Două programe şi două viziuni ale Americii

Cum se ştie, votul în cazul prezidenţialelor americane a debutat marţi, la ora 13.00, ora României. De aceea credem că ar fi interesant ca fiecare cititor al nostru să afle datele esenţiale ale programului fiecărui aspirant la şefia Casei Albe, ca al 45-lea preşedinte al SUA. Candidatul republican, Donald Trump, apără un proiect izolaţionist pentru SUA, în vreme ce rivala sa democrată, Hillary Clinton, se pronunţă pentru deschidere. Aceasta este opinia exprimată în ziarul parizian „Le Monde” de Stephane Lauer, unul dintre cei mai avizaţi jurnalişti francezi care au urmărit la faţa locului campania electorală americană. Astfel, el apreciază că, deja, Hillary a fost obligată să ţină seama de programul de stânga al celui mai puternic adversar al său din alegerile democrate primare, Bernie Sanders, în vreme ce Donald Trump, care nu provine din „crema” republicană, nu a ezitat să sfideze vârfurile partidului său, începând cu opoziţia lui faţă de liberul-schimb.

Prezentăm mai jos câteva dintre ideile programelor celor doi, aşa cum le-a sintetizat sursa citată.

Politică externă. Trump doreşte ca aliaţii SUA din NATO să plătească pentru a-şi asigura propria securitate. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, el ameninţă cu ieşirea din Alianţa Nord-Atlantică. De altfel, Trump apreciază că aceasta trebuie să se concentreze mai mult pe lupta împotriva terorismului şi a valurilor de migranţi şi mai puţin pe forţa de disuasiune faţă de Rusia. În ce priveşte gruparea jihadistă Statul Islamic, Trump se pronunţă pentru distrugerea ei, dar fără a da detalii, invocând necesitatea de a păstrea „efectul surprizei”. În cazul Siriei, el este favorabil ideii să i se lase Rusiei mai multă latitudine de mişcare, apreciind că Moscova este mai bine plasată decât SUA pentru a interveni în această ţară. În ce priveşte relaţiile cu Iranul, republicanul denunţă acordul privind dosarul nuclear încheiat de Barack Obama în vara lui 2015, apreciind că Statele Unite nu au obţinut suficiente concesii. El doreşte să-l renegocieze. În ce priveşte NATO, Hillary Clinton are poziţie total diferită de Trump, ea considerând că organizaţia este un scut esnţial ce trebuie întărit pentru a face faţă veleităţilor expansioniste ale Rusiei. În lupta împotriva ISIS, ea face apel la întărirea raidurilor aeriene americane în Irak şi Siria şi doreşte să se instaureze o zonă de excludere aeriană în Siria. Ea susţine acordul nuclear cu Iranul, dar rămâne foarte critică faţă de atitudinea Teheranului, îndeosebi în ce priveşte violarea repetată a rezoluţiilor Consiliului de Securitate referitoare la testările de rachete balistice, pronunţându-se pentru noi sancţiuni. Totodată, ea vrea să crească presiunea asupra Coreei de Nord pentru ca aceast stat să renunţe la arma nucleară.

Securitate. Pentru a lupta împotriva terorismului, Trump propune să se autorizeze tortura. El se pronunţă, totodată, pentru uciderea familiilor teroriştilor pentru a descuraja candidaţii la jihad. În decembrie 2015, după atacul terorist de la San Bernardino (California), Trump avea în vedere o interdicţie totală de intrare în SUA pentru musulmani, înainte de a da înapoi în faţa imposibilităţii constituţionale de a aplica o atare măsură. Acum el vrea să limiteze interdicţia pe teritoriul american a resortisanţilor din „statele şi naţiunile teroriste”, cerând „o extremă vigilenţă” faţă de musulmanii ce doresc să vină în SUA. În schimb, Hillary Clinton apreciază că o atare măsură ar afecta relaţiile Americii cu lumea musulmană şi nu va face decât să alimenteze capacitatea de recrutare a ISIS. Ea propune întărirea legăturilor şi dialogului cu liderii comunităţii musulmane din SUA.

Imigraţia. Trump se pronunţă pentru ridicarea unui zid de 1.500 de km de-a lungul frontierei mexicane spre a stopa migraţia ilegală, promiţând că Mexicul va finanţa proiectul. El vrea, totodată, să tripleze numărul agenţilor care supraveghează imigraţia, aununţând în context expulzarea a 11 milioane de imigranţi fără acte care trăiesc acum în SUA. El a promis şi că va reveni asupra legii care permite celui născut în SUA să obţină naţionalitatea americană. În ce-o priveşte, Hillary vrea să lanseze o vastă reformă a imigraţiei, care presupune în principal regularizarea situaţiei celor fără acte cu condiţia ca ei să nu fi comis crime violente.

Sănătate. Trump declară că vrea să abroge legea privind asigurare-sănătate, zisă Obamacare, adoptată în 2010. El vrea să permiă persoanelor care doresc să se asigure prin mijloace proprii şi să deducă suma din impozitele lor. Hillary doreşte doar ameliorarea dispozitivului, lărgind accesul la sistemele publice de tratare a bolii Medicare (până azi rezervat celor peste 65 de ani) şi Medicaid (rezervat celor cu venituri modeste). În ce priveşte preţul medicamentelor, cei doi candidaţi sunt pe aceeaşi lungime de undă, promiţând să autorizeze importul celor vândute mai ieftin în străinătate şi oferind Medicare dreptul de a negocia cu laboratoarele.

Familia. Trump a promis că va permite familiilor să deducă din impozitele lor costul de îngrijire a copiilor. Referitor la concediul de maternitate, care nu există în SUA într-un mod universal, el propune să se acorde 6 săptămâni plătite drept indemnizaţii de şomaj. Pentru cheltuielile privind creşterea copiilor, Hillary Clinton se angajează să plafoneze la 10% veniturile căminelor din ajutoare publice. Ea doreşte, totodată, să se adopte concediul parental plătit cu două treimi din salariu.

Avort. Trump se aliniază poziţiei Partidului Republican afirmând că embrionul „are un drept fundamental la viaţă, care nu poate fi luat”. La un moment dat, el a avansat chiar ideea de a pedepsi femeile care au făcut avort, după care a dat înapoi. În schimb, Hillary Clinton ţine să asigure fiecare femeie că are drept la avort cu un acces universal la servicii de sănătate de calitate.

Arme de foc. Programul candidatului republican reafirmă ideea că armele de foc sunt „un drept natural şi inalienabil (…). Un drept acordat de Dumnezeu la autoapărare”. Rivala lui democrată doreşte să extindă controalele privind antecedentele cumpărătorilor şi să se controleze expoziţiile şi vânzările pe internet.

Economie. Trump promite să aloce 1.000 de miliarde de dolari dezvoltării infrastructurilor sprijinându-se îndeosebi pe parteneriatele public-privat. Pe plan fiscal, el vrea ca taxa de impozit federal să scadă de la 39,6% la 33%. Impozitul pe societăţi ar fi micşorat la 15 % (faţă de 35%, la ora actuală), iar taxa funciară suprimată. Referitor la salariul minim federal, el aprecia la finele lui 2015 că este „prea ridicată”, dar recent s-a pronunţat pentru creşterea de la 7,25 dolari la 10 dolari. Trump a promis că va renegocia Acordul de liber-schimb nord-american (Alena), care, după el, este răspunzător de delocalizarea spre Mexic. El se opune şi parteneriatului transpacific (TPP), în curs de ratificare. Ca şi adversarul ei, Hillary doreşte să lanseze un plan de dezvoltare a infrastructurilor, pe care l-a evaluat la 275 miliarde de dolari. În acelaşi timp, ea propune creşterea fiscalităţii în cazul celor bogaţi, plafonând nişele fiscale şi instaurând îndeosebi o taxă minimă de impozitare de 30% pentru cei ce câştigă mai mult de 2 milioane de dolari. Ea vrea să crească taxele funciare şi să mărească fiscalitatea privind transmiterea patrimoniului. Hillary Clinton s-a angajat să crească la 12 dolari salariul minim federal, lăsând latitudinea statelor federale să treacă la 15 dolari, aşa cum cerea concurentul său în primare (Bernie Sanders-n.n.). În fine, în ce priveşte liberul-schimb, candidata democrată nu vrea să revină în cazul Alena, dar se opune TPP.

Mediu înconjurător. Trump a promis că va anula acordul de la Paris asupra climatului şi că va suprima Agenţia de protecţie a mediului îmconjurător (EPA). El vrea, totodată, să relanseze proiectul oleoductului Keystone XL. La rândul ei, Hillary Clinton vrea să pună accentul pe dezvoltarea energiilor reînnoibile pentru a „alimenta fiecare casă din Americă în2020”. Dacă nu vrea să relanseze Keystone, ea doreşte, în schimb, să continue exploatarea gazului şi petrolului de şist, chiar dacă vrea să înasprească regulile de extracţie.

Universităţi. În timp ce Donald Trump vorbeşte puţin despre acest subiect, Hillary vrea să instaureze gratuitatea cheltuielilor universitare în primul ciclu pentru familiile ce câştigă mai puţin de 85.000 de dolari. Ea s-a declarat gata să şteargă datoria în cazul studenţiei a tinerilor antreprenori.

Ce scenarii sunt în cazul unui scrutin foarte strâns?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.