Energicul eșec ale energiei și rentele pe cârca populației

Politicienii și tehnocrații români, bine ghidonați de instituțiile internaționale de creditare și punere în captivitate a României, au pus mâna pe bardă, prin anii 2005-2010, și au tranșat întreprinderile energetice*, pentru a le face mai “concurențiale”: cam o treime din producție a fost privatizată, iar transportul și distribuția au fost desprinse de entitățile inițiale și privatizate, fie prin vânzare pe 2 lei, fie prin management “independent” – în fapt, sinecuri politice sau săgeți ale concurenților austrieci, francezi, germani sau italieni**. Cât se poate de “interesant” – niciodată nu a existat concurență pe această piață, ci monopol privat, împărțire teritorială sau oligopol al câtorva agenți, publici sau privați, care își aliniază cartelar comportamentul comercial.

Prețurile și tarifele au crescut instant odată cu desprinderea de producător a transportatorului și a distribuitorului – evident, la prețul de producție s-au adăugat tarifele de de transport și distribuție, cu mult mai mari decât cele care intrau în costul originar al energiei.

Au fost forțate valuri și valuri de „liberalizare” a prețurilor și tarifelor, totul sub impactul minciunii cu îmbunătățirea și ieftinirea serviciilor. Cu toate că au rămas o vreme reglementate (de aceea există tot felul de agenții, cum este ANRE), prețurile și tarifele la energie au crescut constant, fără a interveni mult așteptata îmbunătățire, tehnologizare și ecologizare. Dacă nu ați avut deja 20 de întreruperi ale curentului anul acesta, să îmi spuneți și mie.

Apropo, de mulți ani de zile, pe facturi ni se impun tot felul de taxe de ecologizare.

De exemplu, un bonus de cogenerare (producție de energie electrică și termică, simultană) menit a finanța eforturile de tehnologizare a unor întreprinderi ca Elcen București. Acești bani ar trebui să se vadă în capacități noi de producție, ecologică, de energie ieftină și sustenabilă, nepoluanță, sub sancțiunea restituirii bonusului. În cazul Elcen vorbim de cca 120 de milioane de euro anual, încasați deja de vreo 15 ani. Dacă vedeți capacități noi de producție la Elcen, să îmi spuneți și mie. Dacă nu mai simțiți aer îmbibat cu fum greu, de la păcură și gunoaie arse, în aerul capitalei, să îmi spuneți și mie.

De asemenea, în factură sunt incluse costuri cu energia verde (producătorii ar trebui să investească în eolian, solar, geotermal, hidrogen, dar nu o prea fac) și cu emisiile de gaze cu efect de seră (producătorii iau bani de la noi pentru a continua să polueze cu instalațiile lor învechite).

Peste toate acestea, statul aplică tva și, mai ales, accize, pe întregul cost din factură.

La ultima „liberalizare” a prețurilor și a tarifelor la energie, care ar fi trebuit să ducă la o reducere cu 15% (ministrul Popescu al energiei dixit) s-a sărit calul – creșterile sunt de 40-120% și vor continua. Deja în facturile de iarna trecută aveam „regularizări” care umflaseră costurile cu 25-30%. Acum vin alte regularizări, dublate de eliminarea stocurilor și depozitelor care se constituiau pentru “echilibrarea” pieței.

Cert este că agenții economici din energie fac profituri excepționale din aceste creșteri aberante de prețuri și tarife, statul încasează mai multă tva și mai multe accize la buget (nu și impozit pe profit, că ăsta se externalizează, pentru a fi impozitat în Austria, Germania, Franța sau Italia), iar Cîțu se poate lăuda cu creșteri economice record…

Este cert, însă, că nu se pot lăuda cu creșterea bunăstării consumatorii.

Înțelepții veacului, experții de pe lângă politicieni și manageri, au calculat că actualele creșteri de prețuri vor cauza 10 milioane de consumatori vulnerabili, minim. Adică, 10 milioane de aproape faliți, care nu își mai pot plati facturile. Dacă printre aceste milioane de oameni sunt și debitori la bănci, deci plătitori de rate și dobânzi, precum și plătitori de taxe și impozite, vă imaginați ce soartă vor fi avut și aceste plăți. Să nu uităm că acești oameni mai trebuie să și mănânce, să se îmbrace și să își țină în școală copiii. Dacă se introduce pașaportul sanitar, care nu va mai da acces în locurile publice comerciale decât celor 25% dintre români care s-au vakseenat, va fi festival de falimente comerciale (notă – creșterea costurilor cu energia va determina creșterea prețurilor tuturor mărfurilor și serviciilor și a inflației, dar ăsta e un alt subiect).

Politicienii au anunțat ieri, ca pe o victorie în lupta de la Rovine, adoptarea legii consumatorului vulnerabil.

Mecanismul înțeleptei legi este, în mare, acesta – în funcție de veniturile personale sau familiale (fixate la salariul minim pe economie) și de costurile curente ale energiei, se stabilește o subvenție minimală, plătibilă de către stat.

Ca să fie cât se poate de clar, accentuez asupra acestei realități: companiile din energie nu reduc prețurile sau tarifele și nu pierd absolut nimic de profiturile gigantice obținute din creșterile aberante, căci statul (adică, la final, noi) va achita subvențiile necesare acoperirii integrale a facturilor consumatorilor vulnerabili.

În afară de aparatul logistic și birocratic enorm și de costurile gigantice antrenate de subvenționarea a 10 milioane de oameni, se pune întrebarea fundamentală: cu ce se va finanța această subvenție de stat?

Desigur, cu taxele și impozitele noastre, care în mod cert vor fi mărite, și cu noi credite, cu dobânzi astronomice (asta se întâmplă când agențiile îți degradează ratingul de țară pentru că minți, ești bețiv și cauzezi artificial crize politice).

Cine va plăti aceste taxe, impozite și dobânzi majorate?

Noi, toți ceilalți, care nu vom beneficia de subvenție, urmând a achita întreaga factură, cu toate creșterile inventate de furnizori (și acceptate tacit sau expres de agențiile statale, care cică au ca misiune protecția tuturor consumatorilor).

O discriminare injustă și un furt pe față – iată “soluțiile” găsite de tehnocrații “noștri” la criza din energie. Soluții care vor agrava problema, pentru că mulți dintre consumatorii care încă își mai pot plăti acum facturile, taxele, impozitele și ratele la credit vor putea deveni curând “vulnerabili”, iar perioada de subvenție se va termina cândva, cu consecința că nimeni nu va mai putea plăti mai nimic, revenind la tehnicile de supraviețuire din perioada de dinainte de 1989.

În loc ca situația grea în care au fost puși acești primi 10 milioane de consumatori vulnerabili (vor fi curând mai mulți) să fie rezolvată prin eliminarea cauzelor de mai sus, iar temporar povara datoriei lor să fie partajată cu agenții economici și cu ceilalți consumatori, plătitori de taxe și impozite, iată că statul optează pentru a sacrifica gâsca cu ouă de aur.

În mod normal, riscul economic și juridic ar trebui partajat cu agenții economici din energie – pe perioada de criză (starea de alertă plus un minim de doi ani după), prețurile și tarifele ar trebui plafonate. Legea concurenței nr.21/1996 (art.4) și OG br.99/2000 (art.72) permit plafonarea, iar cei din energie nu vor sărăci, căci acum au profituri excepționale, exorbitante. Pot trăi și cu profituri decente. Sinecuriștii politici din consiliile de administrație nu vor sărăci. Nivi comisionarii sau agenții de lobby.

Statul, prin aparatul propriu, cum ar fi Consiliul Concurenței, ANRE și ANPC, ar trebui să demareze urgent anchete pentru a dibui abuzurile de putere economică și practicile comerciale incorecte din domeniu, urmând a dispune încetarea acestora, precum și sancțiuni drastice, de exemplu, cu amenzi mergând până la 10% din cifra de afaceri. Prin efect de disuasiune (descurajare), vom putea fi oarecum siguri că astfel de crize și aberante scumpiri nu se vor mai repeta.

În fine, statul ba putea obliga comercianții din domeniu la efectuarea investițiilor și demersurilor necesare pentru tehnologizare și ecologizare, putând opta și pentru expropierea acestor întreprinderi, pentru utilitate publică, așa cum se întâmplă în Polonia, Cehia sau Ungaria.

În caz contrar, această criză nu se va rezolva, iar următoarea (inevitabilă, ca și valurile 4-15 de plandemie) va fi mult mai gravă.

#numaifurațibă

#terminațicucorupția

#fițiresponsabilicedracu

*electricitate, gaze, energie termică

**unii or să se mire, alții or să conteste cu mânie proletară, dar energia, în toate aceste țări, este produsă, transportată și distribuită de aceleași mari grupuri industriale, UE promovând “campionii energetici”, în ideea de a face concurență mai facilă rușilor

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Cresterea e normala pentru a ca trebuie sa ajungem la aceleasi preturi ca cele din Europa, am foat anuntati ca privatizarea o sa consuca la cresterea preturilor de acum 3 ani asa ca nu inteleg aceasta revolta sau neintelegere din partea romanilor care nu sunt pregatiti de ceea ce se intampla. E vina lor ca sunt defazati de realitate si de ceea ce au spus expertii.

  2. Titlul e in termeni buni „Energicul eșec ale energiei și rentele pe cârca populației”, eu vad altceva in tiata aceasta horodinca. Renta e pe carca consumatorilor care platesc facturile in totalitate din propriul buzunar, dar, acea suma care o baga guvernul completare la facturile saracitilor(escrocherie la vedere), nu e altceva decat mentinerea pe piata cu cifra de afaceri pentru a putea mentine javrele numite politic in functii doar pentru incasari. De ce nu au crescut salariile si pensiile pentru a nu mai fi acuzati de escrocherii javraii de lux din politica? Pentru ca fondurile se muta dintrun buzunar in altul! Apropo, nu au fonduri pentru cresterea salariilor si pensiilor dar au pentru partidele politice, este a doua finantare anul asta pentru partide! Acele fonduri de cateva sute de milioane, puteau ajunge fara nicio problema la pensionari! Nu degeaba cetatenii ii boteaza ca fiind criminali si pe politicieni si pe medici, doar ei trebuie sa aiba nivelul de trai crescut peste limita bunului simt, de parca traiesc 10 vieti, au crier, maini, picioare in plus fata de obisnuitul cetatean. roman!

  3. Divide ei impera!
    1. Cîțiva, puțini, plătim pensiile altora, mai mulți.
    2. Cîțiva, puțini, plătim curentul și gazul altora, mulți.
    Pe prima șopîrlă o auzim de 20 de ani, pe a doua o vom auzi de mâine.
    Zic șopîrlă pt că cei ce iau azi pensie au plătit o viață. Ce-i vina lor că unii au furat banii?

  4. „subventzionarea a 10 milioane” nu este decat TRANSFERUL VINEI!
    -banii publici se vor duce la o mana de shantajishti si uite cum dispare vina Statului,
    vina indivizilor care au subminat Statul,acum cica vina e a noastra a tuturora si trebuie sa platim INDIRECT!
    e o metoda infecta socialista,prin mumarul imens al celor implicati fara voie
    e o metoda COMUNISTA!

  5. 1)NU SE PRODUCE ENERGIE ELECTRICA CU ARDEREA GAZULUI.TOATE CENTRALELE PE GAZE NOI TREBUIE INCHISE. 2)NU SE INCHID CENTRALELE PE CARBUNE DECAT CAND EXISTA ALTI PRODUCATORI CARE SAI INLOCUIASCA. 3)TREBUIE FACUTE URGENT ALTE GRUPURI LA CENTRALA DE LA CERNAVODA CARE SA INLOCUIASCA TERMO SI SA PRODUCA IN PLUS PENTRU A ACOPERII DEFICITUL DE CURENT. 4)ACUM TREBUIE UNIT HIDRO CU TERMO SI FACUT PRET MEDIU INDIFERENT DE CE SPUNE UE. 5)URGENT TREBUIE OPRIT CONSUMUL DE GAZE PENTRU ALTE SCOPURI DECAT PENTRU INCALZIREA POPULATIEI. TOATE ASTEA NU SE VOR INTAMPLA DEOARECE MAFIA DIN CONDUCEREA TARII A VANDUT TARA.

  6. in aceeasi categorie comunista:
    vaccinul „oferit” gratis!
    -de ce????
    unde mai este „legea cererii si a ofertei”(o exprimare scarboasa!):societatea are in mod natural
    mecanisme de auto-reglare,ele sunt te fapt impiedicate de legi emanate de diferite mafii
    vezi si cei 60 de lei dati fiecarui medic pentru fiecare injectare minune:
    -de ce?
    (nimeni nu se intreaba daca idiotul util gheorghiza chiar are dreptul de a intzepa oameni
    si daca in general putoarea aia are vreun scupul-vezi injectarile ostentative,public-stradale
    pe care le face ca un sharlatan versat dar imprudent:
    nici macar ourangutanu rafilianu sau maccacu cercel nu s-au pretat).

  7. ”Cresterea e normala pentru a ca trebuie sa ajungem la aceleasi preturi ca cele din Europa”

    Mai dobitocule, daca preturile trebuiesc sa fie aliniate cu cele din Europa de ce nu militezi si pentru ALINIEREA VENITURILOR LA CELE EUROPENE?

    Deoarece esti un tampit.
    Editat!

  8. Cica rromania importa 20% din necesarul de gaz, asta inseamna ca produce 80%… deci noi producem si vindem romanului la pretul de pe piata vestica. Un trol ca Mihnea, repeta partitura cu trebuie sa ne aliniem la Vest, ne aliniem la preturi dar nu spune nimic de alinierea veniturilor. El are pretentia ca pensionarul care primeste sub 300Euro sa plateasca pentru energie la fel ca pensionarul neamt care primeste probabil 800. Apropo, 48% din pensionarii germani aveau in 2016 pensii sub 800E si se incadrau la categoria de „saraci” pentru ca aveau mai putin de 50% din salariul mediu. Echivalent in Romania, oricine primeste mai putin de 1770ron/luna ar trebui considerat SARAC. Cica Rromania se declara conform Constipatiei, stat social… ma intreb ce procent din populatie trebuie sa fie catalogat ca SARAC pentru a putea sterge respectiva formulare, 50%+1? Dar nu e problema, CCR-ul o sa-i numere si pe aia din diaspora.

    • Ungaria „coruptului” Orban a rezolvat elegant magariile facute de guvernele anterioare socialist-liberale, si acum are printre cele mai mici preturi la utilitati. Bravo lor!

  9. Rog Cetatenii Pauperizati din perimetrul Romaniei Normale aflata sub Inteleapta Indrumare de Partid si de Stat a Gunoiului Fanariot Klaus Iohannis sa Inceteze cu Indolenta si Ignoranta.
    Economia Feudala de Piata este Salbatica si Trebuie sa Intelegem ca numai prin Folosirea Eficienta a Tehnologiilor de Virf putem atinge Piscurile Succesului Personal si Independenta Financiara.
    Expertii in Robotica de la German Engineering LTD au Omologat Recent Imprimanta „KUKA 3D – OBERMATERIAL” specializata in FIAT CURRENCY – UD DOLLAR.
    Imprimantele folosesc ca Input, Textile Uzate – ciorapi, strampeni si tricouri uzate cu lozinci de campanie – iar ca Output Banknote Nou Noute FIAT CURRENCY de $100 cu care puteti Plati Energia Electrica, Utilitatile, Kent, Cafea si Bere in Perioada Auteritatii Normale care va fi Anuntata odata cu Venirea Iernii.
    OFERTA LIMITATA CU PLATA IN EURODOLLAR ( FIAT CURRENCY DE REZERVA )

  10. Domnule Pipera ați uitat soluția miraculoasă din reclama de la televizor. Poți imprumuta să-ți plătești restanța la Factura la Electricitate sau Gaz de la instituții cămătărești la vedere cu mare reclamă pe posturile TV. Generoase oferă împrumuturi între 1000 lei și 4000 lei cu o rată săptămânală (!) de numai 19 lei. (Pensia sau ajutorul social se plătesc o dată pe lună.) Nu se precizează câți ani plătești 19 lei pe săptămână, cum îi plătești, toate mamaiele și și moșii cu vederea slaba cântă la Bancomat mai abitir decât Clayderman baladă pentru Amelie, și dacă ratează o săptămână din motive de boală sau eroare, pierd apartamentul în care zgribulesc pe întuneric mai valoros de 75 de ori decât împrumutul. Drumul cel lung spre capitalism nu s-a mai are de parcurs împliniri Băsesco-Iohanniste mărețe. Să ne sărbatorim că Nelu Iordache a primit 11 ani închisoare fiindcă și-a însușit 20 milioane lei, vreo 6 milioane de euro din bani europeni!!! îmbogățind un român. Cei ce su cumpărat pe 4 Miliarde Dolari armament îmbatrânit de la USA, cei care au luat hotărări pe baza cărora Statul Român a platit la firme străine de autostrăzi zeci de miloane de Euro despăgubiri pe procese pierdute, sau cei 4 milarde ce dolari pe care-i vom pkati ca popa firmei canadiene pentru tâmpenia cu Patrimoniu UNESO mine părăsite de romani fiindcă spaniolii și italienii le-au exploatat tot cu cianuri ca aia e tehnologia, nu vor primi închisoare. Ei iubesc România.

  11. Chestia cu amenda procentuala din cifra de afaceri e o găselnița deșteaptă. Dacă îi prind plătesc amenda și gata. Statul prin instituțiile sale nu merge mai departe cu acuzarea pentru fraudă si abuz in serviciu pentru managerii companiilor. Întreb si eu , de ce?

  12. Categoriile : privilegiati(politicieni, administratori si altii bugetari la fel) si „consumatori vulnerabili” au fost create prin măririle succesive, in procente, de salarii(măririle in procente i-au favorizat de fiecare dată pe cei cu salarii mari) si de raportul 12:1 intre salariile cele mai mari ale privilegiatilor( dintre care unii au surse multiple de câstiguri, si uneori fenomenul e valabil pt ambii parteneri cu functii politice sau in administratie si/sau ceilalti membri ai familiilor lor) si cele mici ale nevoiasilor(unele familii avand un singur salariu, uneori si acela instabil). Nu e greu de reamintit cine au decis măriri in procente si raport 12:1(adică unii câstigă intr-o luna cât altii in 12 luni de muncă, iar in patru ani de mandat câstigă cât amărâtii in 48 de ani de munca ).

  13. @ Mihnea
    Ba, tu chiar esti prost? Inteleg ca iei bani pe ce postezi, dar tu chiar esti dobitoc?

  14. Pai, din contra …
    Odata cu ALUNGAREA lui matu-catu din pozitia de PM … noi ROMANII ne putem reveni ECONOMIC, FINANCIAR si SOCIAL.
    Astfel, noi ROMANII vom putea ANIHILA (prin LEGI din Parlament) ‘liberalizarea preturilor’ (inclusiv la utilitati), si vom PUTEA IMPUNE PRETURI MAXIMALE (limitative) la UTILITATI !!! Astfel incat POPORUL ROMAN (cei 99%) sa nu mai fie FURAT !

    Iar astfel, POPORUL ROMAN (cei 99%) sa POATA BENEFICIA de o adevarata PROTECTIE SOCIALA !!!
    Chiar, in CIUDA si prin FALIMENTAREA ‘afaceristilor antiROMANESTI’ (cei doar 1%).

    Astfel, putem renunta la ‘liberalizarea fortata a tarii’ impusa de actualul PM. Cel care trebuie SA FIE alungat, cat mai urgent, de la putere !!!

    Si ASTFEL,cei care vor TREBUI sa PLATASCA facturile ABERANTE … vor fi chiar AFACERISTII care au PROPUS aceste preturi ABERANTE!

  15. <Europa nu are gaze,nu are hidrocentrale,nu are petrol,nu are carbune[in afara de germania]Noi nu cumparam decat o parte din necesarul de gaze
    De ce sa ne aliniem daca salariile noastre nu sunt ca ale lor
    De ce sa ne aliniem daca pretul nostru este deja mai mare decat al lor.Prosteala cu amenzile date,sunt facute ca sa mai ia niste bani pe spinarea populatiei,pentruca in final tot noi plati.
    De ce sa avem preturi mari daca nu s-au facut investitii
    Preturile de productie sunt mici pentru ca investitiile facute pe timpul lui Ceausescu s-au recuperat
    De ce sa platim mai mult daca banii cu certificatele verzi si cogenerarea intra in buzunarele,,baietilor destepti,,
    ANPC,ANRE,Consiliul concurenti,Ministrii,sunt de fapt,,asasini economici,,si practica metodele care s-au aplicat in tarile din lumea a treia.

  16. Bugetarii imbuibati si tinerii pensionari speciali nu vor fi afectati, au salarii grase cu tot cu neamurile lor inclulte cu „diplome” de la SPIRU HARET.Dar mamaligarii ii suporta pe bugetarii de lux gen Misu Negritoiu, Daniel Daianu, etc,etc

  17. cand am trecut la economia de paiata dadeam 0,25 lei pe kwh, iar acum dau 6800 lei. Multumesc Manole, Daianu, Misu Negritoiu, Havrilet … lista e lunga, mai bine cititi cine a semnat declaratia de la Bucuresti, sunt toti acolo.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.