Drept la replică de la UM Orăștie

Ca urmare a apariției, în publicația Cotidianul din data 21.03.2023, a articolului intitulat ”Fabrica de armament din Orăştie face bişniţă cu energie electrică”, material care conține informații prezentate unilateral, trunchiat și profund nereale, vă transmit spre publicare următorul

 

DREPT LA REPLICĂ

 

Uzina Mecanică Orăștie nu a făcut, nu face și nici nu va face ”bișniță” cu energie electrică, așa cum în mod absolut tendențios menționează autorul acestui articol, inclusiv în titlu!

 

1. Consider că prin apariția acestui articol se încearcă de fapt să se creeze o presiune astfel încât să livrăm energie electrică preferențial unei anume firme, SC NENA COM SRL, lucru cu care nu am fost și nu voi fi de acord. De precizat că între noi, SC Uzina Mecanică Orăștie, și societatea respectivă se află un litigiu pe rolul instanței de judecată, în care magistrații urmează să se pronunțe.

Între Uzina Mecanică Orăștie și firna prezentată în conținutul articolului drept ”contractorul de bună-credință” a existat un contract comercial încheiat încă din anul 2005, când reprezentanții firmei în cauză au cumpărat o hală de producție de pe platforma UMO. La acel moment, s-a decis, ca și pentru alte societăți care au activitate de producție pe platforma industrială de la UMO, asigurarea utilităților, în baza unor contracte distincte ulterioare. Menționez că toate societățile comerciale cu care avem încheiate contracte pentru asigurarea utilităților sunt contorizate separat, iar cei 10% aplicați suplimentar la factură nu reprezintă nicidecum o ”zeciuială” sau o ”bișniță” cu energie electrică, așa cum afirmă în mod mincinos autorul articolului, ci reprezintă suma necesară întreținerii stației TRAFO și a rețelelor de furnizare care sunt proprietatea UMO. Acest tarif de 10% din valoarea facturii a fost aplicat încă din anul 2005, de la încheierea contractului, care a fost prelungit apoi în fiecare an prin Act adițional la contractul de bază, clauză cu care reprezentanții societatății comerciale au fost de acord pe parcursul anilor, până în anul 2021 când au semnat Actul adițional cu obiecțiuni, cu care noi, reprezentanții Uzinei Mecanice Orăștie, nu am fost de acord. Am comunicat acest lucru reprezentanților firmei, cu care am purtat o bogată corespondență și am avut și mai multe runde de discuții, iar în cele din urmă,  după mai multe luni de la expirarea valabilității ultimului act adițional semnat de ambele părți, în lipsa unui contract între părți am decis întreruperea furnizării de energie electrică.

2. Pe de altă parte, nu pot să nu remarc faptul că autorul articolului (cu care am purtat o lungă discuție, cu actele pe masă, înainte de apariția acestuia) se folosește în mod tendențios de acest pretext, al litigiului comercial dintre UMO și firma respectivă, pentru un josnic atac la persoana mea, în calitate de director al uzinei, folosind lucruri trunchiate, scoase din context sau chiar profund neadevărate, cum este, de exemplu, mențiunea legată de salariul pe care îl încasez si care poate fi verificata cu ușurință. 

3. În momentul în care am fost numit, în anul 2020, Director General al Uzinei Mecanice Orăștie, situația de aici era foarte dificilă;

*nivelul comenzilor era scăzut,

*sumele de bani necesare pentru plata salariilor erau extrem de greu de asigurat,

*materia primă pentru activitatea curentă nu putea fi asigurată corect și la timp din lipsa banilor.

*activitatea de producție era grav afectată din această cauză, a lipsei banilor.

Astăzi, la 3 ani de mandat ca și director al UMO, situația este total schimbată.

*Am reușit să atragem noi parteneri pentru Uzina Mecanică Orăștie, cărora le livrăm constant și la timp produsele noastre

* nu avem întârzieri la plata furnizorilor de materiale

* astăzi sunt bani pentru ca societatea să-și asigure materia primă,

* nu există întârzieri la plata salariilor și a primelor,

* salariile pentru toți angajații au crescut numai anul acesta cu 25%.

* productivitatea muncii este crescută

După numai un an de când am preluat Uzina Mecanică Orăștie cifra de afaceri s-a dublat, de la 1,011 milioane lei în 2020, la 2,073 milioane lei în 2021, iar curba acestui indicator economic a fost în continuare ascendentă. În 2022 am avut o cifră de afaceri de 2,233 milioane lei, iar pentru primele două luni ale acestui an de 1,925 milioane lei.

Dacă ne raportăm la activitatea curentă, prin proiectul managerial pe care l-am implementat și printr-o activitate susținută, am reușit să aducem Uzina Mecanică Orăștie pe profit!

De menționat că UMO produce în prezent produse speciale, conform obiectului principal de activitate, pe care le livram cu respectarea tuturor cerințelor încă de acum doi ani. Mai mult decât atât, în premieră în ultimii 20 de ani, UMO urmează să producă zeci de mii de componente din categoria „produse speciale”, asta după ce a câştigat la finalul anului trecut o licitaţie importantă a Uzinei Mecanice Mija, care are o tradiţie de peste 8 decenii şi care este o fabrică de armament ce funcţionează ca filială Romarm.

4. Dacă ne referim la datoriile menționate în cuprinsul articolului, acestea sunt de fapt datorii istorice generate de turnătoria de tuburi de fontă ductilă, pe care statul român a decis să o construiască la începutul anilor 2000 printr-o linie de credit. În ultimii ani, ca urmare a adăugării la suma inițială a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere, s-a ajuns la datorii imense, pe care UMO nu le poate susține, cu atât mai mult cu cât acea linie de fabricație nu a funcționat practic niciodată, fiind și la acest moment investiție în curs, de-altfel în conservare, rezolvarea acestor probleme, excedând managementului local.

5. Reiterez cu aceasta ocazie întreaga mea disponibilitate în ceea ce privește transparența managerială la nivelul UMO SA, manifest respectul meu profund pentru munca ziariștilor obiectivi, imparțiali, profesioniști, voi fi mereu deschis dialogului și soluționărilor amiabile de orice fel, dar nu voi accepta niciodată presiuni, linșaj mediatic și denigrarea colectivului UMO SA, în favoarea unor interese obscure și neconcurențiale, la fel cum îmi voi rezerva și dreptul de a mă adresa instanței de judecată pentru a face dreptate în cazurile în care adevărurile sunt denaturate intenționat și cu rea credință!

Ec. Ovidiu Vlad,

Director general Uzina Mecanică Orăștie SA

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. ” ci reprezintă suma necesară întreținerii stației TRAFO și a rețelelor de furnizare care sunt proprietatea UMO. ”

    -dubios,dubios:
    daca erau „in proprietatea” lor
    nu mai era cazu sa se explice…….putea sa puna si 333333333% adaos comercial.
    neconvingator,
    inclinam sa credem ca e totusi BANDITISM la mijloc!

  2. Omul asta chiar o fi crezut ca exista jurnalisti obiectivi, in capitalism?!? Pe dracu! Jurnalistii scriu ce li se ordona de catre cei care le dau bani, ca sa-si ia banii. Si, daca-i da altcineva mai mult, scrie cum vrea ala care-i da mai mult.

  3. @ „justinianus”, 27 martie 2023 la 13:10
    „…dar productie mai are?”
    Da, produce vînt și seamănă furtună… Producția a fost oprită, că de-aia trăiește el acum din vînzarea și închirierea de hale și de suprafețe (e, pe-acolo, și un poligon privat de jocuri de proști, cu peintboale, pontachele s-a dus pe-acolo cînd era prim-menestrel care ignora tratatele țării! probabil patron e un ghinărar dă paye ca măCiucă).
    „…s-a ajuns la datorii imense, pe care UMO nu le poate susține”! Deci unitatea e FALIMENTARĂ DE MULȚI ANI, ceea ce to’ar’șu’ ykonomizd derektor uită să pronunțe! Două meleoane dă RONi înseamnă cam 400000 dă ioroi, el zice că „PRODUCȚIE”! …păi eu îi demonstrez aritmetic că nici plata salariilor pe 1 an nu o poate face cu suma asta!
    „Dl director poate zice orice”, și așa și face: „…cu care nu am fost și nu voi fi de acord”! Deci el centrează, el dă cu capu’ (de prost).
    Un pic mai jos, își amintește că e ANGAJAT AL Statului, și că nu-i pe tarlaua lui personală: „cu care noi, reprezentanții U.M.O., nu am fost de acord […] am decis întreruperea furnizării”…

  4. Sa nu uitam că fabricile de armament din țară, nu numai din Orăștie sunt periodic scutite de datorii din bani de la bugetul de stat. Genul acesta de fabrici sunt niste producători de datorii pe care statul le scutește.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.