Doi miniştri s-au contrazis pe Legea pensiilor

În Senat ar fi trebuit ca luni să înceapă dezbaterile pe Legea pensiilor. Aspectele de ordin procedural au ocupat întregul spaţiu al plenului. Lipsa avizelor CSAT şi CSM ar putea duce viitoarea lege la Curtea Constituţională.Situaţie ilară luni în plenul Senatului. Doi miniştri ai Cabinetului Boc s-au contrazis pe tema Legii pensiilor. Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a anunţat că, indiferent de consecinţele politice ale gestului său, nu va accepta ca pensiile militarilor să fie reduse. “Ca membru al Guvernului sunt perfect conştient de constrângerile bugetare pe care le avem în această perioadă de criză. La nivelul MA am făcut reduceri de cheltuieli până aproape de limita de avarie. Dar reducerea pensiilor militare, pensii şi aşa destul de mici, care se plătesc din bugetul MA, este o măsură care înseamnă să-i mai sacrificăm o dată pe cei care, slujind sub drapel, au dus o viaţă plină de sacrificii”, a declarat Oprea de la micorofnul Senatului. De cealaltă parte, ministrul Muncii, Mihai şeitan, a anunţat că Guvernul nu susţine alt formulă de proiect de lege decât cea venită de la Palatul Victoria. 

Senatorii Opoziţiei s-au întrebat care este adevăratul punct de vedere al Guvernului şi, prin vot (48 – pentru, 43 – contra şi 2 abţineri), s-a decis invitarea premierului Emil Boc în plen, la dezbateri. Propunerea a fost făcută de senatorul PSD Miron Mitrea şi a avut câştig de cauză în special datorită faptului că o serie de senatori din arcul guvernamental (probabil independenţii) fie au părăsit sala, fie nu au votat. Cu puţin înainte de acest vot, majoritarii au respins o altă propunere a Opoziţiei, şi anume retragerea proiectului de pe ordinea de zi şi trimiterea la CSAT şi CSM pentru avize. Cum această propunere a fost respinsă cu 56 de voturi la 47, senatorii PSD au anunţat că, “fără aceste avize, legea va fi neconstituţională şi nu vom ezita să sesizăm Curtea”.

Oprea confirmă ce a scris cotidianul.ro

“Recalcularea pensiilor militare aflate în plată ar presupune o perioadă de 15 ani pentru consultarea statelor de plată aflate în diferite arhive în ţară. Mai mult, aplicarea noii legi ar însemna pentru instituţiile din cadrul sistemului de apărare naţională un efort bugetar suplimentar de aproximativ 2,5 miliarde de lei numai pentru anul 2011”, a afirmat luni la Senat Gabriel Oprea. Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, cotidianul.ro, în urma unei analize, a descoperit că vor fi necesari peste 10 ani pentru recalcularea pensiilor militarilor aflate în plată. Dezbaterile generale pe Legea pensiilor încep marţi dimineaţă şi se estimează că votul final în Senat va fi dat cel mai devreme săptămâna viitoare. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.