Dosarele Kennedy, livrate cu porția

Administrația președintelui Donald Trump a dat publicității joi aproape 3.000 de dosare despre asasinarea președintelui John F. Kennedy, amânând însă cu șase luni dezvăluirea anumitor documente considerate prea „sensibile”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Amânarea riscă să alimenteze fluxul nesfârșit de teorii ale conspirației, chiar dacă experții nu se așteaptă la mari revelații în urma publicării acestor documente, la 50 de ani de la moartea lui John F. Kennedy, la 22 noiembrie 1963, la Dallas.

Se aștepta publicarea a 3.100 de dosare încă secrete. În cele din urmă, 2.891 au fost postate online joi seara pe site-ul Arhivelor Naționale din SUA (www.archives.gov/research/jfk/2017-release).

Conținând zeci, chiar sute de mii de documente încă niciodată nepublicate, unele dintre aceste dosare datează din 1962, chiar înainte de moartea celui de-al 35-lea președinte al SUA. Ca de pildă cel conținând un rezumat al unei reuniuni în care șeful CIA explică că serviciile sale studiază posibilitățile de a sabota piese aeronautice destinate a fi trimise din Canada în Cuba.

„Americanii așteaptă și merită ca guvernul lor să le ofere un acces cât mai larg posibil” la aceste dosare, cu scopul de a fi „informați asupra tuturor aspectelor asupra acestui eveniment decisiv”, a transmis Donald Trump.

Dar, „președintele a autorizat reținerea temporară a unor informații care ar putea aduce atingere securității naționale, menținerii ordinii în afacerile externe”, au precizat Arhivele naționale americane.

Președintele american a dat termen de șase luni serviciilor de informații, până la 26 aprilie 2018, pentru a tria documentele considerate sensibile și a le cenzura, în cazul în care este necesar, în părțile cele mai delicate.

„Eu nu am de ales astăzi decât să accept să fie studiate mai degrabă decât să se permită o atingere potențială, ireversibilă la adresa securității națiunii noastre”, a subliniat Donald Trump.

„La capătul acestui termen, voi ordona publicarea tuturor informațiilor în cazul cărora serviciile nu vor putea să demonstreze” că ele trebuie ținute secrete, a spus președintele.

Cele mai multe dintre cele 2.800 de dosare pot fi descărcate de pe site-ul Arhivelor Naționale.

„Președintele vrea să se asigure că există o transparență completă” și „vrea să publice aceste informații — care lipsesc — cât mai repede posibil”, a afirmat unul dintre responsabilii administrației de la Washington.

Dar „rămân informații sensibile în dosare”, a subliniat acesta din urmă, în special despre informatori și „activități efectuate cu sprijinul unor organizații străine partenere, ale serviciilor de informații și poliției”.

O comisie de anchetă lansată la câteva zile după moartea carismaticului președinte de 46 de ani, Comisia Warren, conchisese că „JFK” fusese ucis de fostul pușcaș marin trăgător de elită Lee Harvey Oswald, care a acționat singur.

Această poziție oficială nu a fost suficientă niciodată totuși pentru a înăbuși ipotezele asupra unui complot urzit împotriva celui de-al 35-lea președinte american la Dallas, în Texas.

Sute de cărți și de filme au alimentat teza complotului, indicându-i pe adversarii din perioada Războiului rece, care erau URSS și Cuba, mafia și chiar vicepreședintele Lyndon B. Johnson.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.