Europol intră pe fir: Operațiunea Oscar

Biroul european de poliţie Europol a anunţat că a lansat o operaţiune care vizează bunurile persoanelor şi companiilor ruse sancţionate din cauza războiului din Ucraina, transmite AFP.

Agenţia, cu sediul la Haga, a lansat această operaţiune numită Oscar împreună cu statele membre ale UE, precum şi cu agenţiile Eurojust şi Frontex.

Operaţiunea urmăreşte „să susţină anchetele financiare ale statelor membre ale UE ţintind bunurile infracţionale deţinute de persoane fizice şi juridice sancţionate în legătură cu invazia rusă a Ucrainei”, a precizat Europol într-un comunicat.

Totodată, urmăreşte „să sprijine anchetelor penale efectuate de statele membre cu privire la eludarea sancţiunilor comerciale şi economice impuse de UE”.

Operaţiunea Oscar va continua cel puţin un an şi include o serie de anchete distincte, a precizat agenţia.

Europol va facilita schimbul de informaţii şi servicii între parteneri şi va oferi sprijin operaţional într-o serie de anchete financiare care vizează bunuri criminale şi eludarea sancţiunilor economice ale UE legate de invazia Ucrainei.

În plus, Europol va oferi sprijin analitic personalizat anchetelor, expertiză medico-legală şi tehnică şi sprijin financiar autorităţilor naţionale competente.

Agenţia europeană pentru cooperare judiciară, Eurojust, va facilita schimbul de informaţii strategice şi operaţionale, va oferi asistenţă juridică şi sprijin juridic şi va consolida cooperarea dintre autorităţile naţionale de anchetă şi judiciare.

Frontex va contribui la operaţiune prin consolidarea controlului asupra persoanelor care trec frontierele externe ale UE şi care intră sub incidenţa sancţiunilor.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

6 Comentarii

  1. Ajuta si tu Ucraina ! Cumpara un pachet de tigari de contrabanda !

  2. Progresistii mondiali fac ce stiu ei: dosare penale, anchete, interziceri, sanctiuni Iar economic inchideri de mine, termocentrale, hidrocentrale taxe pe carbon certificate de vaccinare. Un singur lucru constructiv nu am vazut la astia sa vina sa spuna ca au facut o companie, un hotel, un spital. Numai propaganda obsesiv maniacala si represiuni. Si parazitarea celor care creeaza si muncesc. Putin o sa regrete ca nu le-a taiat gazele la parazitii astia.

  3. „Bunuri infractionale” … „bunuri criminale” … cum mama dracu’, ca ma si „inervez”, pina acum toate aceste bunuri erau, simplu, numai bune ? Bune de taxe, bune de gazduit (iachturi) prin toate porturile lumii, bune de „muls”, … ?!? La fel ca si cu „spionii”, din care vad ca sint expulzati cu sutele pe zi … si care pina acum erau baieti buni, si care doar cu citeva ore in urma au fost demascati ca spionau !! … UE ramine la „statutul” de grupare de crima organizata !

  4. Păi , nici o lege nu-ți permite confiscarea unor bunuri a unor persoane fizice doar pe bază de naționalitate. Nicăieri, niciodată. Trebuie să ai un proces și probe de demonstrat ilegalitatea in procurarea acestor bunuri.. Altfel nu poți bre , chiar de zice licuriciul licuricilor, senilu.. Și mă intreb de vine ziua despăgubirilor, căci vine,.clar s-a comis ilegalitate cu confiscările, CINE VA PLĂTI SUMELE DE DESPĂGUBIT ? La fel cum azi licuriciul impune prețul războiului său ukran la plata europenilor , cu siguranță și atunci europenii o vor plăti. Doar sunt lichelelecele mai proaste..

  5. Anchete si sanctiuni fluturate pentru fraieri.In realitate nimic nu se concretizeaza,intrucat nu au la baza nici o lege,nu au nici o hotarare judecatoreasca iar oligarhii rusi ca toti oligarhii nu se fac vinovati de nici o infractiune. Oligarhii rusi sunt alaturi de oligarhii occidentali in fonduri de investitii,in afaceri si au relatii la nivel politic in toate tarile.Vad ca deja se formeaza cu aceasta ocazie o politie UE care sa-i urmareasca de fapt pe membrii UE daca respecta sau nu sanctiunile trasate de COMISIA EUROPEANA fata de RUSIA.Se creeaza astfel un precedent periculos.

  6. Probabil ca toate aceste furaciuni (ma refer la confiscari de bunuri, blocari de fonduri si de conturi, etc) vor fi definitive. Pentru ca daca, sa zicem cu optimism, conflictul din Ucraina va lua sfirsit miine, ramine imensa problema a reconstructiei Ucrainei (partea non-rusa, adica nu Donbass-ul si nici teritoriile care vor ramine probabil sub administratie rusa). Kiev-ul va cere despagubiri, USA si UE ii vor sustine in cererile lor, rusii foarte probabil vor refuza si atunci … doua posibilitati : ori razboiul reporneste (si probabil ca la o alta „scara” …) ori ceea ce a fost confiscat si blocat ramine asa si probabil cu citeva aranjamente comerciale in plus (petrol, gaze, …)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.