„Locotenenții” lui Trump, 12 capete de acuzare

Update: Fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, și asociatul acestuia, Richard Gates, sunt vizați de 12 capete de acuzare, printre care conspirație împotriva Statelor Unire ale Americii, nedeclararea unor conturi din străinătate și spălare de bani, a informat luni purtătorul de cuvânt al procurorului special responsabil cu ancheta asupra implicării Rusiei în campania prezidențială din SUA, transmit AFP și Reuters, citate de Agerpres. Acuzațiile sunt primele care au rezultat din ancheta ex-directorului FBI, actual procurorul special al Departamentului Justiției, Rober Mueller, numit în 2016 în acest post pentru a investiga presupusa ingerință a Rusiei în campania prezidențială din SUA din 2016, al cărei scop ar fi fost înclinarea balanței în favoarea lui Trump.

Paul Manafort și Rick Gates, adjunctul său în campania electorală, au fost puși sub acuzare vineri în Districtul Columbia, actul de inculpare fiind făcut public luni, după ce ei s-au predat FBI, a indicat procurorul special, într-un comunicat.

Lui Manafort și partenerului său de afaceri li se reproșează în principal activități nedeclarate de lobby și consultanță în favoarea fostului președinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Mai mult de 75 de milioane de dolari au tranzitat prin conturi offshore administrate de cei doi, Paul Manafort fiind acuzat de spălarea, de unul singur, a 18 milioane de dolari. Aceste acțiuni s-ar fi derulat, potrivit acuzării, între 2006 și cel puțin 2016.

‘Actul de inculpare cuprinde 12 capete de acuzare: conspirație împotriva SUA, conspirație în vederea spălării de bani, neînregistrare ca agent în favoarea unei entități străine, fals în declarații și șapte capete de acuzare de nedeclarare de conturi deținute la bănci din străinătate’, se arată în comunicat.

Manafort și Gates vor fi prezentați unui tribunal districtual federal, a declarat un purtător de cuvânt al FBI pentru Reuters.

Paul Manafort (68 de ani) a condus campania lui Donald Trump din iunie până în august 2016, când a fost constrâns să demisioneze în urma dezvăluirilor că ar fi primit plăți ilegale de milioane de dolari din partea unei formațiuni politice proruse din Ucraina.

FBI a percheziționat la sfârșitul lunii iulie una dintre reședințele sale și a confiscat documente.

Procurorul special Robert Mueller anchetează, printre altele, tranzacțiile financiare și imobiliare ale lui Manafort și activitatea sa anterioară pentru Partidul Regiunilor, formațiunea care l-a sprijinit pe Ianukovici, au declarat surse pentru Reuters.

Ancheta mai vizează potențiale operațiuni de spălare de bani de către Manafort și alte posibile infracțiuni financiare.

Gates a fost mult timp partener de afaceri cu Manafort și are relații cu numeroși oligarhi ruși și ucraineni.

Actul de inculpare, care cuprinde 31 de pagini, nu face totuși nicio referire la campania prezidențială a lui Donald Trump și nici nu sugerează vreo înțelegere secretă între echipa candidatului republican și autoritățile ruse, care ar fi vizat influențarea pe căi ilegale a rezultatului scrutinului.

După anunțarea actului de inculpare care îi vizează pe Manafort și Gates, procurorul special al Departamentului Justiției a informat că un alt fost membru al echipei de campanie a lui Trump, George Papadopoulos, a fost pus sub acuzare și a pledat vinovat pentru fals în declarații către anchetatorii FBI.

Prin aceste declarații, Papadopoulos, care răspundea de probleme de politică externă, ‘a obstrucționat ancheta în curs a FBI cu privire la existența unor legături sau a unei coordonări eventuale între persoane asociate campaniei și guvernul rus pentru a interfera în alegerile prezidențiale din 2016’, menționează actul semnat de Robert Mueller.

Trump a respins acuzațiile privind presupuse legături cu Rusia și a calificat ancheta drept „o vânătoare de vrăjitoare”. Kremlinul a negat de asemenea acuzațiile.

Biroul Federal pentru Investigaţii, Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor au declanşat anchete în cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi al presupuselor contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile.

Potrivit serviciilor secrete americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Show must go on… sau panem et circenses… sau paranoia la ea acasa…
    A trecut aproape un an si nimeni nu se mai ocupa acolo decat de razboaie…intre ei si cu altii…
    In acest timp altii isi vad linistiti de treaba…

  2. Daca si la americani se joaca batuta prin eliminare cu ori si ce pret ca la noi scaparea a ramas in `omul racheta` , iar dupa , o luam de la capat cu civilizatia . Aia care mai pot .

  3. Statul paralel american incearca sa intoarca rezultatul alegerilor prin metoda brevetata in Romania, cu catusele?

  4. in acest moment in sua indivizi ca manafort care a luat bani de la yanukovici , iau bani de la sauditi ca sa influenteze procesul intentat de rudele victimelor din 911 in tribunalul federal…raportul comisiei 9 11 spune ca printul bandar darlingul cia a ajutat cu bani si logistica pe unii dintre cei 19 asa zisi teroristi care au atacat turnurile…fbi nu-i intreaba nimic pe aia ca sint agenti starini in favoarea uneia dintre cele doua tari care au atacat sua si ucis americani isarelul si arabia saudita…in sua tradarea e tradare numai daca e sanctionata de departamentul de justitie …la fel si crima ca 911 ….o prostire de un nivel nici in coreea de nord intilnit…si asta in democratia a mai a dracului….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.