Dungaciu: Rusia începe transnistrizarea Crimeei

Politologul Dan Dungaciu, expert în geopolitică și în spațiul ex-sovietic, spune că un conflict militar în sudul Ucrainei marchează începutul unui proces de “trasnistrizare” a Crimeei, după modelul evenimentelor din anii ’90 din Republica Moldova.

Astfel, trupele Federației Ruse s-ar transforma în trupe de menținere a păcii, iar conflictul din Crimeea ar deveni unul înghețat, mai explică profesorul.

Dungaciu a declarat, sâmbătă, la Antena 3, potrivit dcnews.ro., că decizia Parlamentului rus de aprobare a unei intervenții militare în Ucraina a fost luată “într-o ședință în care temperatura a fost aproape de fierbere, pentru că senatorii Federației Ruse voiau la un moment dat ca președintele Obama să-i ceară scuze poporului rus, de faptul că Rusia trebuie să intervină acolo indiferent de cățeii care vor lătra. S-a vorbit de fasciștii ucraineni care au cucerit puterea la Kiev ș.a.m.d. Așadar, trimiterea de trupe în Crimeeafără consimțământul Kievului și prezența militară a Rusiei acolo până când situația se va normaliza. Asta poate însemna foarte multe lucruri. Doamne ferește, o confruntare cu soldații ucraineni care se află în respectiva regiune dacă va fi cazul ca acestea să fie, de pildă, dezarmați”, a declarat Dungaciu.Profesorul a comparat evenimentele din Ucraina cu cele din Republica Moldova a anilor ’90, atunci când Transnistria și-a declarat independența, armata a 14-a a Rusiei fiind și în prezent staționată la Tiraspol.

“Un conflict militar direct înseamnă începutul unei transnistrizării a Crimeei, ceea ce s-a întâmplat și în Transnistria, parte juridică a Republicii Moldova, dar nu de facto, care în 90 și-a declarat și ea independența față de Chișinău, tot ca urmare a unui congres al autorităților locale, trupele Federației Ruse au rămas acolo și situația s-a conservat așa cum o știm astăzi”, a spus Dungaciu.

El a concluzionat că ”în Ucraina se poate petrece păstrarea trupelor Federației Ruse acolo, transformarea lor în trupe de pacificare, cum s-a întâmplat în Transnistria, și lansarea pretextului că cetățenii ruși din Crimeea au nevoie de ajutor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.