Doi ani de război. Vieţi marcate de tancurile ruseşti

Războiul declanşat de Rusia în urmă cu doi ani a marcat familii întregi din Ucraina. Oameni cu studii sau fără, care şi-au întemeiat familii, au început o afacere sau care aveau un loc de muncă şi un viitor pe care şi-l puteau planifica s-au văzut nevoiţi să lase în urmă tot ce au realizat, să se despartă de ce aveau mai drag şi să poarte, probabil până la moarte, urmele tancurilor ruseşti care i-au obligat să-şi schimbe viaţa.

Printre cei care au plecat din Ucraina sunt câţiva care au ales să stea în judeţul Tulcea, aproape de ţara lor natală, pentru a-i ajuta pe cei care au rămas să ducă războiul cu Rusia sau pe cei care nu au avut posibilităţi să părăsească Ucraina, iar unul dintre ei este Georgeta Bielaly.

Absolventă a Academiei de Stat Economice din Moldova şi a Institutului Politehnic din Ucraina, în vârstă de 45 de ani, Georgeta se considera până la începutul războiului o femeie puternică, cu o familie fericită, aflată pe drumul spre o poziţie socială tot mai bună.

Știe limba română din copilărie, pentru că a învăţat-o de la bunica din partea mamei care a locuit în Reni.

„Eu şi sora mea am fost educate de bunica. Ea nu vorbea limba rusă. De la ea ştim ce înseamnă borş acru, tradiţiile, obiceiurile şi romanţele româneşti mai ales”, spune ea zâmbind.

Chiar dacă nu stăpâneşte limba română la perfecţie, femeia se face înţeleasă şi povesteşte că, înainte de război, trăia fericită alături de soţul şi de fiul ei, în Odesa. Acolo, avea o afacere în domeniul mobilei. E drept, familia avea credite pentru apartamentul în care locuiau şi pentru fabrica de mobilă care se dezvolta, dar erau nişte sacrificii suportabile pentru un viitor mai bun.

„O zi din viaţa noastră? Primii se trezeau soţul şi fiul meu. Petreceau împreună majoritatea timpului şi erau foarte apropiaţi. Dimineaţa, copilul mergea la şcoală, iar noi la fabrică. Aveam 80 de angajaţi. Când eram liberi, mergeam şi ne plimbam pe malul Mării Negre şi ne gândeam să facem un turneu prin Ucraina, pentru că avem o ţară mare şi ai ce să vezi”, povesteşte Georgeta Bielaly.

Dimineaţa zilei de 24 februarie 2022 a schimbat însă complet viaţa familiei ei.

„Pe 24 februarie, ne-am trezit la ora 05,00, într-o ceaţă neagră de fum. Nu ne-am gândit că vor fi bombardate oraşe, cu case civile, cu oameni, copii. Am luat legătura cu toate rudele pe care le ştiam, ne-am pus la masă, am început să plângem, iar soţul meu a spus că nu pleacă, fiindcă avem obligaţii. A decis să plec eu şi copilul. A fost o dimineaţă foarte dureroasă. Eu şi sora mea am plecat cu rudele şi copiii care nu aveau transport. Am ales drumul de pe malul mării, pentru că celălalt era supraîncărcat, dar era drumul care se bombarda continuu. Şi am greşit. Pe podul din apropiere de Cetatea Albă am prins mare frică, pentru că zbura totul în aer şi am zis că aici se termină viaţa mea. E foarte dureros să-mi amintesc, pentru că fiul meu a fost afectat. El avea 11 ani şi a văzut tot ce am văzut şi eu”, îşi aminteşte Georgeta Bielaly.

Alături de sora ei şi părinţii lor, a aşteptat ore în şir să treacă Dunărea cu bacul în România, dar în cele din urmă toţi au ajuns la Isaccea, unde o familie din comuna Mihail Kogălniceanu le-a deschis uşa casei.

„Ne-a găsit o familie cu care am devenit oameni apropiaţi. Şi în ziua de astăzi ne socotim fraţi, surori. Era viceprimarul comunei Mihail Kogălniceanu. Tare era de mirare că oamenii ne-au dat casa cea mare şi ei singuri au trecut într-o casă mai mică. Noi chiar eram bucuroşi să avem un pat. Dacă am văzut căldura aceasta, noi (Georgeta şi sora ei, Liliana Ivanova – n.r.) eram libere să facem activităţi de ajutorare a celor care veneau cu o durere mare sufletească”, a povestit femeia din Ucraina.

În lunile următoare, alături de sora ei, s-a ocupat de transportul persoanelor din Ucraina în alte state, de ajutoarele primite pentru ţara aflată în conflict şi a decis să rămână în România.

„La vamă, era o problemă mare legată de vorbitori de limba română. Limba română în comparaţie cu ucraineana este grea. Era aşa o încurcare la vamă că nu puteam din punct de vedere moral să lăsăm ce făceam noi”, şi-a explicat decizia Georgeta Bielaly.

A fost angajată a hub-ului din Isaccea până la finele anului trecut şi recunoaşte că în ultima perioadă îi este tot mai greu.

„Cu cât mai merge războiul, cu atât e depresia mai mare. Dacă aveam speranţa că sunt şanse să ne întoarcem, acum vedem că nu se mai termină. E tot mai dureros să te trezeşti dimineaţa, să te organizezi, să te gândeşti cum să faci să poţi exista în România. Până la război, eram o fire care nu se temea de nimic. Doi ani de război m-au distrus aşa puternic că îmi este greu să iau o decizie. Ne va trebui ani ca să ne reabilităm psihologic”, mărturiseşte Georgeta.

Merge acasă, în Odesa, odată cu schimbarea anotimpului, pentru a-şi aduce alte haine şi remarcă schimbările prin care trece ţara ei.

„Pensia e aproape 100 de dolari, iar totul se scumpeşte enorm. Dacă la noi preţurile erau mai joase decât în România, acum sunt la acelaşi nivel sau mai sus. Totul se scumpeşte. Magazinele lucrează, mărfuri sunt, dar sunt mai mulţi oameni săraci”, descrie femeia viaţa din Ucraina.

În Tulcea locuieşte, împreună cu părinţii ei, într-un apartament de 60 de metri pătraţi pentru care plăteşte 500 de euro pe lună. Doarme în aceeaşi cameră cu fiul ei, iar părinţii, ambii în vârstă de 73 de ani, sunt cei care o încurajează în permanenţă.

„Mama îmi spune că Dumnezeu ne dă cât putem duce”, afirmă Georgeta.

Una dintre cele mai mari probleme pentru ea este cea cu care se confruntă fiul ei.

„Când mă duc în Ucraina, el practic stă la telefon şi retrăieşte pentru mine. Vreau să-l iau în Ucraina, dar are o mare frică şi-mi spune continuu la telefon ‘când te întorci?’, ‘să ai grijă de tine, mamă!’, ‘fugi de acolo, te rog!’. A prins aşa o frică”, spune, cu lacrimi în ochi, Georgeta Bielaly.

Fiul ei urmează cursurile online ale şcolii ucrainene, participă la activităţi în limba română, merge la bazin şi învaţă limba engleză, dar relaţia cu tatăl lui s-a răcit, deşi în urmă cu doi ani erau atât de apropiaţi.

„Se ascunde atunci când vorbesc cu tatăl lui la telefon”, ne dezvăluie Georgeta.

Războiul a schimbat şi afacerea familiei. Fabrica din Odesa numără acum doar 15 angajaţi care fac haine pentru militarii ucraineni.

„Afacerea merge foarte greu. Când mă întreabă soţul dacă am sau nu bani, nu-i spun. Şi nici nu-i cer. Unicul lucru pentru care mă rog la Dumnezeu e să închidă plăţile la credite”, adaugă ea.

Acum, o zi din viaţa Georgetei este complet schimbată faţă de cea de dinainte de 24 februarie 2022.

„Mă apasă ziua de mâine, pentru că sunt cheltuieli foarte mari legate de gazdă şi în fiecare lună stăm şi ne gândim cum să facem faţă. Vrem să revenim la activitatea noastră, să ne autorizăm diplomele, dar vom continua voluntariatul. Mă gândesc că am muncit o viaţă întreagă şi că urma să trec la un nivel mai bun de viaţă, dar am luat-o de la început”, a mai spus Georgeta Bielaly.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

26 de Comentarii

 1. S-a trezit cu orasele bombardate si in fum? brusc… asa… pe nestiute, fara motiv. Cand neo-nazistii ii ardeau pe aia in caminul cultural din Odessa unde erati? si ce va aduceti aminte de ziua aia? cand Poroshenko vorbea la TV si promitea ca, copii rusilor independenti din Donbass o sa invete in adaposturi sub bombardamentele ucrainienilor unde erai? Mai lasati povestile astea de inima albastra, Lavinia Voinea, ca ni se falfaie, de ce nu sunteti in stare sa scrieti articole din astea si despre irakieni, afgani, sirieni, libanezi, yemeniti si mai nou palestinieni? de aia va doare-n basca, ca aia care va platesc salariile ii bombardeaza

 2. Nu ma afecteaza povestile emotionale de tip propaganda de razboi cu absolut NIMIC. Daca e sa sufar, o sa o fac pentru poporul meu care este furat, mintit, jefuit, tampit, schilodit de secole. Astea sunt povestile mobilizatoare pentru idiotii utili care ofera suport razboiului.

 3. În Odesa nu sunt lupte.
  Și să nu uităm: în Odesa se vorbește NUMAI Rusește.
  Oare de ce ? măRog…🤣

 4. Aveti ordin sa ne distrugeti cu minciunile.RAZBOIUL NU A FOST INCEPUT DE RUSIA,O STIU SI COPIII.Si dupa cum vezi Rusia vrea incheierea lui,dar nu vor Khazarii americani si ucraineni, criminali din generatie in generatie.

 5. Nici un razboi nu este bun, desi citeodata este necesar si chiar vital pentru o natiune, dar inainte de „vieţile marcate de tancurile ruseşti” sa nu uitam „vieţile marcate de bombardamentele ucrainene” (in Donbas) !

 6. Induiosator. Dar despre romanii din Ucraina, pusi la colt de regimul de la Kiev, nu aveti nimic de scris? Dar despre rusii macelariti in Ucraina, intre 2014 si 2022, doar pentru ca doreau sa-si pastreze identitatea etnica, iar nimic? Gretos mod de a face „presa”.

 7. Odesa (da, il stiti, este vorba de orasul cu populatie predominant rusofona, din care ucrainenii lanseaza la apa in Marea Neagra „barcute” in forma de mine navale, si in care a fost incendiata Casa Sindicatelor, cu oameni inauntru) este un oras ca si sigur, in care a mai cazut cite o drona sau o racheta peste structura portuara. Dar asa s-a intimplat in toata Ucraina, au invadat toata Europa persoane din orase si comune aflate la sute de km de linia frontului si in care de abia daca s-a aflat de razboiul cu Rusia ! Dar „pe ajutoare” e mult mai simplu, „trai nineaco pe banii babacului !”

 8. OARE INIȚIATORII RĂZBOIULUI CU RUSIA AU CITIT ZISELE DOAMNEI? DA PUITORUL ÎN PRACTICĂ A DIRECTIVELOR USA-NATO JELEY PENESMAN-UL!??DU MNEZEU SĂ VĂ AJUTE!

 9. Probabil avem in fata ochilor un articol platit tot din banii nostri, din „fondurile de ajutorare a refugiatilor” ! …

 10. Eu as vrea sa citesc despre ziua unui #rezist in timpul euromaidanului. Voi nu?

 11. Bă, chiar nu va este rușine să faceți propaganda asta libidinoasă haholică?

 12. E normal sa se răcească tatăl copiilor ei! De ce? Pentru că, oricât ai incerca sa ramai umanizat, războiul care conține toate ororile ne mai întâlnite și văzute până atunci, te schimba in om rău, dur, răzbunător, om care nu mai are nimic de pierdut in afara de riscul propriei vieți! Nu ați cunoscut militari romani veniți din Afganistan sau din alte zone de lupta, nu îl luați că exemplu pe nesimțitul slănină Ciuca bugetar mincinos doar pentru primiri si executări comenzi din birou prin telefon, un oarecare militar care a trăit pe viu aceste traume psihice, sunt marcați negativ și răzbunător plus coșmaruri in vis, pentru tot restul vieții lor dar ce chin au membrii familiei cu ei, groaznic. Am mai scris despre asta cu ceva timp lung in urmă, după care, ministerul a băgat consiliere psihologica în unitățile militare gratuit pentru toți care solicita. Așa că, madam nu are motiv sa se plângă, în ukraina sunt alții și mai necăjiți sau bolnavi că ea care inca o duce bine.

 13. „ne gândeam să facem un turneu prin Ucraina, pentru că avem o ţară mare” !! He he ! Tanti, tineti-o tot asa, condusi direct catre prapastie de catre bubulul nazist de la Kiev si gasca care-l inconjoara, trasi cu sforile si inundati cu bani de catre criminalii stapini ai coloniei numita (inca) Ucraina, si foarte curind pentru „turneu” iti vor fi necesare doar doua senvisuri si o sticla cu apa, pentru un „circuit” foarte scurt ! Ce-i mai mica si mai mica, ca Ucraina pitica ?

 14. Lasa gargara femeie. Multumiti americanilor si evreului zelenski pentru situatia in care a-ti ajuns.

 15. Razboi declansat de Ucraina in 2014 in Donbas. Si de atunci ucrainenii au facut multe fortificatii gen Bakhmut sau Avdiivka. Terminati cu propaganda sorosista.

 16. Nu obișnuiesc sa comentez, dar în ultimul timp prea multe comentarii referitoare la partenerul strategic imi sunt cenzurate. Asta e și ce nu e!

 17. trolii putleristi reflecta ce emana fata lui putler- crima, viclesug, razboi, exterminare, otravire,nebunie, raul absolut

 18. Ziceți că doamna Georgeta Bielaly locuiește în prezent în Tulcea.
  Ia să vedem noi ce ați scris voi ieri despre refugiații ucraineni din județul Tulcea.
  „În vederea ocupării persoanelor refugiate am organizat un curs de ‘competenţe cheie comunicare în limba română’ pentru un număr de 18 cursanţi, în urma căruia au absolvit 15 persoane. După finalizarea acestuia, considerând că vom avea mai multe persoane interesate de învăţarea limbii române, în contextul în care estimam şi o creştere a numărului cetăţenilor ucraineni înregistraţi la Agenţie, am solicitat Agenţiei naţionale organizarea a încă unui curs de competenţe cheie comunicare în limba română pentru un număr de 21 de cursanţi. Cu toate că am obţinut această aprobare, nu am reuşit să formăm încă o clasă în vederea începerii cursului, interesul cetăţenilor ucraineni fiind doar acela de a solicita adeverinţe necesare obţinerii ajutoarelor de la autorităţile publice locale, acesta fiind şi principalul motiv pentru care nu a mai fost desfăşurat şi cel de-al doilea curs, persoanele refugiate refuzând programul de formare oferit”, se arată în adresa AJOFM.”
  Ce faceți, o dregeți azi?

 19. Stimata doamnă..
  Căile ucrainenilor din Donbas și a ucrainenilor din Lviv s-au despărțit atunci când a fost încălcată constituția acestui stat..Unii au ales ca erou pe nazistul Banderas iar cei din Lugansk și Donețk pe eroii Krasnodonului.. A-ți auzit de „Garda tânără”..Când sintoitul și fostul activist comsomolist Turcinov a îndreptat armata spre Lugansk, locuitorii acestei regiuni s-au opus..Este cunoscut faptul că primii care au pus mâna pe arme au fost naționaliștii care au spart arsenalelev SBU in Rovno și Liviv..Văzând că naționaliștii se înarmează,cei din Donețk au făcut același lucru..Cine nu crede vedeți evenimentele în cronologie..
  Nu mă plângeți cu lacrimi de crocodil..Ucraina a avut vreo patru Maidanuri și niciun referendum..Alegerile au fost mereu durijate de SUA ..Nu scrieți despre ceea ce nu cunoașteți..Urmăriți pe YouTube filmul italienilor unde ei arata cine și cum au ucis Sută din cer..!! Fățărnicie scârboasă stimata doamna..Umiliți românii, stimata doamna, daca credeți că ei pot fi manipulați cu asemenea baliverne …

 20. Într-un singur punct are dreptate:războiul nu e activitatea preferata a omului normal, iar oameni normali sunt peste tot.Războiul este pornit de oameni cu lilieci la țăcălie, oameni cu probleme psihice care ajung, precum demonstrează Klaas,Peterson și chiar și Trump , în vârf, într-un joc al puterii ca obiect de adulație, sursă narcisica(Vaknin) și nu mijloc de asigurare a bunăstării, unde omul normal, cetățeanul,devine ori un număr cu fața ștearsa, din subiect al politicii-obiect al puterii, al dominației, ori opus, un”deplorabil” dacă are alta coloratură decât idealul de uniformitate al liderului politic, individ care e rău prin natura lui pentru că e arab, evreu, ucrainian, kosovar, negru, alb, straight sau nu, și, deci, trebuie nimicit de către forța conformitații liderului care se vopsește mesianic(adolf, lenin,stalin,mao și o grămada în devenire precum pu-oii lui schwab, alt mesianic autonumit, puțin, ci etc).De aici pâna la galeria maimuțelor care privesc enormitatea,diformitatea, mutația asta-războiul- ca pe un meci de fotbal, rezonând la tâmpeniile urlate de media ale „Conducătorului” nu mai e decât un pas. Mic pentru prost, catastrofal pentru omenire.Câtă mai e.

 21. Razboi declansat de Rusia acum doi ani?
  Sa fim seriosi.
  Razboiul a fost declansat de SUA acum 10 ani odata cu lovitura de stat maidaneza si cu atacurile armatei ucrainiene in Odesa si Dombas impotriva etnicilor rusi.
  Sa mai spun ca drepturile etnicilor romani au fost si ele incalcate acum 10 ani de catre niste jeguri naziste pe care presa din Vest i-a infierat cam pana in 2019. Dupa 2019 presa vestica i-a facut eroi.
  Vestul a murit, e timpul sa ne luam adio de la el.

 22. A fost odată ca niciodată, o familie mixtă româno-haholă care,
  „…înainte de război, trăia fericită… în Odesa. Acolo, avea o afacere în domeniul mobilei.”
  Inspirată de umbra Cetății Albe, care le întuneca sufrageria la fiecare Apus de Soare, o măreață realizare a unor arhitecți ukraci anonimi și proprietate de drept a Ucrainei conform ultimului cadastru, această familie dorea cu ardoare să mai viziteze și alte peisaje neaoșe ucrainiene, cum ar fi cetatea Hotinului, dar și pravila lui Alexandru cel Bun de la Csernivtsi ((ce l-o fi găsit și pe mămălicichi ăla (sursa: dicționar de traduceri în ucraineană din alte limbi) să pună pravila aia-n drum, nu știm, noroc că a ciocănit-o jos jelenski)).
  Dar, atenție…!!!(aici intervine muzică gravă, de întămplare):
  „…Războiul a schimbat şi afacerea familiei. Fabrica din Odesa numără acum doar 15 angajaţi care fac haine pentru militarii ucraineni…”.
  Care, conform adevărului istoric, corespund cu colecția 2024, cele mai căutate fiind pardesiele din scândură.
  Fapt care dă impuls la plata chiriei de 500 de euroi care, vorbă să fie, îi plătește tot contribuabilul mămălicichi.
  De povestit ar mai fi, dar tot povestea spune că, încălecând pe aceeași șea a propagandei lacrimogene, acest comentariu va fi cenzurat.

 23. Mișu și mărgărite, vreun ungu, rus, bulgar „hahol” ar putea scrie mâine despre voi același tip de comentariu tâmp în cazul că se-ntinde războiul.V-ar numi vlahi, țigani sau cum i-ar veni la gură(Romanische dreck de ex.cum numeau nemții migranții români din ’90,adică c-cat româneac) așa că nu vă înghesuiți cu eticheta,să nu vă pună și vouă careva ștampila-n frunte și șutu-n cur în cazul în care se-ncinge tărâța..

 24. Uăi, gura păcătosulii adivarat grăiește. Tucker Carlson: ”Boris Johnson mi-a cerut 1 milion de dolari pentru un interviu despre Ucraina. Nu îl apăr pe Putin, dar el nu mi-a cerut 1 milion de dolari”

 25. Ce spuneam la 12:27 si nefiind publicat am repostat la 14:40 cu acelasi rezultat:

  FELICITARI STIMATA Doamna Vornicu pentru acest articol plin de empatie pentru suferintele unui POPOR EROU care-si apara PATRIA!!!
  Din nefericire forumul a fost transformat in Buda ubde toate Ghro-HaHaitoarele dejecteaza, „Hmmm”, exibandu-si mandre TRASATURILE MONSTRUOASE care nu se inmoaie oricate CRIME ABOMINABILE comite CRIMINALUL BOLSEVIC CONTRA UMANITATII Rasputin!!! Dejectiile lu TROLII SOVIETICI pe care-i iubeste Cpt core/Core reproduc in litera si spirit DEJECTIILE MONSTRULUI SOVIETIC Rasputin!!!

 26. Fals, vieti marcate de tancurile israeliene in Gaza! E ceva fals in afirmatia asta?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.