Economia a început să gâfâie

Produsul Intern Brut al României din primul trimestru din 2018 a rămas neschimbat față de ultimele trei luni din 2017 iar creșterea economică anuală a scăzut de la 6,9% la 4,2%, conform datelor prezentate de Institutul Național de Statistică. Aceste informații indică faptul că economia românească a început să gâfâie, în ciuda celor spuse de coaliția de guvernare cum că totul e bine.

Cifrele vin la pachet cu alte date furnizate de Statistică și anume creșterea infației la 5,2%, record al ultimilor cinci ani. Mai mult, Banca Națională a României a informat că datoria publică a crescut în primul trimestru cât în tot anul 2017. Practic s-au adunat alți 1,25 miliarde euro, ajungându-se la 34,79 miliarde euro. În 2017 datoria publică s-a majorat cu 1,235 miliarde euro. În plus, ROBOR-ul, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la majoritatea creditelor în lei, sparge frecvent, în aceste zile, niveluri record din ultimii ani.

BNR a intuit

Încetinirea creșterii economice a fost anticipată de BNR. La ultima ședință a Consiliului de Administrație, șefii Băncii Centrale au afirmat că decelerarea expansiunii economice este aşteptată să cunoască o relativă temperare în semestrul I 2018 în raport cu trimestrul IV 2017. Totodată, BNR anticipează o decelerare relativ pronunţată a expansiunii economice în 2018, succedată de o încetinire sensibil temperată în 2019, ritmul ei prognozat rămânând astfel deasupra celui potenţial în 2018 şi coborând doar uşor sub acesta în anul următor.

BNR susține că motorul creșterii economice, consumul privat, reprezintă principalul determinant al încetinirii acesteia, în timp ce un aport pozitiv în creştere la dinamica PIB este posibil să-l fi adus formarea brută de capital fix, sub impulsul înviorării construcţiilor nerezidenţiale şi a celor inginereşti. În schimb, în cazul exportului net e posibilă menţinerea sau chiar mărirea contribuţiei negative, membrii Consiliului considerând preocupantă dinamica anuală în continuă creştere a importurilor de bunuri şi servicii şi accelerarea în primele luni din acest an a creşterii deficitului de cont curent în raport cu perioada similară din 2017. Mai exact, românii cumpără din ce în ce mai multă marfă de afară și din această cauză iese mai multă valută din țară. A fost remarcată totodată scăderea în termeni anuali a volumului investiţiilor străine directe.

INS ascunde cifrele care deranjează

În urmă cu o lună de zile Institutul Național de Statistică a trecut în subordinea directă a primului ministru iar retorica de la momentul respectiv era că nimic nu se va schimba. Adică INS va transmite datele așa cum a făcut-o și până acum. Numai că lucrurile au început să se schimbe. De exemplu, departamentul de comunicare a primit directivă să nu mai pună accentul pe cifrele care deranjează, adică pe inflație. Dacă înainte rata inflației era un element esențial care apărea în titlul comunicatelor, acum a ajuns o informație secundară și nu se mai regăsește în titlu.

“Rata anuală a prețurilor a fost de 4,7%, în luna februarie 2018”, se spune în titlul unui comunicat. A fost scos cuvântul “inflație” din titlu și înlocuit cu “prețuri”. De asemenea, titlul “Rata annuală a inflație a fost de % în luna martie 2018” a fost înlocuit cu o exprimare vagă: “Evoluția prețurilor de consum în luna martie 2018”. A fost eliminat complet ponderea de 5%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Modelul Grecia: grecii au ascuns CIFRELE REALE si au transmis catre EUROSTAT Cifre FALSE, apoi au ajuns aproape de FALIMENT!
    Cam asa arata drumul Romaniei, asta am spus de la inceput: Dragnea nu se lasa pana nu baga Romania in faliemnt, asta POATE PSDragnea!
    Uite cum din maretul Program de guvernare NU au facut mai nimic, nici macar VIRGULA celebra, doar promisiuni goale, ca sa-i voteze Romanii creduli:
    http://partidulpromite.ro/category/promisiuni-electorale/partidul-social-democrat/

    E bineeee, e foarte bineee, deseara Vasilica Veorica Dancila va merge la Ciutacu la RTV si ne va umple de atata „bine”!!!

  2. La Comisia Nationala de Prognoza Economia „duduia” si mai tare acum vreo 3 luni!!

    „In Februarie 2018, Comisia Naţională de Prognoză(CNP), pe Cifrele careia se fundamenteaza Prognozele PSD, a Revizuit în CRESTERE la 6,1% Proiecţia privind AVANSUL PIB în acest an(!!), în varianta de iarnă a Prognozei pe termen mediu 2017 – 2021, după ce, în Toamnă, instituţia estima o creştere economică de 5,5% pentru 2018.

    Pentru următorii 3 ani, CNP a menţinut Prognozele privind avansul PIB la 5,7% în 2019 şi 2020. respectiv la 5% în 2021.
    CE preconizează, pentru 2018, un avans al economiei româneşti de până la 4,4%, similar cu cel din ultimele previziuni ale FMI.

    Banca Mondială estimează o expansiune a PIB de 4,5%, în 2018, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a previzionat o creştere a PIB de 4,2%.”

    https://www.agerpres.ro/economic-intern/2018/02/04/comisia-nationala-de-prognoza-a-revizuit-in-crestere-la-6-1-proiectia-privind-avansul-pib-in-2018–48944

    E bineee, e foarte bineeee!!!
    Cala salariile Olgutei, Scade PIB, „duduie” Economia in mintea guvernantilor!!

  3. Că> P. Tăriceanu UIMEȘTE cu explicația sa despre INFLAȚIA RECORD: ‘Se înscrie exact pe tendința anticipată’

    Preşedintele Senatului, C. P. Tăriceanu, a declarat LUNI că nivelul inflaţiei, care în momentul de faţă „nu este unul nesemnificativ”, va scădea în cea de-a doua parte a anului, menţionând că factorii care au generat-o se vor „resorbi”.

    „În momentul de faţă sigur că nivelul inflaţiei nu este unul nesemnificativ, dar au existat o serie de analize şi prognoze care indică exact acest lucru, adică nivelul de inflaţie atins în aprilie se înscrie exact pe tendinţa care a fost anticipată şi care arăta ca maximul inflaţiei să fie atins în luna aprilie, după care urmează o domolire, pentru că factorii care au generat inflaţia se vor resorbi”, a precizat Tăriceanu, la Parlament.
    El a admis că Inflaţia a CRESCUT şi în URMA Majorării substanţiale a Salariilor, scrie agerpres.ro.

    „Factorii care au generat inflaţia sunt de 2 categorii şi am văzut o subliniere destul de puternică a faptului că sunt influenţe externe, legate de anumite preţuri la produse energetice ş.a.m.d., cât şi o serie de factori interni. Sigur că o creştere substanţială a salariilor a dus la o alimentare a creşterii consumului şi, în principal, a cererii pe piaţă, care poate să se traducă într-o creştere temporară a inflaţiei. Expectaţiile inflaţioniste sunt de scădere către restul anului, când inflaţia se va înscrie în limite care sunt absolut normale”, a susţinut Tăriceanu.

    Intrebat dacă statul ar trebui să intervină pentru stoparea inflaţiei, el a răspuns negativ. „Nu aş susţine niciun fel de măsură administrativă, nu putem să controlăm preţurile, din contră, preţurile, pe măsură ce sunt liberalizate, au un anumit impact în economie”, a mai spus Tăriceanu.

  4. Pana si INS a inceput sa se „prostitueze profesional”,tendinta generala a guvernarii actuale!

  5. Ei, gâfâie economia… Ce vorbiți domne? Păi, n-a spus domnul Liviu Dragnea să mai așteptați un pic să se vadă rezultatele măsurilor PSD în stomacele și buzunarele românilor? Toată lumea o să-și pună gratuit fermoare la buzunare ca să nu poată sufla vântul prin ele. Nu contează că s-au scumpit produsele proaspete. Inginerii PSD ne asigură că se ieftinesc prin prelucrare. Un kil de conservă de ceapă e mai ieftină decât un kil de ceapă proaspătă și conține, pe deasupra, și borcanul în care e ambalată. Și să vedeți că după creșterea punctului de pensie de la 1 iulie, multe pensii scad. Adică, după cum a explicat Olguța la televizor, crește doar punctul nu și pensia. O fi și asta tot în favoarea economiei. A viziunii pesediste și a dreptății sociale.

  6. Alooo…Cotidianul, nici articolul asta n-are loc SUS, PE SCROLL, LA FEL CA ALA CU DRAGNEA LA ULTIMUL TERMEN? Ba baiatule, ce coincidenta, ba!

  7. vasilica se lauda cu o crestere economica de 4.7% in martie fata de februarie. numai ca martie a fost mai lung cu aproape 11% fata de februarie!

  8. AGERPRES: „Bulgaria ar putea adera înaintea României la moneda Euro.
    Bulgaria va avea nevoie de cel puţin 3 ani pentru a adera la zona Euro, a declarat vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis, transmite Reuters.
    Guvernul de la Sofia intenţionează să adere la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb – n. r.), o etapă preliminară înaintea trecerii la moneda unică, până la mijlocul acestui an. Conform regulilor, o ţară membră UE poate adera la zona Euro după 2 ani petrecuţi în ERM-2. Însă, în cazul Bulgariei, ţară care a aderat la UE împreună cu România în anul 2007, ar putea fi nevoie de o perioadă puţin mai mare. „Calendarul este clar. În mare este nevoie de cel puţin 3 ani între aderarea la ERM-2 şi aderarea la zona euro”, cu condiţia îndeplinirii tuturor criteriilor fiscale, a declarat Valdis Dombrovskis la o conferinţă organizată de Politico la Bruxelles.
    Bulgaria îndeplineşte deja TOATE Criteriile FORMALE pentru aderarea la Euro: are un SURPLUS Bugetar(!), un nivel redus al Datoriei şi al Ratei Dobânzilor pe termen lung precum şi o Inflaţie REDUSA(!). În schimb, Bulgaria este cea mai săracă ţară membră a UE iar PIB-ul per capita, calculat în funcţie de paritatea puterii de cumpărare, este la 49% din media UE.”
    Cu toate acestea, potrivit criticilor, cea mai săracă ţară membră UE trebuie să îşi alinieze economia cu cea a statelor membre mai bogate din Occident şi să combată Corupţia înainte de a putea adopta moneda Euro.”
    Romania, cand?!
    In 2222!

  9. Primele trei comentarii(Lili)au topica tip SRI(lasat la vatra).O intrebare:Cum de creste ROBOR-ul cand toata protipendada analistilor economici striga din toti rarunchii ca in piata sunt prea multi LEI din cauza cresterilor salariale,iar bancile nu au de unde aduna fonduri(lei din depuneri ale cetatenilor);ati auzit despre vreo marire a dobanzilor la depozite cu unul, doua puncte procentuale? Roborul a crescut cu mai mult de trei puncte procentuale!!!Sistemul bancar din Romania este cel mai tipic Hagi Tudose,mai pe limba Europei de Vest,necrutatorul Harpagon

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.