După ordonanță, apocalipsa: „A închis practic DNA”

Nicio ordonanță fără tărăboi politic. Ordonanța de urgență adoptată luni de Guvernul Dăncilă, care modifică legile justiției, a încins atacurile Opoziției.

Deputatul PNL Cătălin Predoiu susţine că, prin ordonanța pentru legile justiției publicată marţi în Monitorul Oficial, ministrul Tudorel Toader „a închis practic DNA”, iar MCV a devenit un acronim pentru „Marea Corupţie Veselă”.

„Prin art.VII din ordonanţa publicată astăzi, ministrul Toader a închis practic DNA. El oferă astfel, cu puţină întârziere, un răspuns întrebării lansate public de Liviu Dragnea: ‘Mai există DNA?!’. Răspunsul este nu, de azi nu mai există. Ordonanţa trimite acasă zeci de procurori DNA, oprind astfel anchete, descurajând întreaga instituţie, încurajând lumea corupţiei. Iar MCV este începând de astăzi un acronim pentru Marea Corupţie Veselă”, a scris Predoiu pe pagina de Facebook.

Aceeași acuzație a lansat-o miercuri și prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan. Potrivit acesteia, prin adoptarea OUG care modifică legile justiției, Tudorel Toader a desființat activitatea DNA.

„Ordonanța adoptată luni, la prima oră, într-o grabă și cu o hărnicie nemaiîntâlnită este mai gravă decât OUG 13. Tudorel Toader a desființat practic, printr-o șmecherie, activitatea DNA și a paralizat parchetul antimafia. A modificat, de la 8 ani la 10 ani, vechimea minimă pe care trebuie să o aibă procurorii care activează la DNA sau DIICOT. Zeci de procurori vor fi scoși din DNA și DIICOT, iar dosarele cercetate de aceștia vor rămâne în aer. Corupții au deschis deja șampania! Prin această scamatorie neconstituțională, Dragnea și-a dat afară, cu mâna lui Tudorel Toader, procurorul de caz din dosarul Teldrum. Tot cu mâna lui Toader, Dragnea vrea să-și aleagă și judecătorii care îi judecă dosarele aflate pe rol. Mai trebuie ca Dragnea să demareze și acțiuni disciplinare față de magistrații care nu fac ceea ce trebuie pentru el. Totul a ajuns în România să fie despre o singură persoană, pentru o singură persoană. Agenda publică este confiscată de agenda personală a lui Liviu Dragnea. Instituțiile lucrează, rând pe rând, pentru Liviu Dragnea. Până la dictatură, mai sunt doar câțiva pași.

Nu mă aștept ca Tudorel Toader să-și dea demisia, căci ar fi un act de demnitate și nu e deloc cazul. Premierul Dăncilă trebuie să-l demită de îndată, pentru că a mințit că ordonanța este în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția. Nu respectă niciuna dintre recomandările acesteia. Ca fost judecător CCR a semnat o ordonanță neconstituțională care impune, retroactiv, condiții de vechime procurorilor din DNA și DIICOT. Ca ministru, nu dă doi bani pe avizele CSM. Ministrul Justiției ar desființa și CSM dacă ar putea.

Tudorel Toader a demonstrat că este, fără îndoială, avocatul tuturor infractorilor din România și protectorul corupților. Pentru că-i place funcția, s-a agățat cu două mâini de fotoliul de ministru și execută tot ceea ce-i impune Liviu Dragnea”, a scris Turcan pe pagina sa de Facebook.

Ordonanța în cauză aduce mai multe schimbări, printre care și detașările procurorilor și amânarea pensionării anticipate a magistraților.

Conform ordonanței, procurorii care vor să acceadă în structurile DNA, DIICOT, Parchetul General trebuie să aibă o vechime minimă de 10 ani. Astfel, Guvernul a crescut condiția de vechime pentru procurorii care doresc să activeze în DNA și DIICOT de la 8 ani la 10 ani. Criticii lui Liviu Dragnea acuză că vizată de prevedere este și procuroarea DNA din dosarul Tel Drum, Alexandra Lăncrăjan. Procuroarea care-l anchetează pe Dragnea în dosarul Tel Drum are o vechime de opt ani, astfel că n-ar mai putea activa la DNA.

Iar controversele nu se opresc aici. Potrivit legii 304 privind organizarea judiciară pentru a fi numiți la DNA, procurorii trebuie declarați admiși în urma unui concurs. Or, până acum, procurorii erau admiși în urma unui interviu. Prevederea aceasta i-ar putea concedia pe toți procurorii DNA.

Ordonanța contestată prevede: „Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonante de urgență, își desfășoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Directiei Nationale Anticoruptie, precum si în cadrul celorlalte parchete, rămân în functie în cadrul acestora, numai dacă indeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

„Această ordonanţă de urgenţă a creat numeroase probleme funcţionale pentru parchete, în special pentru DNA, inclusiv suspiciuni de neconstituţionalitate, care sunt în curs de analiză. Soluţiile vor fi identificate în zilele următoare. Studiem suspiciunile de neconstituţionalitate ale noului act normativ, pentru a ne adresa instituţiei Avocatului Poporului, care poate sesiza Curtea Constituţională a României”, a susținut și procurorul general Augustin Lazăr, după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8516 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Mare si exigent profesionist este Tudorel Toader. Avem, in sfarsit, un ministru al Justitiei care stie ce face.

    • In America anului 1800 magistratii care au indraznit sa spuna ca legile pe care ei trebuiau sa le aplice nu sunt bune ca nu respecta Constitutia au fost pusi sub acuzare de subminare a puterii legislative. Au fost judecati in Parlament.
      La noi in 2018 procurorul general al Romaniei ne spune ca OUGul dat de Guvern nu e bun suspicionand ca incalca Constitutia. Si nu i se intampla nimic. Ca sa vedeti puterea incredibila si abuziva la care au ajuns procurorii in Romania, care a incetat astfel sa fie un stat democratic. Pentru ca separatia puterilor in orice stat democratic spune ca Legislativul face legi si Juridicul le aplica. Orice incalcare a acestor principii aduce suspendarea si demiterea in orice tara normala. Astept sa vedem cum reactioneaza Ministrul Justitiei sub a carui autoritate este procurorul general, pentru a pune juridicul in matca Constitutionala.

  2. Domnul Tudorel Toader ca și stăpânii domniei sale, Vâlcov, Dragnea și Tăriceanu, militează pentru o lume liberă a tuturor și pentru toți. Următorul pas după desființarea DNA nu este nicidecum apocalipsa, cum caută să ne sperie domnul Predoiu, ci grațierea întregului corp al deținuților și transformarea pușcăriilor în centre de formare profesională în care deținuții grațiați vor ocupa funcțiile de profesori și educatori. Se vor putea face aici cursuri de furat bazice (mâncare, îmbrăcăminte, telefoane mobile) iar pentru specializări (înșelăciuni, delapidări, spălare de bani, evaziune) va fi adus ca să predea personalul cu doctorate de la partidele politice. Oamenii cinstiți vor mătura și vor spăla toaletele că trebuie să facă cineva și muncile astea.

    • Adrian Papara,inspirat porecla! Ia de citeste ce au scris altii aici p’aici-sa:in DNA este numai trupa de diletanti de stransura si de de stagiari ai Securitatii?Geme DNA de securisti delegati cu zero experienta in Procuratura? Vezi Mandarina,vezi Jean de la Craiova,care ancheta prim ministri,cat despre Veverita,saraca ea a incercat de doua ori la DNA,dar n-a trecut de filtrul Baschetbalistei,careia nu-i placura pozele de pe face book cu suncile de balena esuata la vedere.A impresionat insa generalii SRI facuti pe puncte,care au delegat-o la DNA! Ai protestat atunci ? Asa ca vorba iezuitului de la Vatican : Gesu lapu’!

  3. Exista viata si dincolo de Marte ? Exista, sigur ca exista,chiar si-n puscarii e viata! Din Costa Bica pana la Tragsor este loc chiar si pentru egalitatea de gen.

  4. Adica nea Predoiu, somitatea in materie de drept, ne spune ca in DNA nu exista procurori cu mai mult de 10 ani de experienta? Dpmdv e GRAV ca exista procurori intr-o structura de varf care nu au cel putin de 10 ani in procuratura si care nu au trecut prin toate treptele de evolutie profesionala… au fost o gramada „cooptati” de la coada vacii, de prin parchete de judecatorii obscure, doar pentru ca se executau. Cand se cer la parchete superioare sa vina cu statistica, am instrumentat X, am trimis in judecata Y, am castigat Z, am pierdut W.
    Vai, trebuie sa pleace Luminitza Tinderitza? si? se inchide dosarul? nu… e preluat de alt procuror. Oricum isi paseaza dosarele intre ei cum joaca Spania fotbal.

  5. Predoiu, cica a fost ministru de justitie. O sluga plangacioasa a unui sistem total lipsit de profesionalism. Restul e doar politica iefitina de doi bani si de ORI-BANI.

  6. Cica s-a inchis DNA !….Cum adica bre ? Ce nu mai are balta peste ? Eu unul nu cred asa ceva.Mai degraba s-a inchis singura,dar din pacate nu la mititica unde sunt compatibili o buna parte dintre ei,in frunte cu Lulutza !

  7. Uite cine vorbeste. Pe vremea domniei lui Basescu,
    insul cu numele de Predoiu a
    fost ministru la Justitie. In MAI MULT DE JUMATATE dintre actele care trebuia
    avizate de Ministerul Justi-
    tiei, dreptul de semnatura al lui Predoiu a fost pasat
    catre adjunct. Si-atunci,
    pentru ce si-a luat salariul
    intreg nesimtitul?

  8. A fost suficientă o ordonanță pentru a scoate la iveală haosul din sistem în ceea ce privește promovările prin regula „delegărilor” în dauna concursurilor; unde a fost CSM, MJ, MP precom și asociațiile profesionale ?! Mai deunăzi, CSM laolaltă cu alțî magistrați îî reproșau lui Toader amănarea facilității ca aceștia să poată ieși la pensie mai devreme, pe motiv că această măsură nu ar impieta în niciun fel activitatea sistemului, ce să vezi : ” … a închis practic DNA …’ ???!!!

  9. catre: imbecilii sustinatori psd
    subiect: de ce e rea oug 92

    Bai imbecililor care o dati cu tudorel mare om, mare caracter. Sunt 2 variante, ori sunteti complet idioti (95 % sanse) ori sunteti mufati la bugetul de stat si aveti interes cu mutilarea justitiei (5 % sanse). Faptul ca o institutie este mai mult decat 3xdecimata (adica ii este redus personalul cu aproape 40 % in cazul DNA) inseamna ca o anihilezi. Daca maine din corpul functionarilor ANAF reduci cu 40 % posturile, inchizi tara. Daca maine dintre politisti dai brusc afara 40 %, inchizi tara, etc.

    Masura asta cu 10 ani, daca era facuta cu buna credinta si nu cu scopul evident de a inchide TOATE dosarele in lucru, aveau masura tranzitorie de 2-3 ani. Cei 60 procurori dna (din cei 150 in total) care trebuie sa plece isi terminau dosarele, isi faceau frumos bagajul, era timp sa fie organizate concursuri pentru a-i inlocui cu altii care sa indeplineasca conditile. Altfel, dand noaptea ca hotul (ca de obicei) OUG ca de maine dai afara 40 % din procurori, inseamna ca esti un infractor de politician care concediaza procurorul care il ancheta. In UE asa ceva este de neconceput, mira-m-as sa mai fiti lasati. Fiecare stat e suveran si face ce vrea cu destinul lui, dar ce a ajuns Romania de azi (ca si Ungaria, Polonia, fostele state comuniste care au ramas comuniste, nici sa protestezi nu poti) nu este deloc compatibila cu UE. Deloc.

    Semnat: unul dintre cei 1300 tineri care emigreaza in fiecare zi lucratoare din Romania, ajunsa sclava infractorilor si politicienilor corupti. Voi astia sustinatorii psd-alde chiar nu realizati ca in 2-3 ani pensiile triplate nu doar ca nu va mai avea cine sa vi le plateasca, dar nici pe astea de azi pe care le luati pe datorie nu veti mai avea, emigrand in 3 ani inca 1.000.000 din forta de munca activa din cele 4.5 mil

    • Cred ca esti incapabil sa faci diferenta intre a impune niste criterii si a reduce posturile.
      Apropo, vezi ca nu sunt 2 luni decat MJ a suplimentat schema de personal a DNA-ului cu 100+ posturi.
      Aici este vorba de o responsabilizare si cresterea gradului de profesionalism, in asa fel incat sa nu mai acceada pe posturi oameni veniti pe filiere (nepotismul e o problema grava in justitie, dar nimeni nu vrea sa recunoasca) ci oameni cu vechime si competenta. Care muncesc pe legila existente si sunt impartiali cand vine vorba de instrumentarea dosarelor, adica nu aleg probele existente dupa bunul plac doar ca sa le sustina rechizitoriul.
      Vorbesti de noaptea ca hotii? cum s-au schimbat zeci de articole de CPP peste noapte? cum am ajuns sa avem codurile alea facute pe genunchi de taman acest diletant si asumate de majoritatea PDL-PNL? ulterior au fost practic desfiintate de CCR pe parcursul anilor.
      PS: vorbesti despre aia 1300 tineri de parca toti sunt niste super-calificati… realitatea e ca multi merg la „dat cu sapa”

    • Alea alea, profesionalizare :)) Intrebare, de ce nu se profesionalizeaza corpul functionarilor publici concediind de luni dimineata 40 % din personal? De ce nu se profesionalizeaza corpul profesoral dand afara de luni 40 % din profesori, ca avem o educatie la pamant? Ahh, da, e o aberatie, nu se poate sa faci asa ceva fara tranzitie. Dar la DNA din 100 de procurori care efectiv lucreaza pe dosare se poate da OUG sa fie dati afara 60 :))

      Bai nene, voi chiar credeti ca toti romanii sunt imbecili? Inventam sensuri noi pentru cuvantul „epurare”, care e atat de clar? Probabil si Stalin cand a asasinat in 2 nopti peste 2500 de ofiteri de rang inalt, tot pentru profesionalizare a facut-o, nuuuu epurare… sau mai recent Erdogan de cativa ani de cand a concediat/bagat inchisoare 250.000 turci tot pentru profesionalizare, nu epurare. Ma minunez, sincer.

      Cat despre aia ca din tara pleaca toate scursurile si e mai bine, ca raman in romania toate creierele, talentele si profesionistii si scapati de „spalatorii de cururi”..ce sa spun. Pe undeva chiar o sa ma bucur cand o sa intre tara in colaps financiar si incapacitate de plata (maxim 2021 la ritmul actual de emigrare, nu se vor mai putea imprumuta 25 miliarde de lei ca anul asta sa achite pensiile si salariile in plata cu mai putin de 8-9 % dobanda care e nesustenabila, indiferent cine vine la putere sau daca ramane tot psd-ul)

    • Nu-i da nimeni afara, ii trimit inapoi la parchetele unde au competenta necesara sa munceasca iar la DNA sunt adusi aia care indeplinesc criteriile… e cel mult o rocada pe posturi.
      Inca o data, o repet, esti incapabil sa realizezi diferenta/impactul dintre a muta niste personal si a reduce posturile.
      Daca dai afara 40% din profesori, politisti, functionari publici, poti sa dai cu tunul ca nu gasesti atatia oameni calificati pentru a ocupa functiile respective. Aici vorbim la nivelul tuturor Parchetelor de maxim 2-300 de oameni, pentru fiecare din ei sunt in cel putin 2-3 care indeplinesc conditiile si pot sa-i inlocuiasca. Procesul de inlocuire al acestor posturi poate sa dureze maxim 2 luni… DACA sectia de procurori munceste, si nu amana cu lunile, cum a devenit deja o practica pentru tot ce tine de sanctiuni disciplinare, actiuni ale IJ, redactat avize, etc.

  10. Oricum, sistemul judiciar romanesc este in disolutie asa cum este statul roman din 1990 pana in prezent.Dictatura si incompetenta, ca sa nu spun altfel, sunt la cote maxime. Fiecare face ce vrea muschiul lui! Adicatelea, au mutata dosarul 10 August de la Parchetul militar la PG cu detasarea acelorasi procurori militari care au inceput ancheta incalacand un ordin in vigoare al procurorului general al republicii! Miroase de la o posta ca, ordinele lui Lazarica sunt cu doi de zero in fata de nu le cunoaste nimeni! Cand zarzarica, care este tras de haturi din deal, a constatat ca si-a dat cu stangul in dreptul a anulat imediat ordinul ca sa cada in picioare, desi zarurule fusese aruncate! Felicitari CSM!

  11. bai dobitocule vrei 2-3 ani tranzitie? idiot patentat. Ca sa existe si in continuare dosare fantoma si facute pe genunchi de procurori incompetenti si slugarnici? Cretinule.

  12. Tu vorbesti ma, prune-n gura? Tu, care ai contribuit la transformarea justitiei in politie politica? Si ce daca pleaca citeva zeci de procurori de la DNA, moare Romania? Abia se mai renunta la dosare politizate la maximum si nu mai au timp unii procurori sa stea la taifas cu cine nu trebuie! Afara cu procurorii cu pregatire si experienta de gradinita! La toata sleahta penedelist-sorosista si userista, va e frica ca scapa Dragnea! Sa scape , ba, daca dosarul a facatura!

  13. Voi basistii ati furat mai mult decit Romania putea produce. Si acum cind nu mai sinteti la putere,sinteti justitiarii Caii Lactee. Daca DNA-ul isi facea treaba,adevaratii corupti erau in puscarii. Si nu mai aveam corupti.Dar DNA-ul ce a facut? A facut politie politica. Si acuma e jale in DNA ca Romania nu mai e transformata in republica de top penitenciar. Si cetatatenii Romanii sa aiba toti dosare penale, fiind toti infractori.
    Vad ca procurorii fa politica, Nu-i nimic, sa-si dea demisiile sa intre in partide si sa-i voteze poporul sa ajunga-n Parlament.Nu instrumentind dosare penale ,pentru a santaja politicieni si partide.
    DNA-ulsa functioneze legal,sau odihneascase-n pace.

    • Corect! De aia Romania are datorie externa acum de 100 miliarde de euro pe care-i va plati copii romanilor sclavi din Italia care-l aplauda pe Johannis! Ciuma bruna basesciana preluata de Johannis a distrus increderea in justitie si justitia i-a facut scapati pe cei mai mari infractori gen Jelena! Bine ca sunt arestate batranele care vand pe caldaram o legatura de marar si Jelena se scalda in undele calde ale oceanului din Costa Rica! Huuo mafiotilor din justitie care puteati sa cereti ca banditii sa nu paraseasca tara pana la sentinta definitiva si irevocabila!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.