Elemente surprinzătoare ale fugii președintelui Ianukovici

Decizia Radei Supreme de pe 20 februarie 2014, privind retragerea din stradă a tuturor forțelor de ordine, ar putea fi principalul motiv pentru care fostul șef ucrainean, Viktor Ianukovici, a părăsit țara, scrie ziarul The New York Times într-o anchetă care elucidează circumstanțele fugii fostului președinte de la Kiev.

„Când Rada Supremă a retras paza din jurul clădirii administrației prezidențiale, el (Ianukovici n.r.) şi-a dat seama că trebuia să plece”, a spus politicianul ucrainean Mihail Dobkin, citat de sursa menționată.

Un element care a dus la decizia lui Ianukovici pare să fi fost capturarea a sute de arme din mai multe secții de poliție si din sediul poliției regiunii Lvov, din vestul țării. Armele au fost capturate de protestatari de extremă-dreapta, naționaliști ucraineni, în ziua de 18 februarie. Au fost circa 1.200 de arme, dintre care doar 300 au fost recuperate. Din acel moment, regimul Ianukovici s-a temut ca acest arsenal să nu ajungă la Kiev, unde protestatarii intrați în posesia lor ar fi putut iniția o luptă în toată regula cu forțele de ordine, ducând la un adevărat măcel.

În amiaza zilei de 20 februarie, când președintele Ianukovici se pregătea să aibă convorbiri cu miniștrii de externe din Polonia și Germania și un diplomat francez, acest element a fost un factor de presiune considerabil. În timp ce se desfășura această întâlnire, ambasadorul SUA și mai multi diplomați europeni se întâlnea cu șeful asa-ziselor trupe de securitate ale protestatarilor, Andrii Parubii, căruia i-au cerut sa nu aducă în Kiev armele furate din Lvov. Parubii, venit la intrevedere cu cagula pe față, înființase în anii ’90 un partid de extremă dreapta în vestul Ucrainei, pe sigla căruia se găseau și simboluri naziste. Ulterior această formațiune a devenit Partidul Svoboda, care a reușit să-și aleagă parlamentari la alegerile legislative din iunie 2014.

Parubii a declarat ulterior că armele nu au ajuns la Kiev, însă faptul că erau în mâinile protestatarilor a contat mult la acel moment. ”Am avertizat că dacă Vestul nu va adopta o atitudine dură în privința lui Ianukovici, evenimentele ar putea căpăta o dimensiune amenințătoare”, spune el.

Pe acest fond, Andrii Terescenko, un comandant al forțelor speciale Berkut aduse din Donețk (care au suferit pierderi-16 oameni uciși) a primit ordin de la viceministrul de Interne să se retragă din Kiev. Trupele au fost conduse în afara orasului de un deputat al opoziției, care se pare că preluase controlul – Serghei Pașinski. În mașina acestuia fusese găsita o pușcă cu lunetă în timpul protestelor, însă deputatul nu a fost reținut și, mai mult, a devenit șef al administrației prezidențiale după destituirea lui Ianukovici și până la alegerea noului președinte, in mai. Pașinski a declarat pentru New York Times că a organizat o evacuare în masă a forțelor de ordine din Kiev – circa 5.000 de militari. Majoritatea au luat calea Donețkului.

Potrivit lui Dobkin, Ianukovici a fost șocat când a văzut de la fereastra clădirii administrației prezidențiale că poliția, care ținea cordon în jurul clădirii sale, depune scuturile și se urcă în autobuze. După aceea, fostul președinte a părăsit Administrația Prezidențială și niciodată nu a mai revenit.

Dobkin mai spune că, în timpul unei conversații telefonice, Ianukovici și-a anunțat intenția de a pleca „pe timp de noapte sau a doua zi dimineața devreme (22 februarie) din oraș. Totuși, Ianukovici vorbea despre plecarea sa ca despre o nouă vizită de lucru în estul țării. În conversația sa cu Dobkin, ex-președintele Ucrainei i-a cerut acestuia să „aleagă câteva fabrici pe care să le viziteze”.

Politicianul ucrainean Inna Bogoslovskaya, care a fost anterior aliata lui Ianukovici, a declarat pentru The New York Times că după 20 februarie Ianukovici a înțeles că Parlamentul nu mai este de partea lui.

O parte din media ucraineană anunța că președintele Ianukovici ar fi decolat din Kiev spre Harkov, un oraș din apropierea graniței cu Rusia.

Dispariţia temporară a lui Ianukovici a făcut ca, în doar în câteva ore, parlamentarii ucraineni să adopte un pachet de proiecte de legi reformiste, iar, ulterior, au votat destituirea preşedintelui.

În dimineața zilei din 22 februarie, protestatarii au ocupat clădirea administrației prezidențiale și reședința lui Ianukovici. În aceeași zi, de la Harkov, Ianukovici a făcut ultima declarație televizată înainte de fuga sa în Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.