Dublă lovitură pentru Iohannis

Legile modificate ale justiției depuse miercuri la Parlament nu doar îl scot pe președintele României din procedura de numire a procurorilor șefi, ci îi restrâng și aria de acțiune în ceea ce privește numirea șefilor de instanța supremă.

Astfel, proiectul de modificare a Statutului magistraților depus de către Ministerul Justiției la Parlament, prevede că președintele României nu poate respinge, motivat, decât o singură propunere pe care CSM o face pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

La acest moment, Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor prevede că președintele ICCJ, vicepreședinții și sefii de secție sunt numiți de către președintele României, la propunerea CSM, iar șeful statului nu poate refuza propunerile CSM decât motivat. În proiectul depus la Parlament, președintele nu poate refuza decât o singură propunere pentru fiecare din aceste funcții. De asemenea, este introdusă suplimentar condiția pentru ocuparea acestor funcții ca respectivii magistrați să nu fi fost sancționați disciplinar.

În forma depusă de Ministerul Justiției, articolul 53 are următorul conținut: ”(1) Preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani și nu au fost sancţionaţi disciplinar. (2) Președintele României poate refuza, o singură dată, motivat, numirea în funcțiile de conducere prevăzute la alin. (1). (3) Numirea în funcţiile prevăzute la alin. (1) se face pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”.

Durata mandatului a fost crescută față de actualele prevederi legale de la 3 la 4 ani.

O limitare similară a dreptului de a refuza propunerile este impusă și Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce privește propunerile făcute de către ministrul Justiției pentru ocuparea funcțiilor de procurori-șefi. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat încă din august că șefii Parchetelor nu vor mai fi numiți de către președintele României, ci de către CSM, la propunerea ministrului Justiției, însă Consiliul va trebui să accepte a doua propunere făcută de ministrul de Justiție, în caz că nu a fost de acord cu prima.

Numirea procurorilor-șefi este reglementată, în noua formă propusă, în articolul 54 al Statutului. ”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naţionale Anticorupţie și al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestora, procurorii şefi de secţie ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ai Direcției Naţionale Anticorupţie și Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism sunt numiţi de Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori, la propunerea ministrului justiţiei, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de procuror, pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, prevede primul alineat al acestui articol.

Alineatul 3 prevede explicit că secția de procurori a CSM nu poate refuza decât o singură propunere a ministrului de Justiție pentru aceste funcții, iar motivarea refuzului trebuie făcută publică. Ca și în cazul funcțiilor de conducere de la ICCJ, durata mandatului a fost prelungită de la 3 la 4 ani.

Nerăbdarea lui Dragnea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că proiectul de modificare a legilor justiției va fi adoptat în Parlament cu sau fără existența unui punct de vedere scris al Comisiei de la Veneția cu privire la modalitatea de numire a procurorilor-șefi.

„Noi vrem ca în această sesiune aceste legi să fie adoptate, cu precizarea că am văzut discuții astăzi despre solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneția pentru această procedură. Pentru mine, nu mi se pare important. Noi ducem legile la capăt la adoptare. Ce spune Comisia de la Veneția, că spune în decembrie, că spune în ianuarie, putem să facem după aia o completare la lege, dar nu stăm cu toate legile justiției așteptate până când ne spune Comisia de la Veneția că trebuie să numească X sau Y”, a spus Dragnea.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

12 Comentarii

  1. hai ca iar se decalnseaza „noaptea, ca hotii”… a venit vremea sa-si ia suba rosie si sa faca pe „desteptu” in mojlocul „desteptilor”. europa, nato, democratia, drepturile omului etc… adica exact speach ul american cind au distrus iraq si siria…

    • @Cata Mai greu acum s-a mers pe regulile democratice. Pot sa iasa si 1 milion tot nedemocratic este. Asta e Parlamentul, ales in mod democratic, recunoscut de toata lumea. Si vor vota legile. Ca sunt bune sau nu, dupa aprecierea fiecaruia, asta e altceva. Timpul va dovedi. De UE doar prostii mai tin seama. UE e un cadavru viu. Alde Merkel, Junker si compania nu mai au dreptul sa vorbeasca. au adus uniunea pe marginea prapastiei cu tampeniile lor. Vezi si valul de nationalism de la ei de acasa. Care are niste motivatii foarte reale. Nici la noi nu e mai bine. Noi avem un mare handicap: nu avem opozitie. E atat de jenanta incat nu are sens sa o bagam in seama. Se zbate ca musca in c…t in frunte cu Klaus, care ar fi trebuit sa fie neutru. Cica. Era vorba aia din batrani: unde nu-i cap vai de picioare!

  2. S-o creada Mutu ca nu va pune nimeni şaua pe CSM, cu propunerile lor cu tot.Si mai terminati cu prostiile, nu exista lovitura pentru Iohannis ! Tudorel ca Presedinte, nu ne arde, nu ne minte!

  3. Si mai trebuie introdus ca cel care a fost procuror sef intr-o structura de exemplu DNA sa nu mai poata fi procuror sef la PICCJ sau DIICOT, astfel ne pomenim cu aceleasi personaje si apucaturi vesnic in functii de conducere iar experientele actuale ne arata cat sunt de nocive astfel de numiri. Si obligatoriu concursuri pentru orice post, nu interviuri si alte invarteli de genul asta, numai la stat concursurile sunt de fatada si se stie dinainte cine va castiga, indiferent ca e functie de director sau de portar.

  4. la fel si cu ceausescu ales cu 98% de aceiasi alegatori si a sfirsit la tirgoviste. PSD este ilegitim si o spune chiar dragnea (daca nu respectam programul – biblia indrazneste sa crezi si stim sa crestem.., plecam acasa)

  5. Nu pentru Johannis, cucoana! Pentru ROMANI, jurnalista „rosie”!

  6. Cata prostie in capul celor care se bucura de loviturile date lui IOHANIS .De fapt sunt lovituri date palatului COTROCENI unde vremelnic este IOHANIS locatar .Daca tot vremelnic va fi un PSD-ist vor reveni la legile actuale ?.Domnilor vremelnici pe functii de conducere la nivelul statului de ce ganditi pana la genunchiul broastei.Mare rusine pe capul vostru.Sper sa vina la conducerea tarii o alta generatie de patrioti si capabili sa gandeasca cu cel putin 10 ani inainte !

  7. Prorusnacii care postați pe aici, ciocu mic. Chelu şi bubosu tâmpițel toader vrea să pună perna pe fața justiției. Că şi aşa e legată la ochi şi nu vede cine o sufocă.

  8. Dublă lovitură cu fruntea lată în buric i-a aplicat tâmpițel preşedintelui. Ia să vedem de câte ori îl suspendați pe preşedinte până în 2024, când îşi încheie al doilea mandat la cotroceni.

    • Iti imaginezi ca Forestierul Padurilor, bun National mai prinde inca un mandat la 3 Absenti din Cotroceni? Naiv esti.

  9. Dragnea si Tariceanu sunt extrem de concisi si pragmatici : Cand se afla la guvernare coalitia PSD-ALDE trebuie sa se claseze dosarele penale ce ii vizeaza , Presedintele Romaniei sa beneficieze de un titlu onorific care sa nu-i permita imixtiuni in decizii politice , toata puterea concentrata in mainile Camerei Deputatilor si a Senatului , armata si institutiile de forta subordonate , angajamentele fata de partenerii externi calcate in picioare , retragerea din structurile NATO si U.E etc . Daca , prin absurd , in 2019 , Dragnea poate candida la alegerile prezidentiale si castiga , se schimba calimera si Constitutia , Romania o sa devina republica prezidentiala si toata puterea concentrata in mainile maretului si iubitului conducator , asa este corect daca ne uitam peste gard la prietenii chinezi , rusi sau americani . Asa va place politica ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.