Embargoul rus lovește dur Republica Moldova

Consecințele luptelor geopolitice lovesc dureros Republica Moldova. Asta în contextul care ea este una dintre cele mai sărace țări din Europa, unde salariul mediu lunar este de doar 300 dolari, iar 30 la sută din PIB provine din remitențele trimise acasă de 600 000 de moldoveni care lucrează în străinătate, scrie agenția de presă AP citată de UNIMEDIA.

Problemele economice au ajuns în Republica Moldova într-un moment extrem de delicat din punct de vedere politic. Republica Moldova are o regiune separatistă pro-rusă, Transnistria. Totodată, în țară vor avea loc alegeri în luna noiembrie care vor determina dacă Moldova rămâne pe cursul pro-occidental sau politicienii loiali Moscovei vor prelua puterea, mai scrie sursa.

„În cazul în care efectele economice ale embargoului vor fi resimțite în Republica Moldova, nu doar partidele pro-ruse vor folosi această situație în avantajul lor pentru a încerca să mențină Republica Moldova pe orbita Moscovei, dar, de asemenea, se va mări efectul deraierii sau întârzierii aspirațiilor Republicii Moldova de a fi parte a Uniunii Europene”, a declarat Director regional Eurasia al Institutului Republican Internaţional (IRI) din SUA, Stephen Nix.

„Fermierul Sergiu Calmâc privește cum rând pe rând, merele, roșiile și zemoasele, care urmau să fie importate în Rusia, se coc, cad la pământ și încep să se strice. Fermierii din Moldova simt deja consecințele, iar unii au decis deja să nu mai culeagă o parte din fructe și legume în acest sezon”, scrie sursa.

„O persoană cu firea mai slabă și-ar pierde mințile, văzând cum își pierde locul de muncă și investițiile. Nu am avut niciodata o situație de acest gen”, a declarat Calmâc, în vârstă de 60 de ani, cu experiența de fermier de 26 ani.
„Îmi dau seama că relațiile internaționale în regiunea noastră sunt complicate, dar guvernul ar fi putut pune mai mult efort în soluționarea acestei situații”, consideră fermierul.

Cu toate acestea, el rămâne mai preocupat de cum va achita salariile la 200 de angajați și va rambursa 4 milioane de lei pe care îi datorează mai multor companii de producere a pesticidelor. El speră că acestea din urmă îi vor permite să amâne plățile pentru că rambursarea banilor într-o asemenea perioadă pare nerealistă, având în vedere noile prețuri de pe piață: merele moldovenești se vând cu 0.5 dolari per kilogram, mai scrie sursa.

Associated Press menționează că venitul la fabricile de producere a sucului este de doar 0.04 de dolari per kilogram. Pentru ele, pierderile din acest an ar putea ajunge la 3,5 milioane lei sau 75 la sută din profitul său din 2013.
Potrivit lui Calmâc, lucrurile ar sta mai prost dacă fermierii nu și-ar diversifica producția și și-ar orienta exporturile de fructe și legume doar în Rusia. „În ultimii ani, alții din regiune au învățat deja această lecție, ca urmare a interdicțiilor anterioare din partea Rusiei în perioade de tensiune politică”, conchide autorul articolului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.