Elitele și rumegușul

Două lucruri au nenorocit România. Privatizarea și imobiliarele! Privatizarea a făcut din tot felul de șmecheri, activiști, securiști și analfabeți în gama fonf major doar oameni de afaceri. Adică mutălăi cu influență politică, împăunați mai apoi ca diplomați, parlamentari și ministeriabili. Tot privatizarea făcută prost și nehalit a umplut țara de ciumeți greu de pus la punct. Din valutiști de pe bulevarde au ieșit tot felul de înșurubați prin dregătoriile statului. Din chelneri și turnători, tot felul de lideri și de „somități” trecătoare.

Dreptul de semnătură în numele unor instituții ale statului i-a făcut pe luxații de scriitură să pară boieri, notabilități, personaje și, foarte rar, personalități. A fost primul val de oportuniști, marii profitori ai unei ocazii istorice. Cu iuțeala șmenarilor au luat trenul privatizării și au ajuns primii la ghișeele băncilor. A urmat al doilea val de români „norocoși”. Imobiliarii îmbogățiți aproape cu de-a sila. Există în București câteva sute de oameni care s-au descurcat chiar mai abil decât beneficiarii privatizărilor. Aceștia au înțeles mai repede că învârtirea hectarelor și a terenurilor centrale poate aduce un profit mai mare decât o fabrică de mobilă sau una de confecții. Lor li s-a alăturat un mic segment de întreprinzători. Așa a apărut al doilea val de îmbogățiți ai tranziției, și el alcătuit din descurcăreți și iuți la minte, de regulă pripiți și incapabili să ducă la bun sfârșit chiar și lectura unui roman polițist. În trei-patru ani au făcut zeci și sute de milioane de euro. Au averi cât pentru două-trei-patru generații. Patronii născuți din privatizări și bogații din imobiliare alcătuiesc astăzi cea mai potentă pătură din România. Și categoria cea mai influentă. Au legături strânse cu politica, îi întâlnești amestecați și îmbârligați cu oameni din serviciile secrete sau din Parlament, au o codiță vârâtă și în mass-media și fac bani ca la monetărie. Au un soi de putere ocultă, greu de evitat în România de astăzi. Ei sunt și decidenți, și factori de influență, și elite (mai corect spus, se pretind a fi), deși la umbra bogăției lor încă nu crește nimic. Nici specialiști, nici planuri de dezvoltare, nici curente de gândire. Așa cum sunt, ei domină prezentul și uneori chiar decid viitorul României. Culmea este că nu pot fi nici înlocuiți, nici înlăturați. Poate cu anii, când vor începe să piardă din banii câștigați mult prea repede, vor înțelege că puterea lor are nevoie și de elite. Fără marii performeri ai gândirii și organizării, fără profesioniștii de anvergură, totul se duce de râpă. Până atunci, ei vor da tonul. Tot ei vor regla ierarhiile. N-au cum să se sprijine pe elitele adevărate. Nu le suportă. Sunt incompatibili cu acestea. Ce poate face un profesionist de mare clasă pentru mafioți, contrabandiști, pentru șpăgari și patru clase cu fabrici și terenuri în proprietate? Sau pentru titrați cu clopoței de gât? Nimic! Toți aceștia cred că, din moment ce au reușit, se și pricep și pot să ducă lucrurile mai departe. De-aia specialiștii nici nu prea își găsesc loc prin România!

Privatizarea și imobiliarele au luat niște anonimi și i-au umplut cu rumegușul întâmplării și al oportunităților. Printr-un hocus-pocus de tranziție s-au transformat în decidenți. Ei sunt elita falsă a României de azi. Ea marchează pe termen lung evoluția țării noastre și de puterea și influențele ei ar trebui să scăpăm. Sau să o așezăm într-o pătrățică din care să nu determine atât de periculos viitorul României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.