VIDEO Scene violente după reținerea lui Puigdemont

Cel puţin 89 de persoane au fost rănite, iar alte patru au fost reţinute la protestele din Spania generate de reținerea fostului lider catalan Carles Puigdemont în Germania, potrivit Sky News.

Mii de oameni au ieşit duminică pe străzile Barcelonei și în alte orașe din Catalonia arestarea lui Puigdemont, protestele degenerând în confruntări cu forțele de ordine.

Protestatarii au trecut prin faţa clădirii Comisiei Europene din Barcelona, scandând „Această Europă este o ruşine!”.

De asemenea, la Madrid, mii de spanioli au ieșit în stradă pentru a cere întoarcerea fostului lider catalan în țară și judecarea lui de către o instanță spaniolă.

”În Spania nu mai este democraţie, pentru că Guvernul îşi aruncă în închisoare oponenţii politici”, a declarat Paul Bakaert, unul dintre avocații lui Puigdemont.


Președintele Parlamentului regional al Cataloniei, Roger Torrent, a lansat, luni, un apel pentru înființarea unui ”front democratic” menit să apere drepturile regiunii separatiste, în contextul arestării lui Carles Puigdemont.

Torrent a îndemnat toate partidele politice, sindicatele și organizațiile societății civile din Catalonia să se alăture inițiativei sale pentru a apăra ”drepturile și libertățile regiunii”.

Președintele Parlamentului regional catalan a susținut că Guvernul de la Madrid ”atacă inima democrației, făcând un obiectiv din persecutarea adversarilor politici”.

”Setea de răzbunare a statului spaniol este inepuizabilă. Catalonia și Spania trec prin cele mai negre momente de la restaurarea democrației din urmă cu patru decenii”, a adăugat Torrent.

Carles Puigdemont a fost reținut de autoritățile din Germania duminică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Parca se zicea ca in democratie nimeni nu e mai presus de lege. De ce ar trebui sa fie mai presus de lege unii care au incalcat flagrant Constitutia in ciuda repetatelor avertismente? Nu inteleg protestele astea indreptate impotriva justitiei. Aici nu e vorba de politica ci de justitie. Orice act politic trebuie sa se defasoare intr-un cadru legal. Daca cei acuzati ar fi nevinovati n-ar fugi sa se ascunda de justitie. Doar justitia stabileste cine e vinovat si cine nu in baza prevederilor legale. Fugarii se auto-acuza fugind de judecata.

    • Sunt de acord cu pozitia ta. Executivul nu are atributii legislative si nici in zona justitiei. Deci protestele impotriva guvernelor nu se pot adresa decat pentru actiuni de natura executiva. Nici un ministru sau sef de guvern nu-si poate permite sa incalce legile si Constitutia doar pentru a da satisfactie intereselor personale ale unor lideri locali efemeri, care incearca sa se puna la adapost cu tot cu averile dobandite in mod dubios, la fel ca si in Romania. Cand e vorba de incalcarea legislatiei in vigoare e treba justitiei sa faca ordine. Pentru probleme legate de modificarea unor legi, discutiile trebuiesc purtate in parlament intr-un cadru legal. Justitia la nivel de Constitutie nu se face in strada. Constitutia se aproba in cadrul constituantei cu scorul cel mai mare posibil, nu cu jumatate plus unu ca la alegerile ordinare, data fiind importanta problemei. Constitutia nu se modifica la fiecare 4 ani.

  2. @Caleb : asta-i „interpretarea” lui Rajoy, fascist. Îti atrag atentia c-organizarea unui referendum nu-i „încalcarea constitutiei”. Din punctul tau de vedere, si Marea adunare de la Alba Iulia 1918 tot la „încalcarea Constitutiei” (austro-ungare) s-ar fi încadrat. Ai dreptate ca la Barcelona, Gerona, etc., s-a protestat (si se va mai protesta, Rajoy fascistul -„gaselnita” lui Fraga, ministrul lui Franco, daca te intereseaza, si-i bine de stiut – si regele însusi, sfideaza vointa si votul popular catalan) împotriva „justitiei” (lor, dat fiindca-n alte tari europene, vezi, de pilda, Belgia -, articolele de lege care-l incrimineaza pe Puigdemont nu exista). Ce „judecata” vrei ? despre ce „prevederi legale” vorbesti ? nu vezi ca, din motive economice, Spaniei i se scuza era Franco, dupa care nici o reforma legislativa n-a mai avut loc? Nu-i nici o „justitie”-n Spania de carte postala, turistica, ci gândire unica în imperiul care, odinioara, inventase Inchizitia. Parte a patrimoniului uman, a genelor spaniolilor (vezi si corrida, înc-o „traditie” barbara). Asa c-abtine-te.

    • De unde l-ai scos pe Rajoy fascist? Exista persoane care in cursul istoriei isi asuma roluri tragice pentru a contracara miscarile de dezintergrare sociala sau statala. Asa au fost Antonescu in Romania, Franco in Spania, Pinochet in Chile… o lista lunga. Istoria i-a numit dictatori pentru ca au actionat cu metode nu foarte ortodoxe, impuse insa de situatie, de limitele democratiei. Constitutia spaniola nu prevede posibilitatea unei secesiuni, motiv pentru care atat referendumul cat si declaratia de independenta incalca legile spaniole. Economic, aceasta separare este o catastrofa pentru Catalonia, dar oamenii sunt aburiti cu nationalismul, o arma foarte eficienta atunci cand nu ai idei.

    • @Ileana Rollason
      Iti inteleg pozitia. Ca reprezentanta a intereselor rusesti in lume tu doresti haos in Europa si America. Pentru asta te straduiesti cat poti pentru a otravi mintile cititorilor cu ideile tale aberante. Dar de ce nu propui tu secesiune in Rusia, unde atatea popoare sunt sclavizate de Moscova de secole intregi? Ar fi mai drept asa. Mare noroc au avut statele baltice sa scape de asuprire in 1991. Vezi ca si Suedia a detectat pericolul si a declarat serviciul militar obligatoriu. Reorienteaza-te de partea dreptatii.

  3. @26 : citeste-ma. Cuvântul magic al fascismului lui Rajoy e „Fraga”. Fii atent. Fraga, fascist (ministru al lui Franco) l-a „format” pe Rajoy. Si nu-i vorba de „miscari de dezintegrare sociala”, clasele sociale ramân aceleasi. Iar cât priveste nationalismului catalan, indivizii au cerut, la-nceput, autonomie. Nu uita ca, fata de secuii cu care se face incorect comparatie-n România, Catalonia are institutii statale (parlament si presedinte proprii). Ca „Spania-i stat unitar” si-alte baliverne „constitutionale” sunt contrazise de existenta respectivelor institutii (atât în Catalonia, cât si-n Tara Bascilor). Rajoy (si regii, fiindca-i vorba si de Filip al VI lea, si de Juan Carlos, si primul, si-al doilea depasiti, dar sprijiniti de-o „Europa” ilegitima, si ea, si tot din cauza absentei institutiilor democratice – de la Consiliul European, la Comisie), ar fi trebuit sa faca o reforma constituionala. Pe care, ca sa-si pastreze fotoliile, n-au facut-o. Si-acuma, Rajoy-fascistul saraceste Catalonia (fiindca pe propaganda lui merg asa-zisele „delocalizari” din tara-provincie care se-ntinde pâna la Narbonne, în Franta, în realitate), adica se poarta à la Soros, cu sanctiuni. Plus ocupatia militara a provinciei. N-ai dreptate ca secesiunea Cataloniei ar fi o catastrofa pentru provincie. Ar fi pentru NATO si restul Spaniei, nu pentru altcineva. Atentie si la experienta basca, alta regiune bogata, si-n care independentistii si-au si luat armele-n mâna.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.