DNA răspunde acuzațiilor: Nu are buget pentru interceptări!

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a transmis, vineri, precizări cu privire la presupuse nereguli costul filajelor şi interceptărilor, afirmând că instituţia este controlată în mod periodic de Curtea de Conturi şi nu are buget pentru interceptări. În plus, DNA menţionează că deţine un fond de flagrant de 2 milioane de lei, dar afirmă că, la finalul anului, peste 95% din acest fond se returnează la bugetul de stat.

”Cu referire la informaţii vehiculate în spaţiul public care acreditează ideea unor cheltuieli efectuate în mod nelegal de către D.N.A din “fonduri operative”, în contextul în care instituţia nu ar mai fi fost controlată de ani de zile, BIRP face următoarele precizări: 1. DNA a fost supusă, în mod periodic, controalelor Curţii de Conturi a României, de regulă o dată la 3 ani, însă au existat şi controale anuale, ultimul dintre acestea fiind efectuat în perioada ianuarie – februarie 2018 (audit public extern asupra anului 2017), ocazie cu care nu au fost constatate niciun fel de deficienţe/abateri, motiv pentru care a fost eliberat CERTIFICATUL DE CONFORMITATE”, a transmis, vineri, DNA.

Reprezentanţii instituţiei precizează, cu referire la aşa-zisele ”fonduri operative”, că ”DNA nu are cuprinse în buget asemenea fonduri, ci, în conformitate cu art. 4 alin. (4) din OUG nr. 43/2002, actualizată, în bugetul DNA se regăseşte un fond de 2.000.000 lei prevăzut cu destinaţie specială, anume, organizarea şi constatarea infracţiunilor flagrante de corupţie”.

”Precizăm faptul că din acest fond nu se fac niciun fel de cheltuieli de natura celor invocate în mass-media, iar la finele anului, peste 95% din acest fond se returnează la Bugetul de Stat (diferenţa fiind cauzată de costurile aferente cursului valutar utilizat la cumpărarea/vânzarea valutei necesare flagrantului, comisioane bancare, etc.).  Este relevant de menţionat că, în momentul de faţă, există un control al Curţii de Conturi a României pentru verificarea modului de utilizare a fondului de flagrant pentru perioada anilor 2016-2018”, au mai transmis reprezentanţii DNA.

În plus, aceştia afirmă că instituţia nu are prevăzute în buget sume pentru interceptări.

”Aşa cum rezultă de pe site-ul instituţiei, din bugetul alocat anual pentru DNA, peste 90% reprezintă cheltuieli cu personalul, diferenţa fiind utilizată pentru cheltuieli de întreţinere şi funcţionare, dotări, cofinanţări fonduri europene, inclusiv fondul de 2.000.000 lei amintit la pct. 2. Precizăm că evoluţia crescătoare a bugetului din ultimii ani este determinată de creşterile salariilor din sistemul public”, se mai arată în comunicatul DNA.

Antena 3 a relatat că vor fi declanşate controale ale Curţii de Conturi la DNA şi la DIICOT,  pentru a vedea dacă se justifică sumele „uriaşe” cheltuite de cele două instituţii.

Conform antena3.ro, în anul 2009, DNA a avut la dispoziţie un buget total de 61.690.000 de lei. Pe parcursul anilor acesta a crescut mereu, ajungând, în 2013, la 86.603.000 de lei, iar în anul 2018 la 176.085.000 de lei.

Aceeaşi sursă susţine că fostul judecător CCR Toni Greblă a fost urmărit timp de patru luni, costul total al acţiunii de urmărire audio-video fiind de 3.000.000 de euro.

Şi tot 3.000.000 de euro a cheltuit DNA pentru filajul fostului ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu, susţine antena3.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

12 Comentarii

  1. aceştia afirmă că instituţia nu mai are prevăzute în buget sume pentru interceptări, acestea fiind cheltuite pentru urmărirea trădătorilor Greblă, cu struţii spioni şi Vasileasca, cu exportul ilegal de praz verde…

  2. Cel mai mult imi place cand suntem luati asa cum suntem! Adicatelea prosti!

  3. „Toni Greblă a fost urmărit timp de patru luni, costul total al acţiunii de urmărire audio-video fiind de 3.000.000 de euro.”
    Cati neuroni iti trebuie ca sa emiti sau sa crezi o asemenea propozitie?

    • Pentru 24 de ore sunt necesari 6 ofițeri SRI pentru înregistrări audio și video, și alți 3-4 pentru stenografiere, acestea fiind apoi prelucrate , deci falsificate, de torționarii Dumbravă sau Coldea funcție de subiectul supravegherii! Deci 10 lucratori SRI pe zi. Sumele sunt cred exagerate, dar rezultă din ceea ce au pretins procurorii DNA Oradea inculpaților care au fost urmăriți. Dacă dispuneți de date mai exacte vă rog să ne luminați, dacă vă permit superiorii!

    • @ena:
      Mai gandeste-te. Cat crezi ca costa un prapadit de SD Card 16GB Lexar? Si asta e pentru amatori. Cate suporturi ai nevoie ptr filaj 24/24/7? Ca alea nu se sterg ci se trage mereu pe unele noi, deoarece copiile sunt vulnerabile ca probe(pot fi trucate usor dar si descoperite la fel) Cat personal (care are salariu occidental de top), masini cu carburant si intretinere, o intreaga logistica. Ca nu poti fila pe unul o zi intreaga cu un nene singur inarmat cu un aparat SMENA. Iti trebuie cel putin zece agenti si cu logistica necesara. Chiar mi se pare suma mica. Use your brain!

    • @cib
      Dar pt ce sa cheltuim noi pe filaje si interceptari sute de mii euro, milioane de euro pt un prejudiciu de cateva mii de euro? Mi se pare gaura totala, pe deasupra prostie totala. Chiar total inutil. Asadar aceste institutii SRI DNA DIICOT nu au nevoie de superbugetele acestea uriase. Pai nu mai bine cheltuim banii pe chestii utile: spitale,autostrazi? Lasa ca s-a investit multi ani sute milioane euro pe aceste institutii care la ce rezultat am ajuns: tara a saracit, romanii traiesc in saracie si mizerie, drepturile si libertatile cetatenilor sunt un lux. De aici nimic bun n-o sa iasa. Rezultatele sunt evidente

    • Cand Dragnea a declarat la Antena 3 că anul trecut a fost ținta unei tentative de asasinat – cei 4 asasini cazati la Athenee Palace… – ma intrebam cum gandesc oamenii care cred asemenea povesti. Acum stiu: gandesc precum Magnatul sau Cib sau Ana.

      „6 ofițeri SRI pentru înregistrări audio și video, și alți 3-4 pentru stenografiere”
      „Cate suporturi ai nevoie ptr filaj 24/24/7?”
      „Cat crezi ca costa un prapadit de SD Card 16GB Lexar?”

      Cardul costa 53 de lei pe emag… In format MP3 inregistrezi 1165 de ore de audio, adica 48 de zile non-stop… (https://soundandpicture.com/2011/06/audio-memory-cards-how-much-record-time-do-i-have/)
      Unde scrie ca a fost supravegheat 24/24/7? In capul vostru? La ce ar fi fost nevoie? 10 agenti? Ati vazut prea multe filme cu spionaj si delirati despre „agentii pentru stenografiere”…

      Probabil ca e mai simplu, psihologic, sa te visezi in mijlocul unui film de actiune in care noi romanii suntem „victime” (avem o vocatie nationala pt. asa ceva) decat sa accepti ca ai fost pacalit de niste oameni care nu au facut nimic altceva decat sa deschida larg portile puscariilor…

  4. nici cu o floare nu ai voie sa ii deranjezi pe hoti! Prostii sa munceasca si mafia sa fure!

    • prostule -adica sa recuperezi citeva mii de euro trebuie sa cheltui 6-10 milioane de euro??Care e gheseftu’?Asa se face la voi biznis? Adica aruncam pe geam 6 milioane de euro ca sa castigam 5-6 mii? Cine e mafia care fura?

    • @ Anonimule, uite cum se face „biznisul”: furi cateva zeci de milioane de euro si infiintezi televiziuni sau cumperi televiziuni care sa spuna, non stop, cum cheltuiesc DNA sau SRI banii romanilor facand anchete scumpe. Te implici si in politica, numesti oameni care sa iti promoveze interesul, parlamentari care voteaza pe cine trebuie ca Avocat al Poporului, la CNA, la CCR, (in curand si la DNA), asa incat cheltuiesti 20% din cat ai furat cu jurnalisti platiti si politicieni platiti (daca nu esti tu insuti politician), care sa se lupte neobositi cu „Statul Paralel”… TU AI INFIINTAT UN STAT MAFIOT PARALEL CU INTERESELE CETATENILOR, platind 20% din cat ai furat. Restul iti ramane profit. Deci asta-i „gheseftu”, priceput-ai?

  5. @ena:
    Nu-i asa ca esti „deontoloaga” de dreapta si lucrezi la privat si ne tii pe noi in spate din impozitele tale? Ai dreptate, toti au fost filati de un nene cu un aparat Smena de ultima generatie/1960 cu rolfilm de 35mm. Si a cheltuit baiatu’ 1,30 pe biletul de tramvai. Stii ce, intreaba-ti colegii cat personal si cata tehnica se foloseste la filajul unei singure tinte si dupa aia mai vorbim!

    • E bine ca recunosti ca esti bugetar. Colegii mei, ca si mine, nu au vazut filaje decat in filme, asa ca n-am ce sa ii intreb.
      Cifra de 3 milioane de euro pentru patru luni de filaj e scoasa din burta de jurnalistii Antena 3. Jurnalisti angajati de un individ care se declara sarac lipit, incapabil sa plateasca prejudiciul imputat, si care vireaza statului lunar 700 de lei din pensia sa (singurul venit, sa-i plangi de mila nu alta)… In ritmul acesta, ne va plati ce a furat in urmatorii 437 de ani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.