Elveția, copleşită de afluxul de refugiați

Elveţia şi-a suspendat participarea la un program al ONU menit să reinstaleze refugiaţi vulnerabili, din lipsă de capacităţi de găzduire, copleşite de un aflux de persoane care au fugit de războiul din Ucraina, au anunţat luni autorităţile elveţiene, informează AFP.

„Programul de reinstalare nu va fi vizat, doar admisiile vor fi temporar suspendate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Secretariatului de stat pentru Migraţie, Lukas Reider, într-un comunicat.

El a confirmat astfel informaţii publicate în ediţiile de duminică ale ziarelor NZZ şi Le Temps.

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al ONU (UNHCR) se străduieşte să-i reinstaleze în ţări terţe pe unii dintre refugiaţii cei mai vulnerabili care trăiesc în condiţii precare în comunităţile lor de primire.

Pentru anul 2022, UNHCR a estimat că aproape 1,5 milioane de refugiaţi au nevoie să fie reinstalaţi, chiar dacă doar o parte din aceste locuri sunt disponibile.

Elveţia, care numără 8,7 milioane de locuitori, s-a angajat să reinstaleze 1.820 de refugiaţi vulnerabili în 2022 şi 2023.

Însă Le Temps şi NZZ am Sonntag au informat că Ministerul Justiţiei a decis în timpul unei reuniuni la sfârşitul lui noiembrie să suspende programul.

Rieder a explicat că o „puternică presiune” asupra sistemului de azil elveţian, în special în termeni de capacităţi de găzduire şi de personal, se află la originea acestei decizii.

Circa 100.000 de solicitanţi de azil şi refugiaţi, dintre care peste 70.000 au fugit de războiul din Ucraina, au sosit în Elveţia de la începutul anului, cifre fără echivalent după Al Doilea Război Mondial.

„În consecinţă, grupul de lucru asupra acestei probleme a recomandat suspendarea temporară a admisiilor în cadrul programului de reinstalare 2022/2023”, a detaliat purtătorul de cuvânt.

La mijlocul lui decembrie, 641 de persoane erau deja reinstalate în cadrul programului şi cei circa 400 de refugiaţi care au primit deja undă verde din partea administraţiei vor fi găzduiţi până în martie anul viitor. Însă alţii vor trebui să aştepte.

Această decizie va fi reevaluată în primul semestru din 2023, a precizat Rieder.

Potrivit Le Temps, refugiaţii în cauză sunt majoritatea originari din Afganistan, Siria şi Sudan, şi numără în special femei, copii şi persoane ce suferă de probleme de sănătate, fiind considerate cele mai vulnerabile de UNHCR

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

11 Comentarii

  1. Si in Elvetia cum au ajuns, nu tot orin Ungaria,Serbia si Austria. Toti dati vina pe Romania. Ekvetia tace chiticca nu membra UE, altfel facea scandal ca si Austria. Mare ipocrizie!

  2. Chiar este grav, sunt peste tot imprastiati, mai cersesc pe strazi folosind limba germana stalcita dar iti dai seama ca sunt mult prea departe de elvetia. Pare ca au migrat prin alte tari si s-au hotarat pentru elvetia si nu e bascalie! Cei din primele loturi a caror situatie materiala e acceptabila in elvetia, se vad dupa numarul de inmatriculare si cat de puternica sau performanta masina, cam toate sunt masini de lux. Cartierele uriase care se construiesc sunt pentru cei care muncesc in elvetia si nu pentru parveniti, lenesi care cer ajutor de la stat, cei care de integreaza repede pe piata muncii sau recomandati ca fiind muncitori la modul real, dar toti trebuie sa aiba studii de limba si cat de cat profesionalism.

  3. Din o sută de mii de refugiați, șapte zeci de mii sunt cei care au fugit de războiul din Ucraina. Dar majoritatea sunt afgani, sirieni și sudanezi. Ați înțeles, da?
    Măi frate, toți, da’ toți, toți aveau noroi românesc pe șoșoni. Vezi, bre, cum ne dăm în fapt, dacă n-avem autostrăzi?

  4. Totusi, ar trebui dati celui care poate primi refugiati mai multi…, adica stapanului,
    Urcati in avioane si ttimisi in SUA , ar iesi .mult mai ieftin din belea , iar cearta ca cearta, asta trece.))
    Doar nu o sa-i trimita inapoi, sa-l supere pe Zelenski 😀

  5. Decenii lungi Africa a fost sponsorizată alimentar de Europa conducerile lor fiind preocupate, la fel ca-n România de îndesarea conturilor din jaful bogățiilor naturale ale zonei, degrevați fiind de răspunderi față de propria populație.Ba, din când în când mai băgau și câte un război cu vecinii, poate mai iese ceva.Nici ajutorul nu ajungea tot la populație, fiind vămuit de funcționari cu butic, tot ca-n România de dupa’89.Obișnuiți cu asta și fără a avea o ocupație clară sau vreo meserie, încurajați și de alți tineri”pensionari” conaționali care mai fac ceva și din mica infracțiune, ca tâlhăria, furtul din magazine și cerșotul(ca „afganii” rromâni)condimentate cu câte un viol de ocazie pentru care primesc max.patru luni și un”nu e voie”, rapefugiații de azi ai Elveției au luat la ochi buricul băncilor, că”ajutorul” e mai gros.La România , în construcții, li se apleacă, că salariul e mai mic ca socialul din Elveția și nici n-ai timp liber.În plus, la șpaiț e minimpatru ani și ți-o iei de la ceilalți de devii profesor emerit lgbtetc până la ieșire.Așa i-au învățat, așa fac.N-au de ce să se plângă, decât de propria lor ipocrizie.Hai Șvaițerlanda, bagă o brânză de cămilă, hai, nu te mai smiorcăi.Ai diversitate să te speli cu ea pe cap!

  6. Populația Mauritaniei ar avea loc să trăiască decent alături de mulgătorii helveți, vecini ai nefericiților , care … cu ceva timp în urmă erau vecini cu cei din Mauritania , în raiul african . Ca să nu-l piardă pe Antoine Griezmann , printre talentații cocoși de luptă , l-au vopsit … , deși alb ca laptele elvețian … , blond . Mare e grădina Domnului … !

  7. Nu 70000 de mii ci 75000 se mii, puneți-vă de acord!…
    Parcă la Davos e guvernul mondial care veghează la liniștea noastră, nu?…
    Oare cine sponsorizează regimul nazist din ukraina…?…Gyuri și criminalii economici ai lumii…
    Așa că ciocul mic…

  8. Când a fost războiul din Iugoslavia, în Elveția a fost un referendum. Ghiciți ce-au votat. Să trimită toți refugiații înapoi.
    Pe de altă parte au și ei dreptate. Franța ia smântâna din Africa făcând probabil și un pic pe jandarmul pe-acolo iar Elveția se alege cu refugiații. Din Croația, caimacul l-a luat Germania.
    Ce mai vorbă, cel mai moral continent din lume.

  9. Pai sa ii distribuie pe refugiati si in tarile celor care nu au facut nimic pentru ucrainienii invadati de Cancerul Rusnac ca sa stie si ei ca Macelarul Putina este cauza tuturor relelor cu care se confrunta intreaga omenire,si ca razboiul ala de acolo este si razboiul lor cu rusnacii ticalosi,iar refugiatii de pretutindeni sunt urmarea conflictelor in care Porcul Nazist de la Kremlin si-a bagat coada.Ca peste tot este opera lui si in Siria si in toata Africa,Asia si in America de Sud,dar chiar si in Afganistan,pentru ca,in 20 de ani cat au stat americanii pe acolo,talibanii nu au asteptat in jur traind cu mana cereasca,ca aia de pe vremea lui Moise,ci au fost hraniti de Putina ca de altii nu aveau cum si de unde.Iar acum talibanii s-au pus si aia pe crime pe afganii cat de cat civilizati care nu au unde sa fuga,ca la dictatori nu vrea sa fuga nimeni si nici sa ramana cu ei nici proprii cetateni.Dar poate putinistii de peste tot ar trebui trimisi la taticii lor de suflet,la dictatorii de pretutindeni,ca sa lase locul liber celor care vor sa traiasca in civilizatie si libertate.

  10. ….să instaleze 1820 de refugiați în 2022 și 2023, o țară cu 8,2 milioane de locuitori și un PIB aflat în stratosferă; acum au oprit programul pentru că sunt copleșiți ! La capacitatea noastră „cilindrică”, noi primim în prostie,nici nu există noțiunea de limitare, de oprire a fluxului, după care fug pe unde apucă iar noi suntem priviți că ultima găină. Cine dracu conduce țara asta ?

  11. @ Elvetia s-angajat.Noi primim refugiati si le dam bani si mancare,basca cazare super.Romanii nu au asa noroc,pentru ei nu sunt bani.Si ce intrebare…cine conduce tara asta …! Pai nu se vede ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.