Dreptul copilului la sănătate și bunăstare, doar cu acordul părinților

În iulie 2022, art. 46 – „Sănătatea și bunăstarea copilului” din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului a fost modificat prin Legea nr. 191/2022, astfel încât programele de educație sexuală (care prin Legea nr. 45/2020 erau obligatorii, cel puțin o dată pe semestru) să devină programe de educație pentru sănătate și să se desfășoare doar cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor.
Iată câteva extrase dintr-o opinie care analizează legislația (Întreaga opinie disponibilă aici –
Raționamentul legiuitorului este viciat din mai multe puncte de vedere:
  1. Jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (și nici art. 2 din Protocolul nr. 1 la Convenție) nu obligă statele să obțină acordul părinților pentru a include în programele școlare discipline precum educația sexuală, educația pentru sănătate șamd. – a se vedea cauzele Dojan și alții c. Germaniei și A.R. și L.R. c. Elveției.
  2. Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 instituie în sarcina părinților (sau reprezentanților legali) obligația de a asigura participarea la cursuri a copiilor pe întreaga perioadă a învățământului obligatoriu.

    Astfel, dacă admitem că o temă obligatorie din programele școlare poate fi studiată de către copii doar cu acordul părinților, consecințele sunt următoarele:

    Admitem, de plano, un drept absolut al părinților de a decide conținutul programelor școlare conform convingerilor lor religioase şi filozofice, în detrimentul dreptului copilului la educație și sănătate;
    Admitem că, în baza aceluiași raționament, părinții ar trebui să decidă în funcție de convingerile lor religioase şi filozofice și în legătură cu participarea copiilor și la altfel de discipline, precum biologie, istorie sau fizică.
  3. Reglementarea actuală a art. 46 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului instituie o procedură discreționară și arbitrară în asigurarea dreptului la educație și sănătate al copilului.
Dincolo de conținutul legii și de interpretarea acesteia în raport cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului, devine dificil să negăm valul de statistici, de dosare penale, de știri care nu fac altceva decât să dovedească nevoia de mecanisme, cât mai multe și cât mai variate, pentru a lupta împotriva abuzurilor sexuale împotriva minorilor, a sarcinilor în rândul minorelor și a vulnerabilizării minorilor pe fondul lipsei de cunoștințe în materie.
Ca atare, doar pentru că părinții sunt de părere că nu sunt încă pregătiți copiii lor pentru a studia educație sexuală la școală nu înseamnă că acest lucru se confirmă în realitate. Desigur că studierea educației sexuale la școală nu va rezolva totalitatea problemelor adolescenților, dar cu siguranță reprezintă un instrument util în echiparea acestora pentru a face fața realității actuale.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Astia care vor sa …. copii in fund, totdeauna pretind ca vor sa-i salveze. Sunt asa de sictirit de tromboanele transhumanistilor sodomiti, incat nu mai pot acoperi esenta problemei cu amabilitatile si stereotipurile de rutina menite sa indulceasca disonantele cognitive ale turmei placide.

  2. ca au trecut anii si unuii ca Dvs. nu pot sa mai intervina in viata intima a copiiilor nostri, ajungi majori, altfel domna/domnule ziarist/a ati fi vrut sa va impuneti vointa si putinta de a ne fi educati copiii cu fanteziile voastre erotice. Ca si cum pedofilia si incestul se rezolva cu schimbare de sex si relatii de acelasi tip pt care se face propaganda in licee din Bucuresti citez TV. Sunteti la varsta critica si va preocupa educatia sexuala a copiiilor nostri, vreti sa va educati copiii nepotii faceti-o, dar lasati-ne dreptul de a trai ca oameni care apartinem unui cult religios si in care preacurvia e un pacat nu act de superioritate si noblete cum credeti DVS.

  3. dreptului copilului la educație (secsuala) și sănătate (secsuala)
    e cam ca dreptul Parliamentului
    de a da legi zbanghii,
    fara supraveghere si ocrotire……

  4. Pai sa vina Ursula cu toate slugile ei sa gateasca pe banii lor pentru ei, sa-i spele, ca de altfel pot sa-i dau eu-ei sa suga !

  5. evident:
    -Poporul trebuie sa supravegheze si sa ocroteasca Parliamentul,
    sa-i mai trozneasca cate una peste ochi cand greseste grav.

  6. Intradevar, e mult mai interesant/instructiv/picant sa dotezi pustimea cu cunostinte atat anatomice cat si de functionalitate a intimitatilor, decat sa revii la demixtarea scolilor, incepand cu gimnaziul. Bogatia de cunostinte si aflarea de tehnici de evitare a…problemelor pendinte de activitati sexuale contravine stabilirii varstei de majorat de 18 ani. Nu-i de mirare daca „majoratul” se obtine la 12-13 ani. Prinde orbul, scoate-i ochii… Sa ne prefacem ca suntem morali!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.