Distrugătorul care agită apele între SUA și China

Distrugătorul american USS Milius a întreprins luni o „operaţiune de libertate a navigaţiei” într-un sector al Chinei de Sud revendicat de Beijing, într-un moment în care armata chineză desfăşoară exerciţii în jurul insulei Taiwan, informează AFP.

„Această operaţiune de libertate de navigaţie a respectat drepturile, libertăţile şi utilizările legale ale mării”, a declarat marina americană într-un comunicat, precizând că nava a trecut în apropiere de insulele Spratly.

Nava a trecut la mai puţin de 12 mile nautice (22 de km) de reciful Mischief, revendicat de China şi de alte ţări din regiune, adaugă comunicatul.

Trecerea acestei nave americane într-o zonă contestată a avut loc în condiţiile în care China întreprinde pentru a treia zi consecutiv exerciţii militare de mare anvergură lângă Taiwan, pentru a protesta împotriva unei vizite a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen în SUA.

China a condamnat luni pătrunderea distrugătorului american într-un sector din Marea Chinei de Sud revendicat de Beijing, după ce marina americană a anunţat că distrugătorul USS Milius a întreprins acolo o „operaţiune de libertate a navigaţiei”, informează AFP.

„Distrugătorul lansator de rachete USS Milius a pătruns ilegal în apele din apropierea recifului Meiji în insulele Nansha ale Chinei, fără aprobarea guvernului chinez”, a declarat Tian Junli, purtătorul de cuvânt al comandamentului teatrului de operaţiuni sud al armatei chineze, într-un comunicat, adăugând că forţele aeriene ale Beijingului „au însoţit şi au efectuat o supraveghere a navei”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

10 Comentarii

  1. Misiune de libertate a navigatiei, pe dracu, misiune de iritare si provocare a Chinei! Yankeii nu se dezmint, vor sa provoace al doilea conflict armat in Pacific( primul e in Ukrania) pentru ca conglomeratul lor militar de fabricare de armament sa primeasca cit mai multe comenzi!!

  2. Daca trimiti o flota de 100 vapoare atunci e o problema. Un distrygator e la fundul oceanului lovit de sute de submarine chinezesti. Oricum se vede ca anerucanii sunt disperati.
    Daca vor ataca China rusii vor sarii si ei. Mai bine PACE si cu DOLARU facem EVANTAIE.

  3. Până la urmă sursa instabilității e acest hegemon belicos pentru care lumea e terenul din spatele casei sale unde poate face ce dorește. După ce a antagonizat Rusia acum o face si cu China. Discursul recent al lui Macron a conținut un mare adevăr spus cu jumătate de gură: trebuie sa ne debarasăm de americani. Sursa raului și a ideologiei absurde care bantuie occidentul post civilizație are sursa putregaiul nord american.

  4. Exista o exprimare diplomatica dar cu un iz puternic militar: ,,China nu își va putea demonstra puterea decat in condiții de pace fiind tributara relațiilor Economico – financiare cu Occidentul. In timp de USA este plurivalenta ca cea mai mare putere economică si militară a Planetei. Ce se întâmpla cu distrugătorul US Navy nu este decat o revenire la diplomația maritima , metodele ei de lucru au evoluat . In vechime se numea,, diplomația canonierelor” vase înarmate cu tunuri care erau folosite ca o Amenințare , dar nu ca un act de război. Aceasta Diplomație era o forma coercitiva de politica desfășurată pe timp de pace , practic o alternativa la război.

  5. Le este frica de satanisti si la rusi si la chinezi…de accea nu vor face ei primul pas, sa inceapa hora mare…si nici satanistii nu vor sa forteze…daca ar vrea cu adevarat sa inceapa razboiul, ar impinge Taiwanu sa-si proclame independenta

  6. Așa stiu ei să facă „politica pacii” …băgînd bătul prin gard. Pe de altă parte au nevoie de încă un front deschis dacă cel din gubernia rusă pica. Din motive de „război preventiv” e clar ca nu mai au timp dacă vor să frineze macar un pic China… acum mai au o mica șansă și nu o vor rata că alta ocazie nu mai apucă ei. Jocul a început ! Anul lui Marte nu uitați ! Și elemenul apă acum sub contolul lui. ??

  7. Americanii incearca tot felul de metode ca sa provoace adversarii ,dar nu le reusesc pt. ca atit chinezul cit si rusul ,isi pastreaza calmul si nu raspund la provocarile criminalilor .Asta nu ca le-ar fi frica de amerloci ,dar vor sa arate intregii lumi daca va incepe un razboi mondial, nu sint ei care au facut primul pas si ca de obicei, razboiul a fost declansat de criminalii americani.

  8. Observ că nimeni nu se intreaba: ce vor taiwanezii? China comunistă moare de pofta să aducă la supunere și insula care fuge de comuniști că de ciumă. Dar pentru amanții bricsului putinist, ceea ce contează e dictatul ăluia care are un ciomag mai lung, care ar avea dreptul să dea în cap oricui îi stă în cale!
    Dacă China vrea Taiwanul.ij sfera ei de influență, trebuie să renunțe la comunism, că doctrină autoritara, și sa ii pedepsească pe cei care au folosit aceasta putere doctrinară pentru a comite crime nerușinate și catastrofe economice în numele clasei muncitoare, începând cu Mao și sfârșind cu dezaxatul de Zemin și criminalii săi.
    Cum PCC nu vrea așa ceva, dacă China comunistă vrea sa cucerească Formosa, va trebui sase aștepte la război. Și dacă în Ucraina americanii nu au intervenit încă direct, în Taiwan vor interveni. Și nu se vor lăsa impresionați de fudulia și mărimea armatei populare de răcari luați cu forța!

  9. In atentia trolilor mujici: Daca aveti curiozitatea, uitati-va pe harta, vedeti unde sunt insulele Spratly, la ce distanta de China sunt si cam ce bucata din Marea Chinei de Sud vrea RPC sa „confiste”. Ura voastra fata de civilizatie in general si fata de americani in special v-a intunecat atat de mult mintile ca nu vreti sa vedeti cum o tara incearca sa acapareze teritorii in detrimentul altora care au drepturi legale si in conformitate cu legile si tratatele internationale. Adica, daca Moskovia poate sa ia (sau sa incerce sa ia) teritorii de la altii, de ce sa nu ia si China? Oare cum se face tocmai dictaturile incearca sa ia teritorii de la altii?

  10. Pentru cei care nu stiu, sau se fac ca nu stiu, apele teritoriale ale unei tari sunt pana la 20 Km in larg, iar Zona Economica Exclusiva (EEZ) pana la 200km. In aceste zone, conform tratatelor si legilor internationale nu ai voie sa construiesti nimic decat cu acordul statului care are drept asupra acelui teritoriu. Trecerea navelor sub pavilion strain prin EEZ este permisa. In mod constant PRC a intrat in apele teritoriale, a violat EEZ prin constructia de insule artificiale in interiorul acestor zone apartinand altor state de ex. Filipine. Practic, China revendica toata Marea Chinei de Sud Est, lasand tarilor riverane doar zona litorala adica apele teritoriale. China a pierdut in instanta de la Haga procesul cu Filipine dar a ales sa nu respecte decizia curtii internationale de justitite. SUA ca si orice alt stat poate sa tranziteze aceste mari in deplina legalitate, pretentiile Chinei fiind ilegale. China si Rusia, doua dictaturi, cred ca daca sunt mari si puternice pot impune fara teama vointa lor altor tari mai mici si mai slabe. Se vede ce se intampla daca o coalitie de state se opune acestor dictatori. NATO in Europa si AUKUS impreuna cu Corea de Sud si Japonia in Asia vor putea pune frana dorintelor expansioniste ale celor doua dictaturi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.