EFECTUL P (67)

În acest spațiu, puteți citi opera lui Gheorghe Schwartz Efectul P, apărută la Editura Eminescu în 1983 și republicată în 2010 la Eagle Publishing House

După o vreme se pomeni că o secretară îl invită şi pe el să intre şi, ajuns în faţa masivei uşi capitonate, descoperi cu uimire o tăbliţă pe care scria DIRECTOR. Nu mai avu timp să facă niciun fel de observaţii, se găsea într-o cameră în faţa unui birou în spatele căruia şedea un individ pe care nu l-a mai văzut niciodată.

— Luaţi loc, îl pofti cel care părea să fie directorul şi-l întrebă cu ce-i poate fi de folos.

Bătrânul se aşeză, se prezentă, după care tăcu.

— Eu vă cunosc, desigur, făcu directorul, după ce aşteptase zadarnic să afle ce vrea celălalt de la el. Dacă aveţi vreo problemă, vom face totul să vă ajutăm.

— Am două probleme: în primul rând că nu ştiu de ce am impresia că stau în faţa unui director, pe când se ştie că singurul director al acestui institut a fost Poolo şi că după moartea acestuia, treburile au fost coordonate de un director adjunct, un om pe care l-am cunoscut foarte bine şi care este imposibil să fii dumneata, mai ales că mi sa comunicat că lipseşte astăzi pentru toată ziua din clădire. A doua problemă ar fi aceea că aş dori să mă mai întorc măcar pentru câteva clipe în sala în care am lucrat atâta vreme, dar nu ştiu…

— Asta-i mai greu.

— …dar nu ştiu cum ar putea să mă ajute în această privinţă cineva care nici nu există. Bănuiesc că în clipa în care se va termina experimentul, dumneata te vei dezintegra, nu-i aşa?

— Experimentul se va termina în seara aceasta la ora douăzeci. Sunt numit director al Institutului pentru că a trebuit să ne ocupăm de programe noi, programe pe care Poolo nu le-a avut în vedere.

— Şi le aveţi voi?! „Veşnica spaimă a mediocrităţii faţă de excepţie” gândi bătrânul.

— V-am spus şi vă repet: dacă aveţi vreo problemă cât de cât rezolvabilă, vă vom sta întotdeauna la dispoziţie.

— Numai că nu ştiu ce numeşti dumneata o „problemă rezolvabilă”. Cu voi, şefii, care nu admiteti să staţi de vorbă nici cu propriile voastre soţii decât prin secretară, lucrurile astea devin mai puţin clare. Pe de altă parte, dacă la ora opt veţi întrerupe experimentul, atunci nu va trebui să mai aveţi multă vreme grijă de mine.

— Înţeleg că aţi fost strâns legat de Poolo, dar nu cred că numirea mea trebuie să vă afecteze chiar într-atâta. Până şi reputatul nostru savant a trebuit să-i ia locul cuiva atunci când a devenit ministru. Ostilitatea dumneavoastră, pe lângă faptul că e total nejustificată…

Bătrânul nu se miră de confuzia directorului în legătură cu trecutul lui Poolo. Era obişnuit ca viaţa acestuia să fie redată cu numeroase inadvertenţe.

— Unde este directorul adjunct?

— Dumneavoastră n-aţi mai urmărit presa în ultimele zile. Noi am pregătit opinia publică în sensul că experimentul se va termina. Directorul-adjunct a fost numit în fruntea unei comisii cu compoziţie internaţională care va studia efectele experimentului.

— Şi unde este acuma?

— Vă închipuiţi că cel puţin câteva săptămâni va fi ocupat până peste cap.

— Aţi afirmat că nu-mi sunteţi ostili! Atunci de ce nu mă lăsaţi să mă întorc pe terasa de lângă sala pupitrelor de comandă?

— Reveniţi deseară! Vă promit că…

— De ce nu acuma?

— Reveniţi la şapte. După şapte!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.