Economia în „carantină”: două vești rele

Vești tot mai rele din economie. Volkswagen, cel mai mare producător auto din lume, a anunţat, marţi, că opreşte producţia la majoritatea uzinelor din Germania şi Europa pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Ultima zi de producţie va fi vineri, au anunţat oficialii companiei într-o scrisoare internă, citată de Der Spiegel.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă pe partea de vânzări şi incertitudinea ridicată în ceea ce priveşte furnizarea de piese pentru uzinele noastre, producţia va fi suspendată în viitorul apropiat la fabricile operate de brandurile grupului”, a afirmat CEO-ul grupului Volkswagen, Herbert Diess.

Producţia va fi suspendată la uzinele din Spania, la cea din Setubal, Portugalia, Slovacia şi la uzinele Lamborghini şi Ducati din Italia, a mai spus Diess.

Mare parte din celelalte fabrici germane şi europene vor începe pregătirile pentru suspendarea producţiei, cel mai probabil pentru două-trei săptămâni, a anunţat VW. Prin contrast, producţia din China a fost reluată cu excepţia a două fabrici.

Directorul financiar al VW a spus la rândul său că „2020 va fi un an foarte dificil. Pandemia de coronavirus prezintă provocări operaţionale şi financiare fără precedent”.

Compania a publicat de asemenea rezultatele financiare pe 2019, VW înregistrând un profit în ciuda afacerilor mixte.

Angajaţii Ford Craiova vor fi trimişi în şomaj tehnic din cauza coronavirusului și vor primi 78% din salariu, au declarat, pentru Mediafax, reprezentanții Sindicatului fabricii. Aici lucrează peste 6.000 de persoane.

Angajaţii fabricii de maşini Ford din Craiova, vor fi trimişi în şomaj tehnic în perioada 19 martie – 5 aprilie, potrivit liderului de sindicat de uzină.

Producătorul american de mașini a luat această măsură din cauza pandemiei de coronavirus.

Maria Manea, lider Sindicatul For Craiova, a declarat că angajaţii vor primi 78 la sută din salarii în această perioadă, dar că este posibil ca nu toată lumea să stea acasă.

Măsura a fost luată din cauza pandemiei de coronavirus.

„În perioada 19 martie -5 aprilie 2020, angajaţíi Ford intră în şomaj tehnic. Vor fi plătiţi cu 78 la sută din salariu. Deocamdată nu ştim metodologia de aplicare. Ne-au fost date informaţii că se întrerupe activitatea. Bănuiesc că mai sunt activităţi care nu necesită întrerupere, dar asta vom vedea. Din cauza coronavirusului a fost luată această măsură”, a spus Maria Manea, liderul Sindicatului Ford Craiova.

Fabrica de mașini de la Craiova are peste 6.000 de angajați.

Fabrica nu a transmis, încă, oficial, un punct de vedere referitor la informațiile care au ajuns la angajați.

Producătorul de aeronave Airbus a luat decizia de a suspenda producţia în fabricile sale din Franţa şi Spania pentru patru zile, transmite Reuters. De-a lungul celor patru zile, Airbus va implementa condiţii mai stricte de igienă pentru angajaţi.

Un euro, tot mai slab

Cursul de schimb al monedei naţionale a atins, marţi, un nou maxim istoric în raport cu moneda euro, fiind cotat de către BNR la 4,8448 lei, de la maximul precedent de 4,8242 lei, atins luni, 16 martie.

Creşterea euro înseamnă creşteri de preţuri la importuri şi la produsele taxate în raport cu valoarea monedei europene cum ar fi telecomunicaţii.

Leul a scăzut şi în raport cu francul elveţian, depăşind maximul istoric de 4,5817 lei, atins în ianuarie 2015. Francul elveţian a fost cotat marţi la 4,5885 lei, după ce luni a fost calculat de BNR la 4,5699 lei.

În raport cu dolarul american, moneda locală s-a depreciat de la 4,3202 lei/dolar, cât a indicat luni BNR, până la 4,3880 lei/dolar, marţi. Acesta este un salt important, pentru că joi, de exemplu, un dolar american valora 4,2539 lei.

Cotaţia aurului a stagnat marţi faţă de nivelul înregistrat marţi. Astfel, preţul gramului de aur valora 207,6707 lei.

Totodată, ROBOR la 3 luni, indicele în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a sărit, marţi, la 3,15%, de la 3,04%, cât era luni, potrivit datelor afişate pe site-ul Băncii Naţionale a României. Nivelul ROBOR de vineri este cel mai ridicat din ultimele două luni, în condiţiile în care de la finalul anului trecut a început o tendinţă de scădere.

ROBOR la 6 luni a sărit, de asemenea, la 3,24%, marţi, de la 3,14%, cât era luni. Vineri, ROBOR la 6 luni era la 3,10%, după ce a sărit de la 3,00%, cât a fost joi.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Noi plangem ca nu se mai produce cateva luni. Dar industria noastra romanesca…autobuze…microbuze semanatori camioane tractoare ARO de teren a fost data la fiare vechi in loc sa fie modernizata. Nimeni nu e la puscarie…si nici nu va fi pana nu vor veni etnia romana la putere.

  2. Acum ca guvernul este deplin si are toata puterea si are nevoie de bani in lupta cu corona liberala, poate da o O.U.G de impozitare cu 99% a pensiilor invartitilor care depasesc pragul de 7.000 de ron/luna. Dar Orban nu are sange in instalatie sa se ia la tranta cu smecherii bugetari! Succeuri Johannis!

  3. hi hi degeaba. ti-e greu sa-ti imaginezi ca o mare parte din componentele VW sunt produse (si) in Romania si cantaresc enorm in exporturile tarii? tractoarele si camioanele tale socialiste nici pe ruble transferabile nu se videau.. eventual in Burkina Faso si Mali , pe credit nerambusabil

  4. „Am lucrat în Italia în peste 25 de spitale, repet, SPITALE nu secții(săli de operații, ATI, urgente, ambulanță, chirurgie, Cardiologie, etc, etc,…)atât private cât și de stat. Cunosc foarte bine capacitatea sistemului medical italian. Tot ceea ce vedeți zilele astea, cifrele infectatilor, cifrele morților sunt practic IMPOSIBILE. O sa va explic și citiți cu atenție… :
    – pentru o cezariana făcută în urgență noaptea eram chemați de acasă 6 persoane(2 chirurgi ginecologi, instrumentist, anestezist, nurs de anestezie, infirmiera). Daca se întâmplă un alt caz de urgenta, mai erau chemați de acasă încă 4 persoane. Doua urgente = 10 oameni, care a doua zi nu mai lucrau sau rămâneau toată dimineața și atât. În afara de cei 10 oameni mai veneau de pe secție un medic pediatru, o moasa, o infirmiera. 13 pentru doua cezariene. Dacă mai venea un accidentat sau altceva,… era belea, trebuia transferat la un alt spital, sau se făceau echipe improvizate. V-am vorbit de 3 cazuri. Mai oameni buni, ăștia vorbesc de mii de persoane intubate, 20 000 de persoane infectate. La 20 000 de persoane ai nevoie de circa 5000 de personal medical pe FIECARE Tura ÎN PLUS! NU EXISTA AȘA CEVA! Fizic, efectiv nu se poate. Sa intubezi o persoana ai nevoie de oameni competenți, nu orice fel. Ar înnebuni personalul medical, ar fugi, ar demisiona.

  5. Un echipament de Izoleta, DOAR UNUL costa 300-400 de euro. Nimeni nu-și da seama în ce hal s-ar fi contaminat lumea? 5 bolnavi în plus la urgențe dau totul peste cap. Numai cine lucrează știe. În plus, toată lenjeria unui contaminat trebuie aruncată în cutii pentru reziduuri speciale, (pijamale, materiale folosite, tacâmuri de unica folosință) iar de la colectare și pana la predare este manipulat de personal necalificat…. și ar fi vorba de tone. Când intri într-o secție de acel gen, de la Doamna Doctor cu halatul în vânt și pana la infirmiera și cea care vine cu borșul, ar pleca virusul logaritmic la un milion de persoane. În plus, sa te îmbraci și sa te dezbraci și sa te plimbi sau sa lucrezi în maniera de asepsie totală este capabil doar 5% – 10% din personalul medical din fiecare spital, restul…., vai de capul meu câte am văzut… Contează în ce ordine te îmbraci, unde calci, cum te dezbraci, cum te speli, cum te miști…. NU EXISTA ASA CEVA! Cifrele sunt umflate, ne vor în casă pe toți pentru a provoca o criza mondială și noi reguli ca să ne conducă ca pe oi. Ați văzut ce haos a fost în Colectiv pentru 60 de morți??? ?Cum sa fie 368 de morți în 24 de ore? ??Minciuni de subjugare.
    În plus, am vorbit cu foști colegi din Italia, NIMENI NU A VĂZUT NICIUN CAZ, CI DOAR DIN AUZITE. Cum mama dracului asta? Ca sa se facă fata la minciunile astea, Italia ar fi avut nevoie peste noapte sa suplimenteze personalul ultracalificat cu cel puțin 100 de mii de cadre specializate(pentru-ca oamenii lucrează în 3 schimburi, nu non stop). PACIENȚII POT FI INTUBATI DOAR DE ANESTEZIȘTI ȘI MEDICII DE LA URGENTE. Cei intubati, pot fi urmăriți doar în ATI, acolo sunt ventilatoare mecanice. Pot da detalii la infinit. NU ESTE POSIBIL O GOANGA DE GENUL.

  6. NU ESTE POSIBIL O GOANGA DE GENUL. Nu exista în toată Italia 20 000 de locuri libere în ATI. În 2010 am stat un week-end(vineri-luni) întreg în sala de operații cu un pacient intubat deoarece nu aveam locuri în ATI și nu am găsit nici la spitalele din jur. Sa spună cui vor ei de mii de locuri, nu mie! Ați înțeles? Dar ceilalți bolnavi? Celelalte urgente? Ne baga în casa pentru interese politice, criza economica de care vor profita băncile și FMI.
    Personalul medical are nevoie de liniște, de somn. Nu-mi vine sa cred ca toți latră fără un minim de cunoștință medicala. NU ESTE POSIBIL. Unde este acum legea protejării datelor personale? Ai noștri încă nu știu ce sa facă. Italienii, cu siguranță au gândit-o de au făcut-o așa groasa. Nu m-aș mira ca vaccinul sa coste 1000 de euro/ bucata × 20 milioane de oameni……, faceți voi un calcul…
    La revoluție au murit vreo 800-1000 de oameni și părea ca a murit jumătate de Românie.
    Ați văzut când se răstoarnă un autocar câte ambulante vin și de la câte spitale? Cifrele din Italia nu sunt posibile, ele au un scop precis și înfiorător bine știut de marile puteri.
    Dat fiind faptul ca toate televiziunile urlă efectiv „Au murit atâția, vaai…., noi cazuri” – încontinuu…., se deduce clar ca este o mare goanga! Apropo, Italia nu a făcut nicio angajare masiva de personal și nici nu au apelat la voluntari. Este de râs…., mna…, fiecare crede ce vrea…., eu v-am spus ADEVĂRUL, REALITATEA.

  7. Nu va mai fac alte calcule….Ca sa faci atâtea mii de teste, voi va închipuiți în ce hal trebuiau sa lucreze laboratoarele? ? ? Degeaba explic…, eu știu ce spun…, uneori un pacient îți „mănâncă” 4-5 ore la 2-3 persoane pe tura când este decompensata. MINCIUNI, MINCIUNI MARI. Este rușinos ce se întâmplă. La orice afecțiune la plămâni se fac raze…., ma opresc căci chiar ma enervez. Nu știu de ce la TV apar doar politicienii sa dea detalii….!? Va dați seama că dacă ar fi ceva real, ați vedea doar oameni de știință ÎNGROZIȚI? ACEST VIRUS EXISTA(este un virus indus cu acțiunea omului, nu un ciclu normal de mutație) , DAR ERA CUNOSCUT DINAINTE ȘI ESTE CONTROLAT ȘTIM NOI DE CINE…., de cei care aduc democrația în toată lumea! ????”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.