Erdogan mârâie la NATO și UE: Doar spectacol

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară este membră a NATO, a reproşat vineri Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene lipsa lor de „acţiune hotărâtă” în faţa invadării Ucrainei de către Rusia, transmit agențiile de presă străine.

„NATO ar fi trebuit să ia măsuri mai decisive. Europei îi lipseşte hotărârea în modul de abordare. Tot ceea ce fac este să dea sfaturi şi păreri Ucrainei”, a spus preşedintele turc într-o întâlnire cu presa, exprimându-şi încredere că reuniunea de vineri a NATO va duce la o abordare mai hotărâtă din partea Alianţei.

Aceasta „nu ar trebui să se transforme într-un val de condamnări. NATO ar trebui să facă un pas mai decisiv”, a afirmat Erdogan după rugăciunea musulmană de vineri la Istanbul.

„Aceste condamnări şi aceste sfaturi nu ar trebui să fie doar pentru spectacol”, a adăugat el.

„Cum a spus-o el (preşedintele ucrainean Volodimir) Zelenski, aceasta nu corespunde relaţiilor de prietenie şi de solidaritate”, a continuat Erdogan, care urmează să ia parte în cursul zilei la summitul NATO prin videoconferinţă.

Preşedintele turc a denunţat joi „o lovitură dură dată păcii şi stabilităţii regionale” după declanşarea ofensivei Rusiei împotriva Ucrainei, acuzând o intervenţie „inacceptabilă”.

Pe de altă parte, Turcia susține că nu poate bloca accesul navelor de război ruseşti în Marea Neagră prin strâmtorile sale, aşa cum a cerut Ucraina, din cauza unei clauze dintr-un pact internaţional care permite navelor să revină la bazele lor, a declarat vineri ministrul de externe turc, citat de Reuters.

Ucraina a cerut Turciei să blocheze traversarea strâmtorilor Bosfor şi Dardanele navelor de război ruseşti care intenţionează să intre în Marea Neagră, după ce Moscova a lansat joi un atac terestru, maritim şi aerian pe scară largă împotriva Ucrainei.

Forţele ruseşti au debarcat în porturile ucrainene de la Marea Neagră şi de la Marea Azov în cursul invaziei.

Conform Convenţiei Montreaux din 1936, Turcia deţine controlul asupra strâmtorilor şi poate limita trecerea navelor militare în caz de război şi în caz de ameninţare, dar cererea ucraineană a pus într-o situaţie dificilă această ţară, membră a NATO, care încearcă să menţină un echilibru între angajamentele sale faţă de Occident şi legăturile strânse cu Rusia.

Aflat într-o vizită în Kazahstan, ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Turcia studiază cererea Kievului, dar că Rusia are dreptul – potrivit Convenţiei – să-şi aducă navele în portul de origine, care în acest caz este în Marea Neagră.

Astfel, chiar dacă Turcia decide, după o procedură judiciară, să accepte cererea Ucrainei şi să închidă strâmtorile pentru navele de război ruseşti, ele ar fi împiedicate doar să navigheze în alt sens decât către baza lor din Marea Mediterană.

„Dacă ţările implicate în război fac o cerere de a-şi readuce navele la bazele lor, acest lucru trebuie permis”, a declarat Cavusoglu, citat de ziarul Hurriyet.

Cavusoglu a adăugat că experţi jurişti turci încearcă încă să stabilească dacă conflictul din Ucraina poate fi definit ca război, ceea ce ar permite invocarea prevederilor Convenţiei.

Ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar, a declarat vineri că Kievul se aşteaptă la un „răspuns pozitiv” din partea Ankarei la demersul său.

Ministrul de externe turc a reiterat opoziţia Ankarei faţă de impunerea sancţiunilor economice împotriva Rusiei, poziţie care separă Turcia de cea mai mare parte a aliaţilor săi din NATO, care au anunţat deja astfel de măsuri.

Turcia are relaţii bune atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina. Ankara a afirmat că atacul rusesc este inacceptabil şi că sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, dar a evitat cuvinte ca „invazie” pentru a descrie ceea ce se petrece în Ucraina.

Ankara continuă cooperarea cu Moscova în domeniile apărării şi energetic, dar a vândut de asemenea drone de luptă Ucrainei şi a semnat un acord de cooperare cu Kievul pentru a produce mai multe. Turcia s-a opus de asemenea politicii Moscovei în Siria şi în Libia, precum şi anexării Crimeii în 2014 de către Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

11 Comentarii

  1. De fapt nu poate interzice trecerea riveranilor atata timp cat Turcia (!!!) nu este in razboi cu una din ele.

  2. Erdogan actioneaza intai si intai cum o cere interesul national al tarii sale. Este o pozitia normala pentru un sef de stat responsabil.Ar trebui ca Iohannis sa ia lectii de la turc.

  3. Turcia mai este in nato doar de decor. S-a lamurit cu cine are de-a face (spectacol NATO) mai ales de cand Trump nu mai este la butoane. Erdogan a fost liderul european care l-a felicitat pe Biden doar dupa ce a fost investit oficial si nu cu saptamani inainte ca altii. El isi face politica sa in sfera de influenta pe care o considera ca fiind a lui. De aia a stat deoparte de interventia Rusiei in Ucraina.

  4. Era războaielor „eroice” a apus.Ultimul s-a desfășurat în urmă cu 80 de ani. Și s-a terminat la Berlin, Hiroshima și Nagasaki. Au învins aliații. Acum Putin este „dușmanul absolut” pt ukraineeni și pentru foștii aliați ai URSS în ww2. Aliații contemporani ai plandemiei occidentale – Biden, Trudeau, Johnson, Macron, von der Leyen – pozeaza în salvatori. Mimează salvarea pt ukraineenii naivi. In UE trebuie acoperita cu fumul razboiului revolta și furia oamenilor care nu mai suportă infracțiunile coordonate ale rețelei plandemice și față de distrugerea economică, socială și psihologică antrenată de agenții plandemiei. Deocamdată „marea resetare” e camuflata prin Războiuldin Ukraina. Pt Ukraina războiul înseamnă moarte și suferință, pt coordonatorii războiului înseamnă bani și profituri câștigate…

  5. Să propună Erdogan concret ce măsuri trebuie să ia NATO,văd că și el face doar spectacol.

  6. Aiureli, Erdogan se pupa-n bot cu Putin, ca Romeo si Julieta.
    ERDOGAN + PUTIN = LOVE

  7. Sa vedem ce zice Erdogaru cand Macelaru nazist Putina are sa spuna ca si turcii sunt acelasi popor cu rusii si ca trebuie sa se lepede din NATO ca altfel vin rusnacii lui sa salveze Turcia asa cum vor rusnacii sa o salveze de vreo 200 de ani.

  8. …De două luni -dacă nu mai demult TOȚI NATO-(FLIȘTII) știau -R…așa că nu plecau de frica lui IVAN plecau usia atacă,Rusia aduce OȘTI-ca pe vremea lui SORGE,Rusia criminala va mânca ucraineni pe hleba -noi facem,noi dregem,noi vom lua măsuri ! Și acum -practică politica-TRASULUI PE DOS! Dar se pare că știu ei ce știu- ucrainenii s-au săturat de rezultatele implementate de MAIDANUL GALBEn ORANJ …Acum la modă e fuga :funcționarii,afaceriști,instructori și ucraineni care au pus BOTUL la învățăturile lui HUNTER! se tem și pleacă ceilalți știu ,,tiri Sam tiri Ivan !

  9. Ca de obicei „turcul” Erdogan,se baga singur si el in treaba.! „Cum e turcul si pistolul”!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.