Dragnea, ironic faţă de programele informatice ale instituțiilor publice

Liviu Dragnea a criticat sâmbătă, într-o conferință de presă la Bistrița, modul în care au fost realizate unele programe informatice pentru instituțiile publice, în contextul atacurilor cibernetice care au avut loc, și i-a cerut vicepremierului Sevil Shhaideh să verifice aceste aspecte.

„Nu e în regulă că au fost aceste atacuri, dar poate asta vă ajută să verificați cum au fost realizate acele programe și acele sisteme de protecție. Majoritatea dintre noi știm ce înseamnă un firewall. Una este să pui mai multe ziduri de protecție unul după altul, una este să le pui unul lângă altul, care înseamnă de fapt unul. Eu zic că este bine să verificați, doamnă, o să vă spun și instituțiile unde s-a făcut așa, să verificați cine le-a realizat și cu câți bani au fost realizate aceste sisteme de protecție, care sunt degeaba. Și poate hackerii ăștia sunt români buni și au zis să tragă un semnal de alarmă. Dar vreau să luați în serios asta, că au fost multe programe informatice realizate în România”, a spus Dragnea, potrivit Agerpres.

Sevil Shhaideh, prezentă în conferința de presă, a afirmat că ministerele au intrat în alertă încă de sâmbătă dimineața și că situația este în curs de monitorizare.

„Deja ministrul Comunicațiilor ne-a transmis la toți colegii descrierea atacului, a solicitat la fiecare dintre noi să mobilizăm departamentele de informatică, fiecare cum are organizarea, pentru a verifica dacă există vreun pericol, dacă s-a distrus vreo bază de date, dacă există vreun efect al acestui atac. Deja de azi dimineață toate ministerele au convocat, la rândul lor, mai departe, instituțiile din subordine. Situația este în monitorizare la nivelul întregului aparat central”, a explicat Sevil Shhaideh.

Companii și instituții publice din întreaga lume au fost lovite în ultimele 24 de ore de o amenințare cibernetică de tip ransomware WannaCryptor, care criptează datele utilizatorilor și apoi solicită recompensă.

O parte a activităţii de producţie a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de disfuncţionalităţi ale sistemelor informatice şi mai mulţi angajaţi au fost trimişi acasă, potrivit unui comunicat transmis de Direcţia Comunicare Grup Renault România.

Specialiştii producător de soluții de securitate Kasperky Lab spun că Rusia a fost cea mai afectată de atacul global de tip ransomware de vineri, în timp ce ţara noastră s-a clasat pe locul 9.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.