Escrocheria Madoff: O bancă austriacă trebuie să plătească 20 de miliarde de dolari

Principalul acţionar al băncii austriece Medici, Sonja Kohn, l-ar fi ajutat pe Madoff aducându-i clienţi. Madoff îşi răsplătea partenera austriacă în secret cu zeci de milioane de dolari. Kohn ar fi creat, de altfel, banca sa pentru a deturna fonduri de peste 9 miliarde de dolari către Madoff. Cercetările se extind şi asupra Bank Austria, care deţine 25% din Medici.

Lichidatorul american Irving Picard a depus plângere împotriva bancherului austriac Sonja Kohn, denumită şi „sufletul criminal pereche” al lui Bernard Madoff. Potrivit Le Figaro, de un an Irving Picard urmăreşte presupuşii complici ai lui Madoff. Lichidatorul speră să obţină cea mai mare sumă de la preşedinta fondatoare şi principala acţionară a băncii austriece Medici, Sonja Kohn, de la care cere 19,6 miliarde de dolari (14,8 miliarde de euro). Şase membri ai familiei Sonjei Kohn sunt vizaţi de cercetări, dar şi Bank Austria care deţine 25% din Medici şi banca italiană Unicredit, casa mamă a Bank Austria.

Purtătorul de cuvânt al Bank Austria, Martin Halama a declarat că instituţia „se va opune vehement acestei plângeri”. De altfel, plângerea înregistrată vineri, nu a fost comunicată oficial băncii, care se consideră „o victimă şi nu un complice al lui Bernard Madoff”. Potrivit legii americane, lichidatorii au la dispoziţie doi ani pentru a înainta acţiuni în justiţie, din momentul în care au descoperit frauda, iar sâmbătă a fost termenul limită. Irving Picard intenţionează să recupereze 50 de miliarde de dolari, pierduţi de investitori în cea mai mare fraudă bursieră din istorie.

În ultimele săptămâni lichidatorul a mai cerut 9 miliarde de dolari de la banca britanică HSBC, 6,4 miliarde de la banca americană JPMorgan Chase, 2,5 miliarde de la UBS, dar şi de la investitori particulari sau chiar organizaţii caritatibile care ar fi beneficiat de donaţii provenite din surse frauduloase, notează AFP.

Pe 30 septembrie au fost recuperate 1,5 miliarde de dolari dintr-o licitaţie a bunurilor lui Madoff, printre care şi o pereche de papuci de casă, pe care iniţialele escrocului sunt brodate cu fir de aur. Bătălia judiciară pentru ca investitorii să-şi recupereze banii va fi dură, mai notează agenţia franceză, mai ales pentru cei care nu sunt din Statele Unite.

Schema piramidală Ponzi, prin care Madoff promitea un profit uriaş clienţilor pe care nu îl producea însă, ci îl obţinea din atragerea de noi clienţi, s-a prăbuşi odată cu izbucnirea crizei finaciare, de acum doi ani. Din ce în ce mai mulţi clienţi şi-au cerut banii, iar Madoff a trebuit să recunoască, mai întâi în faţa familiei şi apoi a angajaţilor că a pierdut în jur de 50 de miliarde de dolari. El execută în prezent 150 de ani de închisoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.