Mircea Coșea spune ce ne așteaptă: „De acum înainte”

Economistul Mircea Coșea a declarat, pentru B1 TV, că până în 2026 – 2028 va trebui să strângem cureaua, căci altfel nu vom putea da înapoi banii împrumutați de la Uniunea Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Coșea spune că, în următorii ani, orice cheltuială bugetară va fi atent monitorizată de UE și că Guvernul va trebui din 6 în 6 luni să explice la Bruxelles ce refome a făcut. Profesorul de economie a mai afirmat că vor trebui reduse cheltuelile, iar asta înseamnă: înghețarea pensiilor, salarii mai mici pentru bugetari, creșteri și introduceri de noi impozite.

Coșea explică ce înseamnă cu adevărat împrumutul din PNRR

„Am intrat într-o condiționalitate foarte dură. Poate nu ne dăm seama, dar orice cheltuială bugetară de acum înainte trebuie raportată din 6 în 6 luni la Bruxelles. Ar trebui lumea să citească PNRR și să vadă cât de dur e sistemul în care noi am intrat, că am luat acel împrumut și probabil nu puteam să-l nu-l luăm. De acum înainte mergem pe o linie foarte strânsă. Eu aș spune un cuvânt care poate deranjeză dar de acum înainte intrăm în austeritate.

Deficitul e într-o condiție foarte, foarte rea. În această situație, UE ne pune condiții clare de reducere a cheltuielor prin excluderea unor facilități la impozitare, noi impozite, impozitul de mediu, noi impozite locale, va apare o blocare pe o perioadă de cel puțin 2 ani a creșterii pensiilor se vor micșora salariile din sectorul public.

Singura formă prin care putem pompa e prin investiții care, conform PNRR, sunt investiții pe care trebuia să le facem acum 80 de ani – autostrăzi și altele. Ele nu se pot face fără importuri masive, că economia nu ma crează bunuri de capital.

Deci tot ce înseamnă investiții în următorii 6 ani prin PNRR înseamnă o debalansare a contului curent și, mai ales, a balanței comerciale. Prin urmare, în aceste condiții, nu poți să bagi bani în buget mai mult decât cheltuiești. E oficial! De când CRESC pensiile în România? Anunțul făcut de ministrul Muncii

Poate va veni o vreme a investițiilor în 7 – 10 ani, dar până în 2026 – 2028 va trebui să strângem cureaua că altfel nu vom putea da înapoi banii pe care i-am împrumutat de la UE. Repet: din 6 în 6 luni, Guvernul trebuie să meargă la Bruxelles să arate ce reforme a făcut”, a spus Coșea pentru postul TV.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

11 Comentarii

  1. Ar fi bine sa luati notite, tovarasul colonel Seku Toure in grad de economist y parerolog Mircea Cosea stie ce spune

  2. Efectele PNNR -ului sunt cunoscute de toata lumea . Controlul asupra cheltuirii banilor reduce spre zero riscul evaziunii fiscale si in acelasi timpul proiectele ce trebuiesc etapizate ca si modalitate de realizare produc locuri de munca in mai toate sectoarele importante . Cumulati toate aceste avantaje cu impozitul global , in valoare de 15 procente , la care vor fi supuse multinationalele – procent ce este obtinut astfel de catre statul unde firmele multinationale isi fac profitul, cu masurile de vinzare – privatizare a activelor statale neperformante , cu implicarea procuraturii Europene , cu noile legi ale pensiilor bazate pe contributivitate , cu granturile ce nu sunt rambursabile , cu imprumuturile ce vor fi returnate pina in 2050 si aveti o altfel de imagine a ceea ce ne asteapta in viitor .

  3. Adică „boierii” au voie săi ți-e pe iobagii rumâni în mizerie și foame, să jupoaie șapte piei după ei ,cu voie de la înalta poartă UE ,dar cu raport din șase în șase luni ,să știe prea înalta poartă UE , câți iobagi rumâni sunt beliți zilnic și câți se încăpățânează să nu părăsească sistemul, natural și în mod definitiv.

  4. Aha, mda, Să strângem cureaua.. Altfel ce ? Păi trăim pe datorie deja de ani de zile.. Nu era cazul ca și acum să strângem cureaua ??? Care partid va veni cu o astfel de solicitare ? Vezi cum temele zilnice la băgătorii de seamă de pe sticlă sunt de mărirea salariilor, de mărirea de orice, fără a se gâdi că de unde și din ce.. Acum se lansează proștii pe banii unionali, care cică ar fi deja de cheltuit. Nu pot face decât planuri absurde, de spart bani, fără efectele dorite..Deci eu sunt convins că romania nu va reuși mai nimic din acest PNRR, pe care unii deja construiesc castele.. Care va fi sfârșitul ?? Nu e greu de imaginat..

  5. Cica nu sunt bani de pensii și alocatii. Pai daca sunt 4 milioane de români buni de munca care muncesc afara și-i întrețin pe vestici dupa ce poporul român i-a născut și înstruit până la 20-30 de ani și nu primește nimic în schimb de la vestici. Hemoragia poporului român continua. Ăștia sunt cei care l-au votat pe Johannis. Succesuri stat român dacă nu-i taxați pe trădătorii României!

  6. Romanii n-au treba! Merg inainte cu lozinca poetului, „De-o fi una, de-o fi alta, bucurosi le-om duce toate”… Caci incotro sa mearga altminteri? Dormim cum ne-am asternut…

  7. @ Patriotufarapatrie,. Mă, ciumete. De unde scoți tu prostia asta de românii intrețin pe vestici ?. Cine dreaq te-a mânat, obligat să-i intreții ?? Nu crezi că e cam viceversa. Iar de tu faci ceva bani din bunăvoința vesticilor, ca să nu mori de foame in ograda ta, căci ești prea competent și harnic., Apuci la sparanghel și la trotuare,.ar fi cazul să mai zici un bogdaproste, căci se apropie ziua in care nu mai pleci..Stă ”hemoragia”. Atunci să te văd pe cine injuri..

  8. Noi, naivii din Romania, am mai strans cureaua, mai bine zis am tot strans cureaua de-a lungul istoriei! Are cineva curajul sa spuna de ce mai marii si mai importantii Lumii capitaliste se inghesuiau sa-i intalneasca, sa-i invite la dineuri, sa-i plimbe cu caleasca sau cu limuzine de lux pe liderii din Romania „comunista”,inainte de anul 1989? Are cineva curajul sa spuna de ce Universitati din Vest le-au acordat Diplome si Titluri Academice liderilor din Romania „comunista”? Sigur atunci au fost unii participanti la aceste ispravi, care au jucat la cel putin doua capete! Cum se explica faptul ca dupa aceste ispravi a trebuit sa strangem cureaua? Romania nu a mai avut pentru cetatenii ei mancare, caldura, lumina, in schimb avea o datorie externa de 12miliarde dolari? Dupa 1990 am aflat de la primul ministru de atunci, Petru Roman, ca economia noastra era un morman de fier vechi, adica am strans cureaua sa cumparam fier vechi la pret de tehnologie inalta.

  9. Sa stranga Romanii cureaua. Din 89 vine fiecare si asa guverneaza cu sa strangem cureaua. Atat am strans-o că au plecat 4-5 mil de romani. Cum merg treburile de cand e dreapta la putere, vor mai pleca multi, multi si desigur vor veni marii intreprinzatori cu muncitori adusi din Asia sa faca afaceri intr-o romanie fara romani. E liber la furat tara cu tot ce are ea, resurse, terenuri si la exploatat romanii, aia care mai sunt.
    Tot incerc sa dau vina pe alegatori ca Romania nu vrea sa isi revina sa merga pe un traseu mai bun, mai decent, dar de fiecare data imi dau seama ca alegerile nu prea au sens, sunt de fatada, cartile sunt facute de cei de afara cu cozile de topor de aici. Prima coada e la vârful statului.

  10. De ce sa mai imprumutam bani de aceeia care pun niste obligatii care este evident ca vor duce la niste catastrofe care vor adanci dezastrul economiei si al cetatenilor,asa cum s-a mai produs in timpul guvernarilor tradatoare de dreapta,iar „infaptuirile” cu banii aia nu aduc nicio plus valoare,sau aduc niste firfirici care nu acopera nici pe departe saracirea populatiei prin obligatiile impuse si lichidarea economiilor amarate ale simplilor cetateni,economii adunate in epoca guvernarilor pee see dee,economii de care calaii de dreapta stiu si vor acum sa le treaca in privatele lor,dar nu prin munca cinstita ci prin jefuirea lor catre buget cu mariri de taxe si impozite prin inscenarea unei exagerate austeritati si de la buget dati cu dedicatie pentru firmele lor ca investitii in nimic care nu aduce cetateanului niciun leu inapoi.Si in plus si o pacaleala de plan PNRR plin de cheltuieli absurde,un plan suspect lansat tocmai acum cand economia trebuie sa ajunga inapoi la refacere cat mai rapida si nu ingropata si mai mult cu mofturile inventate peste noapte cu energia verde,higrogen si alte aiureli cu mult mai scumpe,care aduc saracie,frig,foame si intuneric,plus obligarea populatiei sa plateasca in plus trecerea la troshcaletele electrice,personale,sau la transportul in comun,pe care sa le cumpere tot cetatenii urgent,ca acum tocmai asta cu energia verde le mai trebuia si lor si economiei.Pentru ca planul calailor de dreapta mereu a fost,pe langa banet pentru firmele si paraindaraturile lor,sa existe cat mai multi datornici ca sa nu moara bankerii lor de foame.

  11. De parca pana acum n-am strans cureaua. Istoria se repeta inca de pe vremea comunistilor, bai neocomunistilor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.