Ce au votat românii

Europa nu mai vrea schimbarea orei în funcție de anotimp

ceas-ceasurile, ora

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, vrea ca țările UE să rămână la ora de vară. Declarația lui vine ca urmare a realizării celui mai mare sondaj în care au fost intervievați 5 milioane de oameni. Aceștia, locuitori ai 28 de state europene, au fost întrebați dacă mai vor să se schimbe ora în funcție de anotimp. Și românii s-au aflat printre cei chestionaonați.

O decizie va fi luată în Parlamentul European, după ce fiecare stat membru îşi va spune punctul de vedere. În timp ce ţările din centru Europei ar prefera să păstreze ora de vară, cele din nord, precum Finlanda, şi-ar dori să rămână permanent la cea de iarnă.

Cum au votat românii

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, şi-a spus părerea despre păstrarea orei de vară în cadrul unui interviu acordat televiziunii germane ZDF. El a declarat că milioane de oameni nu mai vor să treacă prin schimbarea orei de două ori pe an. “Oamenii doresc acest lucru şi o vom face”, a precizat el.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este de acord cu el: Majoritatea covârşitoare a spus că dorim să menţinem ceea ce denumim “ora de vară” , adică ora de acum. M-aş bucura dacă Comisia Europeană ar lua în serios acest vot”.

Ca această propunere să devină lege şi să se aplice în toată Uniunea Europeană, ea trebuie dezbătută de guvernele celor 28 de state, apoi votata în Parlamentul European. Comisia Europeană a făcut cel mai mare sondaj la care aproape 5 milioane de oameni şi-au spus părerea. În final,potrivit lui Alexander Winterstein, purtător de cuvânt al Coisiei Europene, 84% din cei care au participat la studiu vor să renunțe la schimbarea orei de două ori pe an. Și românii vor să se renunțe la schimbarea orei, 78% din cei chestionați votând pentru.

Ora de vară sau cea de iarnă?

Dar cei mai hotărâţi sunt locuitorii din Finlanda, Ungaria, Croaţia, Lituania, Polonia sau Spania, care au fost de acord în număr şi mai mare pentru păstrarea unei singure ore. Însă în timp ce peste 90% din populaţia acestor tari, în mare parte nordice, nu mai vor schimbările orelor în funcţie de anotimp, în Grecia, Malta, Cipru şi Italia scorul a fost strâns.

De asemenea, rezultatele studiului arata că peste 75% dintre europeni considera că schimbarea orei de două ori pe an le afectează direct sănătatea prin tulburări de somn, nervozitate sau lipsa concentrării, în timp ce economia energiei electrice este nesemnificativă.

Principalul argument pentru menţinerea permanentă a orei de vară este prezenţa luminii când oamenii sunt activi, spun participanţii la studiu. Comisia Europeană precizează că fiecare stat va opta pentru ora la care vrea să rămână. De exemplu, România ar putea păstra ora de vară, în timp ce Finalnda pe cea de iarnă.

România a trecut oficial la ora de vară în 1979. Până acum mai multe ţări din afara Uniunii Europene precum Rusia, Turcia, Belarus sau Islanda au renunţat la modificarea orei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

10 Comentarii

  1. In articol ai pus un subtitlu ” Cum au votat românii „, dupa care vorbesti despre … nemti. Grea e si gazetaria asta..!

  2. Economisire de energie! Ce castigi pe o parte pierzi pe alta. E mai lumina dimineata dar e mai intuneric seara, in schimb complicatiile sunt uriase: la ora unu din noapte a fiecarui fus orar se dau toate peste cap, Cenusareasa ce mai.

  3. Unii se plictisesc in ultimul hal. Sa vezi nebunie cand fiecare tara cu-a ei, orare si sisteme date peste cap.

  4. Cati romani au votat că nici nu am auzit sau citit de asa votare. Chiar își bat joc de noi ..votul meu este pentru ora de iarnă.

  5. Da-o in ceva moderabil de ora, cred ca pentru ROMANIA ora de iarna se potriveste cu ceasul nostru biologic, generatii si generatii au trait asa iar bulversarea asta deranjeaza atatea milioane de oamenii in tara asta a noastra ! La naiba cu ora de vara, la naiba cu inventiile astea artificiale care repet deranjeaza atatea milioane de romani care sunt inca in activitate, care traiesc in amarata asta de tara a noastra ! Sa auzim si de mai bine !

  6. „Ora de iarna” este ora normala. Totusi eu nu tin minte sa fi existat ora de vara pe vremea lui ceasca.

    • DACA E DIN 1979, CAND A FOST REINTRODUSA, A FOST SI PE VREMEA LUI CEASCA, CHIAR DACA NU ITI ADUCI TU INAINTE.SI A MAI FOST INAINTEA COMUNISMULUI.LOGIC E SA AVEM PRIN CONVENTIE O ORAUNICA A EUROPEI, MACAR PENTRU TOATE STATELE DIN UE, PE BAZA FUSULUI ORAR AL EUROPEI CENTRALE, INTRUCAT COVARSITOAREA STATELOR UE SE AFLA PE ACEST FUS ORAR, INCLUSIV UNELE CARORA LE-AR CORESPUNDE FUSUL ORAR AL EUROPEI CENTRALE, PRECUM SPANIA, FRANTA SI STATELE BENELUX. PROBABIL ASTA AR IMPLICA SI ORAR DE VARA SI DE IARNA.

  7. Ora de iarna este cea mai buna pentru romani. Începând cu 1979, pe timpul lui Ceaușescu nu mi-a plăcut deloc schimbarea orei.

  8. Populatia nu a fost niciodata intrebata daca doreste trecerea la ora de vara. Imi amintesc in anii 96-97 ca nimieni nu a cerut votul cetatenilor europeni, cand conducatorii tarilor au hotarat ca in ultima duminica a lunii martie sa se treaca la ora de vara. Si acum, ce se doreste? Sa se ramana la ora de vara? Dar ora oficiala a tarilor este de fapt cea de iarna. Indiferent de schimbare la ora de vara, sau ramanere la ora initiala de iarna, gasesc un lucru bun ca ora sa ramana aceiasi, sa nu se mai schimbe de doua ori pe an. Intunericul si asa si asa, este mai lung in perioada de iarna. Nu putem noi oamenii, sa-i schimbam planurile lui Dumnezeu. Insa daca oamenii au inventat ceasul, zic eu cu umilinta, ca ora sa ramana aceiasi pe tot globul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.