Liviu Dragnea face un pas înapoi

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marți, că le va „sugera” membrilor comisiei parlamentare pentru legile justiției să lase deoparte prevederea legată de procedura de numire a procurorilor-șefi și să ceară eventual avizul Comisiei de la Veneția.

Dragnea a spus că ”nu coincide” viziunea sa cu cea a ministrului Justiției în două puncte din proiectele de legi ale justiției: procedura de numire a procurorilor-șefi și statutul Inspecției Judiciare.

”Eu o să le sugerez colegilor din comisia specială – pentru că ei vor face raportul, dar va veni în plen – ca acea prevedere să fie lăsată deoparte și eventual să se ceară avizul Comisiei de la Veneția (…) Eu cred în continuare că în această procedură trebuie să rămână cei trei actori: ministrul, președintele și CSM”, a declarat Dragnea.

În opinia liderului PSD, și statutul Inspecției Judiciare ar putea fi reglementat mai târziu.

”Cred cu tărie, mai ales după ultimele evenimente, că această instituție trebuie să fie una autonomă. Dacă nu va putea comisia specială să găsească cea mai bună formulă, poate se discută de o lege specială care să fie adoptată în următoarele luni. Obiectivul este ca Inspecția Judiciară să fie o instituție autonomă”, a spus Liviu Dragnea.

De partea cealaltă, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marți, că susține ca președintele României să fie scos din procedura de numire a procurorilor șefi, însă vede o poziție comună cu Liviu Dragnea în cele din urmă

”Dacă ar fi să facem un sumar al principalelor subiecte în dispută. Punctul unu – cine va face în viitor numirea procurorilor – eu am susținut că numirea procurorilor trebuie să fie depolitizată, de aceea am propus ca CSM să fie cel care să facă numirile, evitând factorul politic, care este în prezent președintele. Al doilea element important este locul în care va fi situată instituțional și organizațional Inspecția Judiciară. Am văzut ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă și cred că toate scandalurile din CSM și de la Inspecția Judiciară îmi întăresc și mie convingerea că Inspecția Judiciară trebuie luată în mod obligatoriu de la CSM, pentru că CSM nu poate să fie în același timp și arbitru și jucător și va trebui să găsim o soluție corectă, care să îi dea Inspecției Judiciare independența de care are absolută nevoie”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat despre poziția lui Dragnea, care a afirmat tot marți, că șeful statului trebuie să fie, alături de ministrul Justiției și de CSM, parte a acestui proces. președintele Senatului a răspuns: ”Am reținut. Nu aveți nicio grijă că nu ne e greu să ajungem la poziții comune, dar eu am spus care e punctul meu de vedere, pe care l-am susținut și la care nu am renunțat”.

Tăriceanu a anunțat că miercuri liderii coaliției de guvernare vor avea o întâlnire cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, care le va prezenta un calendar de promovare a pachetului de legi ale Justiției pe cale guvernamentală, astfel încât modificările să fie operate în acest an.

”Am văzut diverse comentarii legate de pachetul de legi de reformă a Justiției. Pentru noi, pentru ALDE, și pentru mine, ca președinte al Senatului, în această sesiune parlamentară cel mai important obiectiv politic și parlamentar este trecerea acestui pachet de legi prin Parlament. Cel mai probabil mâine vom avea o discuție la care va fi invitat și ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe care îl vom ruga să ne prezinte calendarul aferent procedurilor de promovare a inițiativei referitoare la Legile justiției, evident, prin Guvern. În cazul în care acest calendar va fi unul cu o lungime prea mare, care să ne facă să depășim sfârșitul anului, atunci cu cea mai mare probabilitate proiectul de lege cu pachetul de legi de reformă a Justiției va fi asumat de coaliția majoritară și depus în Parlament, astfel încât să putem avansa mai repede, ținând cont că MJ a făcut deja partea de dezbatere publică cu asociațiile profesionale ale magistrațielor, cu societatea civilă. Atunci, sigur, că însumând toate propunerile care au venit pe pachetul de reformă a legilor justiției, inclusiv din partea CSM, munca noastră va fi mai ușoară și mai eficientă”, a adăugat Tăriceanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Omul destept invata din experienta altora, omul obisnuit invata din experienta proprie iar cel prost nu invata nici macar din experienta proprie. Dl Dragnea „a vazut” unde l-a dus pe Ponta „coabitarea”, a vazut cum a decurs primul an de guvernare cu el la „carma” PSD ului si multe alte experiente ale altora in relatia cu tripleta K, sau variante ale ei. Actiunile si declaratile dlui Dragnea dupa toate acestea in ce categorie il incadreaza?

  2. Din pacate pozitia duplicitara este din nou afisata. Nu intelegem : doreste reforma sistemului numai pe ici pe colo, dar nu in esenta? Oare inca nu a priceput ca nu exista cale de mijloc? Cu oameni specializati in abuzarea prin fabricarea de dosare penale in scopul epurarilor politice impuse de statul de tip mafiot nu exista solutii si cai de mijloc. Legislatia sistemului trebuie sa fie fara interpretari si dara posibilitati de a permite in continuare trocul dintre procurori si judecatoiri, sau manipularea judecatorilor prin dosare penale. Trebuie o data pentru totdeauna rupta „relatia” dintre fratii de cruce. Iata ce se intampla in aceste zile in CSM si IJ! Iata cum fratii de cruce incearca sa ascunda mizeria sub pres pe motivul ca : este vorba despre colegialitate! PACAT, PACAT DE SANGELE VARSAT!

  3. România nu este o țară democrată și nici o colonie, ci este tara ținută captiva de forța serviciilor secrete interne sprijinite din exterior. Aceasta formă de control este o nouă formă de ,,Dictatură Upgrade”. Guvernarea este doar mimata mai mult sau mai putin de partide lipsite de forță care sunt nevoite sau constrânse sa facă permanent compromisuri cu sistemul în detrimentul tării si poporului român. In acest caz alegerile libere sunt total lipsite de sens. Restul sunt discuții derizorii golite de Adevăr,  menite a ține mințile ocupate, inclusiv cei din media și analiștii,acopeririții, propaganda şi creierele spălate fac în mare parte tot jocul Sistemului Mafiot de Control. PUNCT!

    • De acord!
      Dar suntem o COLONIE in care rand pe rand cei de la est, sud-est, vest etc experimenteaza ceea ce nu pot face la ei acasa… Cand un stat nu mai poate decide el insusi in problemele interne se cheama ca este dirijat din afara…asadar este o colonie.De fapt cedarea de suveranitate este deja inscrisa in Constitutie…trebuie doar sa o cititi…si asta de 10 ani …

  4. Prin urmare ,Dragnea nu se consulta referitor pentru asa o importanta decizie.Pur si simplu Tudorel nu conteaza.Dragnea ,infinit mai slab, are mofturi de perspectiva.El va sugera!de parca cine stie ce destept e in ale justitiei.Dragnea inca invita la dans sistemul desi toata lumea il refuza.Mai intai n-ar fi trebuit schimbata Kovesi ,apoi ar fi vrut ca legile sa fie trecute prin asumarea raspunderii de guvern.O buna ocazie sa scape de Tudose.Numai ca Tudose a invatat ceva de la Grindeanu.Dar daca totusi vin in parlament atunci sa nu se schimbe mare lucru din starea actuala din justitie. Chiar acolo unde a fost problema,numirea procurorilor sefi,are si Dragnea o varianta-sa ramana lucrurile asa.Dar romanii trebuie sa ramana cu impresia ca a fost dezbatere, nu gluma, pe legile justitiei ,dar atat s-a putut.Cu toata smetia pe care i-a tras-o Tudose ,Dragnea ramane acelasi invartit de ocazie cu pofte prezidentiale.Ratustele din guvernul Grindeanu au fost bagate in cotet de Tudose , spre deosebire de Grindeanu care le-a lasat sa se scalde in baltoaca guvernamentala.Dar nici o problema ,macaitul lor se va mai auzi pe holurile ministerelor in sprijinul strategului, etern indragostit,etern ineficient,etern parsiv cu cei apropiati,slugarnic cu cei puternici.

  5. NU-I NICIO SURPRIZA!DRAGNEA NU SUPORTA CA CINEVA SA-I IA FATZA!ca dovada excluderile lui catalin ivan, v v ponta, chirica, etc etc., marginalizarea multora ca tutuianu, serban, etc, promovarea amazoanelor olguta, firuta, etc. cand ministrul justitiei a crescut in sondaje, joaca mereu la 2 capete, spune una la tv.si-n 4 ochi ii cere temporizare, asteptarea momentului prielnic, iar presedintele comisiei juridice de la senat,cazanciuc, fost ministru al justitiei este total absent, indolent, incompetent???n-a miscat un deget, nu-l cunoaste nimeni , e ascuns si nejurist???daca toader ar spune adevarul, dragnea ar trebui sa plece in secunda 2 de mana cu unoristii tudose si felix rache!!!gata cu ipocrizia, diversiuni, incompetenta!!!LASATI-L PE TOADER TUDOREL SA-SI FACA MESERIA, PROFESIA, DATORIA, nu mai fugiti de resaponsabilitate daca nu sunteti corupti si incompetenti!

  6. Daca NU ar fi penal (condamnat definitiv) si nu ar avea agatate de coada înca nu stiu câte dosare în curs de cercetare (cu si fara o solida fundamentare), ar avea coloana vertebrala, asa însa, este o unealta în mâna papusarilor. Dragnea face mai mult rau decât bine PSD-ului.

  7. Ar fi bine dacă s-ar duce acasă şi să ne lase în pace.Că numai conflicte pe unde calcă.Şi pierdem toţi.

  8. tariceanu are parerea lui, dar nu-i nicio problema s-o aiba pea lui …dragnea.

  9. – crima organizata in al doilea parlament ilegitim
    – parlament condus de un criminal condamnat penal recidivist si un criminal inculpat

    • Acesti doi bizari lideri de camera doresc sa transforme statul intr-o republica parlamentara,smulgand din putinele prerogative interne ale presedintelui.Alegerea presedintelui urmeaza a fi facuta de membrii celei mai putin apreciate institutii a statului, parlamentul.

  10. Am si eu o intrebare: In PSD conteaza opinia partidului sau opinia lui Dragnea care, de cand a castigat alegerile, nu face decat sa dea dosul! Fata de Johannis, fata de ambasade, fata de DNA, etc. Daca nu e in stare sa faca pentru ce a fost ales, sa se duca si sa lase locul unui barbat!

  11. Partidele astea sunt conduse de dictatori iresponsabili!
    Cauza este faptul ca multi impostori au acaparat aceste partide!

  12. Parca il copiaza pe Trump…imprevizibil de la o zi la alta…
    Lasa frate parlamentul sa decida, ce tot iti dai cu parerea, azi una, maine alta…
    O asa incoerenta este greu de digerat in randul electoratului…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.