Efectele războiului în imobiliare: Prețurile cresc

Printre principalele efecte ale războiului ruso-ucrainean au fost creșterea prețurilor la energie și alimente, resimțite la nivel mondial, precum și creșterea prețurilor la apartamentele de vânzare și chirii, resimțite pe plan local, arată compania imobiliară Blitz, într-o analiză.

După criza din sectorul energetic, cauzată de conflictul armat, au urmat și creșteri de prețuri la unele materii prime și materialele de construcții, precum aluminiu și ciment, Rusia ocupând poziția 3 în topul producătorilor de aluminiu și poziția 7 ca producătoare de ciment.

De asemenea, cărămizile, plăcile din ceramică, țevile din fier și oțelul beton sunt doar câteva dintre materialele de construcții pe care România le importă din Ucraina, alături de cantități mari de minereu de fier pentru fabricarea produselor siderurgice. Odată cu începerea războiului, însă, achizițiile se fac tot mai greu.

La acestea se mai adaugă potențialele provocări ale scenariului de escaladare a conflictului militar, dincolo de granițele Ucrainei, dar și posibilele atacuri cibernetice, care ar putea afecta economiile multor țări.

În contextul provocărilor de ordin geopolitic și economic, prețurile la imobiliare au crescut începând din februarie.

În București, orașul cu cele mai multe tranzacții din țară, în luna februarie 2022, au fost vândute 10.918 imobile, cu peste 50% mai multe decât în prima lună a anului. Prețurile la vânzare au înregistrat o ușoară creștere, de 3,62%, până la valoarea de 1.545 euro/mp, în timp ce chiriile au crescut cu 1,64%, ajungând la o valoarea media de 497 euro/lună, pentru un apartament cu două camere.

În cea de-a doua lună a anului, în Cluj au fost încheiate peste 3.000 de tranzacții imobiliare, față de doar 1.935 tranzacții în ianuarie, ceea ce reprezintă o creștere cu peste 57%.

Pe zona de vânzări, valorile de listare ale proprietăților rezidențiale din Cluj au atins valoarea de 1.907 euro/mp, cu aproape 7% mai mult față de luna precedentă. În timp ce prețurile la închiriere au crescut cu 2,04%, până la nivelul de 350 euro/lună.

„Situația pe piața imobiliară este în evoluție de la o zi la alta, în strânsă legătură cu desfășurarea războiului din Ucraina. Este de așteptat, însă, ca interesul față de imobiliare să crească, deoarece investițiile în active reale, pe lângă cele în aur, reprezintă cele mai sigure plasamente financiare în acest moment”, a explicat Cătălin Priscorniță, CEO și fondator Blitz

Odată cu afluxul constant de refugiați, închirierea apartamentelor pe termen scurt/mediu, de către persoanele afectate de război a reprezentat o nouă oportunitate și un nou segment de clienți pentru agențiile imobiliare.

În cazul în care se vor decide să rămână în România pe termen mediu și lung, piața muncii va găsi modalități de a-i integra, în regim de muncă remote, ceea ce ar aduce un plus de cerere pe piața imobiliară.

În noile condiții de cerere crescută de imobiliare, dezvoltatorii rămân în expectativă, principala temere fiind reținerea băncilor de a finanța noile construcții. Și cumpărătorii se gândesc de două ori înainte de a investi în imobiliare, preferând să-și păstreze banii, în cazul în care vor fi nevoiți să părăsească țara.

Mingea în situația dată este la bănci, dacă vor alege să mai finanțeze proiecte în dezvoltare. Specialiștii imobiliari consideră că vor fi afectați atât dezvoltatorii – care nu vor mai construi dacă nu mai există finanțare, dar și cumpărătorii prin oferta mai scăzută și prin creșteri de prețuri.

„Cursul valutar e volatil, piețele financiare sunt volatile, dobânzile bancare nu sunt încă stabile, deci, ca perspectivă investițională, imobiliarele rămân de interes pentru că oferă mai multă siguranță, cu condiția ca conflictul armat să nu depășească granițele României, iar economia să rămână funcțională”, spune Cătălin Priscorniță.

Blitz are în 2020 o cifră de afaceri de peste 2.5 milioane de euro și peste 150 de angajați și colaboratori, care au realizat peste 1000 de tranzacții totalizând mai mult de 65 milioane euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Din punctul meu de vedere, nimeni nu trebuie sa se grabeasca sa arunce bugetul pe case proprietate. Vedeti ce inseamna proprietatea in timpul razboaielor, e live in ucraina. Daca as fi in locul celor care vor sa isi cumpere casa, as mai astepta 1 an sau doi sa se stabilizeze halucinatiile unora care vor sa acapareze prin razboi orice, poate si legislatia Romaniei se va schimba in favoarea compatriotilor din Romania si NU cum este la ora actuala in favoarea infractionalitatii de orice fel.

  2. Pretul locuintelor trebuie sa ramana in tavan pentru ca piata romaneasca trebuie „occidentalizata”, adica oamenii vazand preturile de achizitie uriase ale locuintelor, sa se orienteze spre chirie, ceea ce teoretic favorizeaza o societate mai mobila. In plan practic insa, bancile (detinatoarele monopolului asupra banilor din pix) trebuie sa demoleze aceasta ultima reduta a romanului, in UE Romania fiind o adevarata anomalie cu peste 50% proprietari si nu chiriasi. Un proprietar nu e la fel de santajabil precum un chirias…

  3. ,,Președintele rus Vladimir Putin i-a spus marți președintelui Trump că armata Rusiei a distrus o multitudine de facilități străine de arme biologice care aveau carte albă în Ucraina și că armata sa a luat măsuri decisive și strategice pentru a scăpa națiunea coruptă de ceea ce el a numit influența satanică, a declarat o sursă anonimă din Mar-a-Lago pentru Real Raw News. Amata rusă a șters următoarele: – 11 facilități de arme biologice finanțate de Departamentul de Stat/Departamentul Apărării SUA; – 4 centre germane de cercetare chimică toxică; – 3 centre elvețiene de nanotehnologie; – 1 consorțiu bio-tehnologic francez; – 3 laboratoare israeliene care lucrau cu febrilitate pentru a crea o armă biologică bazată pe rabie împrăștiată din aer.
    În plus, Putin a susținut că forțele sale au efectuat lovituri de precizie asupra biolaboratoarelor mobile (mașini cu 18 roți adaptate în mod nesigur în laboratoare improvizate) care încercau să transporte agenți patogeni letali peste granița cu Ucraina în Polonia…
    ,, Dacă aș fi vrut să cuceresc Ucraina, aș trimite 1.000 de avioane. Știi cum arată o invazie adevărată. Uitați-vă la înregistrări video ale Americii „Șoc și groază” în Irak. Asta este o invazie.
    Aș putea dacă vreau, dar nu acesta este obiectivul meu”, i-a spus Putin lui Trump.”
    ,,Forțele Speciale Ruse, în timp ce căutau arme de distrugere în masă, au dat peste o clădire din cărămidă plină de copii captivi.Oamenii lui Putin au găsit alte trei locații, fiecare cu 25-60 de copii.”
    Documentarul Donbass realizat de reporteri francezi înainte de acest război. Din 2014 ucrainenii de origine rusă trăiesc un coșmar. Își duc viața numai în subsoluri de frica naziștilor ucraineni.’’
    https://ok.ru/video/3943487769196

  4. Bine ca venit războiul că escrocii ăștia imobiliari nu se mai puteau opri !!!..

  5. Hai cântă la altă masă
    Kremlinul a început sa vânture minciuna cu bacteriologice și laboratoare după ce și-au rupt dinții in defensiva ucrainiană inițial erau naziști faciali și drogați

  6. Salarile sînt la fel.
    Cheltuielile de întreținere (curent, gaz), mâncare, combustibil, dobînzi, benzina, motorină s-au dublat. Deocamdată.
    Cine cumpără? Se spală bani? E BlackRock și Vanguard ca-n State?
    Degeaba scrieți ceea ce știm cu toții fără a merge mai departe.

  7. Asta este cantecul de lebada al imobiliarilor inainte de colaps! In toate bulele la apogeu se forteaza nota pentru ultimii gugustiuci creduli! Cu preturi marite la absolut tot, cu razboi la granita, cu valul 6 pe teava, urmeaza cresteri de taxe la case, bancile se retrag cu creditarea, trebuie sa fii nebun sa cumperi acum cu 2000 euro mp! Oare de ce cauta toti euro si sunt cozi la pasapoarte, nu sa o stearga in caz de extindere a razboiului?! Si mai degraba cumperi intr-o tata calda ca spania sau grecia o locuinta la pret mai mic, decat la noi! Se anunta vremuri tulburi in curand! In maxim un an se vor ruga imobiliarii sa cumperi la jumate pretul de acum si nu va vrea nimeni!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.