia from the critical global system – which handles 42 million messages a day and serves as a lifeline to some of the world’s biggest financial institutions – could backfire, sending inflation higher, pushing Russia closer to China, and shielding financial transactions from scrutiny by the west. It might also encourage the development of a SWIFT alternative that could eventually damage the supremacy of the US dollar.”
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-02-25/wall-street-counsels-washington-against-kicking-russia-off-swift

    Si daca vreti o analiza mai detaliata, de ansamblu, recomand acest articol — https://tradeforprofit.net/2022/03/escobar-follow-the-money-how-russia-will-bypass-western-economic-warfare/

  3. Legat de băncile din romania.13,5 miliarde din creditul luat de basescu-boc in 2008 au ajuns la bănci.
    Lasă poezia de strada BNR

  4. CE FACI CU 1000 DE EURO IN CONT LA BANCA ? CA TREBUIE DE PLATIT 100 DE EURO PE AN , TAXA PE CONT DE FUNCTIONARE . TREBUIESC 2000 DE EURO IN CONT , PENTRU FUNCTIONAREA CONTULUI PE TIMP DE 20 DE ANI . IAR DUPA 20 DE ANI IN 2042 NU MAI AI NICI UN EURO IN CONT !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.