Drept la replică

În urma publicării articolului “Andrei Novac a stârnit cuibul de viespi din ICR”, din data de 28.04.2021, și semnat de Eduard O. Ohanesian, două dintre persoanele menționate în materialul de presă, Irina Ionescu și Ana Nedelea, au solicitat un drept la replică pe care îl prezentăm în rândurile de mai jos:

 Drept la replică Irina Ionescu  

Lucrez la Institutul Cultural Român ca director de programe. Nu mă aflu în subordinea dlui. Andrei Novac, care nu este îndreptățit să facă afirmații privind profesionalismul meu. Nu îmi evaluează dl. Novac activitatea. Ar trebui să se limiteze la exercitarea atribuțiilor pe care le are în Fișa postului.

Redau mai jos parcursul meu profesional în cadrul Institutului Cultural Român, întotdeauna fiind evaluată foarte bine de superiorii mei ierarhici:

Director de programe, Direcţia Generală Programe prin Reprezentanţe și în Comunitățile Istorice – Institutul Cultural Român, din ianuarie 2019

Director general, Direcţia Generală Programe prin Reprezentanţe și în Comunitățile Istorice, Institutul Cultural Român, aprilie – decembrie 2018

Director general, Direcția Generală Reprezentanțe în Străinătate, Institutul Cultural Român; noiembrie 2017 – martie 2018

Director, Direcția Programe – Direcția Generală Reprezentanțe în Străinătate, Institutul Cultural Român; noiembrie 2012 – octombrie 2017

Director general, Direcţia Generală Institute Culturale Româneşti din Străinătate, Institutul Cultural Român; iulie 2007 – octombrie 2012

Director, Direcţia Institute Culturale Româneşti din Străinătate, Institutul Cultural Român; octombrie 2005 – iunie 2007

Referent de specialitate și Expert, Institutul Cultural Român/Fundaţia Culturală Română (Departamentul Relaţii Internaţionale şi Direcţia Institute Culturale Româneşti din Străinătate); decembrie 1999 – septembrie 2005

Colaborator, Fundaţia Culturală Română (Departamentul Presă/Relaţii Publice), pentru organizarea Romania – Folklife Festival, Washington D.C., aprilie 1998 – noiembrie 1999

Am un parcurs profesional ireproșabil.

În plus, sunt autoarea a două carți de specialitate: Marketing în artele spectacolului, București, Editura EIKON, 2020 și Management de proiect și elemente de marketing în artele spectacolului, București, Editura EIKON, 2018.

Am publicat numeroase cronici de teatru, interviuri, articole în cele mai importante reviste naționale de artele spectacolului.

Am oferit expertiză în domeniul managementului cultural și la nivelul creației artistice în comisii de specialitate de nivel local, național și internațional.

Sunt doctor în artă – teatru, magna cum laude, al Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ – Bucureşti.

Sunt secretar general al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT), AICT – Teatrologie și membră UNITER – Uniunea Teatrală din România.

Nu sunt „o așa zis reprezentată a salariaților‟, cum se afirmă în articolul dvs. Am fost aleasă în această calitate de colegii mei. Atașez adresa oficială care confirmă acest lucru.

reprezentanti bun

În privința pretinsei incompatibilități și a pretinsului conflict de interese dintre statul meu de expert evaluator independent proiecte pentru AFCN și funcția de director din cadrul Institutului Cultural Român, atașez două adrese oficiale: una semnată de dna. Irina Cios – director AFCN și una semnată de fostul președinte interimar al Institutului Cultural Român, Mirel Taloș.

Redau mai jos activitatea mea de expert evaluator independent proiecte pentru AFCN:

Evaluator proiecte – Administrația Fondului Cultural Național: artele spectacolului – teatru (aprilie și noiembrie 2016, aprilie 2020); artele spectacolului – teatru/contestații (iunie 2017, iunie 2018, decembrie 2019); rezidențe de creație/contestații (decembrie 2016); noile media/publicații digitale offline și online (iunie 2015)

Afirmațiile neadevărate ale dlui. Novac vor fi tranșate în justiție. Ele nu pun sub semnul întrebării doar probitatea mea profesională, ci maculează și activitatea AFCN, care s-a remarcat de-a lungul timpului prin eforturile sale de profesionalizare a sectorului cultural de la noi.

Conf. univ. dr. Irina IONESCU, Director de programe, DGPRCI – ICR

Drept la replică – Ana Nedelea

Stimate domnule Ohanesian,

În articolul „Andrei Novac a stârnut cuibul de viespi din ICR“, ați menționat numele meu fără să verificați informațiile pe care vi le-a furnizat domnul Novac și fără să mă contactați pentru a-mi oferi ocazia de a-mi expune punctul de vedere, așa cum prevede deontologia profesiei pe care o practicați de mult timp.

Nu este, de altfel, prima oară când domnul Novac afirmă în mod public niște neadevăruri flagrante la adresa mea. Voi începe cu afirmația conform căreia domnul director al Centrului Cărții a refuzat să mai semneze state de plată pentru colaboratori ai revistei Lettre Internationale”, aflați în așa-zisă incompatibilitate, „revistă coordonată de subsemnata”. Subsemnata nu coordonează revista în cauză, ci chiar domnul Novac o face, dumnealui fiind singurul coordonator al departamentului Editura ICR și Publicații, iar domnul Novac a semnat contractele respectivilor angajați (vă pot furniza corespondența scrisă pe această temă), contractele blocându-se ulterior la Secretarul General al Institutului (superiorul domnului Novac), nemaiajungând, astfel, în stadiul de stat de plată. Menționez, de asemenea, că domnul Novac nu are nici o dovadă pentru afirmația că și-ar fi anunțat angajații cu privire la acestă prevedere, eu în schimb, am corespondența în care îl rog să îmi dea această informație în calitate de superior al meu, iar dumnealui afirmă că „nu știe”, urmând să se decidă la nivel de conducere. Inutil să mai menționez, în aceeași notă, și faptul că eu, din funcția de execuție pe care o ocup, nu pot atribui în mod discreționar plăți, iar ierarhia din institut prevede, în mod logic, că orice act semnat de cei din funcții de execuție trebuie avizat de superiorul ierarhic (în cazul meu, domnul Novac). Lucrurile stau exact invers.

În altă ordine de idei, singurul fel în care domnul Novac a declanșat șirul de reclamații la adresa dumnealui a fost cel legat de abuzurile verbale la care m-a supus (țipete și jigniri repetate, apelative cu „bă”, remarci de genul ”eu o bat pe-asta”). Poate că ați auzit, domnule Ohanesian, de termenul „hărțuire morală și intelectuală la locul de muncă”. Se pedepsește prin lege și totuși, domnului Novac i se permite acest gen de abuz de aproximativ doi ani în Institutul Cultural Român. Aș putea spune că eu am deschis cutia Pandorei atunci când am cerut conducerii instituției să sancționeze acest comportament abuziv, care pune angajații într-o situație degradantă.

Dacă ați fi făcut și cea mai mică încercare de a afla adevărul, ați fi știut și că am fost pedepsită de conducerea ICR pentru curajul de a sesiza derapajele de comportament ale domnului Novac, retrăgându-mi-se dosarul pentru ocuparea postului de referent la ICR Viena, în ciuda faptului că am încheiat cu succes pregătirea necesară în cadrul MAE. Mai rău, nici măcar nu am fost anunțată, ci am fost lăsată să mă pregătesc, să susțin și să promovez examenul necesar. Dar aceasta nu este nicidecum singura șicană la care am fost supusă pentru că am reclamat comportamentul grobian al unui director „cu spate puternic”, după cum afirmă jurnaliștii de la România Liberă (https://romanialibera.ro/politica/citu-strange-latul-in-jurul-icr-839994). Am cerut o explicație pentru această decizie abuzivă a conducerii și nu am primit nici una, așa că am decis să mă adresez unor foruri superioare.

Despre cele două colege care și-ar fi dat demisia din cauza mea, vă pot spune următoarele: domnul Novac nu a ascuns niciodată faptul că întreține o prietenie de lungă durată cu una dintre ele, căreia chiar dumnealui i-a facilitat angajarea prin detașare. De altfel, aceleiași doamne i se permitea să-și înceapă programul la ora 12.00 sau chiar 14.00, printre scuzele invocate de dumneaei numărându-se, nu o singură dată, faptul că „este iarnă” sau că „locuiește în Drumul Taberei”. Cât despre cealaltă doamnă, vă anunț că este pe deplin răsplătită de către domnul Novac pentru declarația calomnioasă la adresa mea. Răsplata constă într-o colaborare din bugetul institutului, în valoare de 2.500 de lei, deși nu are studii de specialitate pentru obiectul contractului, iar activitatea pentru care i se fac acești bani cadou nu era absolut deloc necesară, aceasta făcând parte din fișa postului meu.

Aș dori, de asemenea, să-l întrebați pe domnul Novac care sunt persoanele pe care a încercat să le angajeze în sprijinul meu în redacția revistei și nu a reușit din cauza mea, pentru că realitatea este cu totul și cu totul invers: i-au fost recomandați trei redactori cu experiență, dar domnul director nu a dorit angajarea lor, pe unul dintre ei chiar l-a chemat la interviu și posibilul viitor angajat a fost nevoit să-l aștepte două ore pe domnul director, domnul Novac venind la interviu doar în urma insistențelor mele telefonice. Nici în ziua de astăzi nu i s-a comunicat rezultatul interviului.

Menționez că vă pot pune la dispoziție actele și corespondența scrisă prin care vă puteți face o idee despre situația deosebit de complexă pe care ați tratat-o atât de superficial și părtinitor.

Domnule Ohanesian, domnul Novac împroașcă acum cu noroi doar ca să ocupe o funcție în conducerea Institutului Cultural Român. Este important de menționat că în prezent ocupă prin detașare funcția de director într-un departament în care a eșuat lamentabil la concursul pentru o funcție de execuție. Eu, în schimb, lucrez la Institutul Cultural Român din anul 2009, am fost angajată în urma promovării examenului pe post, iar în acest timp nu am avut niciodată parte de reclamații și conflicte, pentru că mi-am îndeplinit atribuțiile exemplar și am lucrat într-un mediu civilizat. Nu a existat în această lungă perioadă absolut nici o sesizare sau vreun avertisment la adresa mea, în ceea ce privește respectatea programului de lucru, îndeplinirea atribuțiilor de serviciu sau comportamentul la locul de muncă. Conflictele dintre angajați au apărut odată cu desemnarea unor persoane pentru posturi inadecvate comportamentului și competențelor lor.

Cu stimă, Ana Nedelea, Institutul Cultural Român

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

3 Comentarii

  1. Bine, bine astea doua sunt valoroase. Dar nici un cuvant despre ingineru tupeist ciripel (sau ciripoi)AM pus sef la revista LITERA… – de ce?

  2. Unele june se nasc secretare, altele directori! Sa te atingi de onoarea lor este caz de lez majestate. Totusi ,cum se poate sa ajungi dottoressa si direttore la ICR fara sa fi fost macar un pic o eminenta bursiera Soros ???? Sau poate ca persoana oculteaza ceva din curriculul ei? Nu ca ar avea ce va de ascuns,ci doar asa, ca ca sa nu de apa la moara anti-rezistentilor? Daca ma insel si dansa este sincera,rog pe stimata doamna sa ne spuna ce parere are despre seful Komisarilor Kulturii din Parlamentul Fortelor de Dreapta Stanga, numitul Gyula Bulai, colegul dansei de la UM.
    Si indata se lasa tacerea peste noi, ca o noapte neagra….

  3. Îmi place. Își trag la gioale așkenazii din ICR. E o vacă bună de muls!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.