Exclusiv: Cum l-am cunoscut pe Kissinger

Decesul secretarului de stat american Henry Kissinger este comentat de corespondentul cotidianul.ro în Spania, Manuel Ostos Lopes. Articolul are o notă personală mai mare decât de obicei dat fiind că Manuel Lopez l-a cunoscut personal pe Henry Kissinger. Am considerat necesar să facem această precizare și să publicăm la începutul articolului contextul întâlnirii celor doi.  (Redacția cotidianul)

În 1968, am fost corespondent în Franța pentru agenția de presă „Prensa Latina” și ca atare am fost acreditat la conferința de pace asupra Vietnamului ținută la Paris până în 1973. Eu și alți jurnaliști precum Flora Lewis, de la New York Times, am vorbit cu Kissinger de mai multe ori, dar l-am întâlnit din nou în timpul conferinței de pace de la Helsinki, în august 1975.

Henry Kissinger a fost secretar de stat sub doi președinți nord-americani, Richard Nixon și Gerald Ford. El a fost omul celei mai dificile păci din Vietnam și arhitectul reconcilierii dintre SUA și China lui Mao.

L-am cunoscut pe Kissinger în timpul negocierilor de pace pentru Vietnam, desfășurate la Paris între 1968 și 1973 și pe care am acoperit-o de la început până la sfârșit. Mai mulți corespondenți au putut avea acces la personaj, iar din prima zi comentariile lui ne-au convins că nu crede că Statele Unite ar putea pune capăt conflictului printr-o victorie sau printr-un acord care să păstreze regimul de la Saigon pentru o vreme.

Conferința a avut două faze: una publică și cealaltă secretă. Întâlnirea publică a avut loc între patru delegații care se întâlneau o dată pe săptămână la centrul de conferințe de pe Kleber Avenue. Statele Unite au fost reprezentate de veteranul diplomat Henry Cabot Lodge, delegația de la Hanoi a fost condus-o Xuan Thuy, cea a Viet-Cong-ului, de Nguyen Thi Bin, și cea al Saigonului, de ministrul Afacerilor Externe, Tran Van Lam.
Dar, în realitate, în paralel cu cele 200 de întâlniri care au avut loc la Paris, adevărații negociatori Kissinger și Le Duc Tho au fost cei care au întocmit acordul de pace, semnat la 27 ianuarie 1973.  Kissinger și Le Duc Tho s-au întâlnit în diferite locuri secrete în jurul capitalei franceze, dar și în Verrieres Le Buisson unde locuia Duc Tho.

Îmi amintesc că atunci când doamna Nguyen Thi Binh ne-a spus că pacea este aproape, l-am putut vedea pe Kissinger într-unul dintre marile hoteluri pariziene, într-o întâlnire facilitată de ambasada Americii de Nord. La toate întrebările (au fost foarte puține), omul cheie de la conferință a spus clar că reunificarea Vietnamului a fost „cea mai bună modalitate de a pune capăt acestui conflict”. În acea zi, acordul de pace era gata pentru semnare.
Desigur, acordul de pace nu a fost o victorie glorioasă pentru Kissinger, ci mai degrabă o înfrângere acceptată în interesul de a pune capăt sângelui american vărsat.

Generalul nord-vietnamez, Vo Nguyen Giap, erou al bătăliei de la Dien Bin Fhu, a lansat 500.000 de oameni pe baza militară comună SUA-Saigon din Da Nag, cu intenția de a provoca revolta populației, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Pierderile lui Hanoi au fost enorme, iar bătălia s-a încheiat când într-o întâlnire dintre Ho Chi Minh și Le Duc Tho, ambii au decis să facă apel la o conferință de pace la Paris, acceptată de Washington.
Căderea Saigonului i-a dat lui Kissinger doar „înțelepciunea” de a pune capăt unui război care a divizat poporul american. Dimpotrivă, realizarea normalizării între Statele Unite și China comunistă a lui Mao ar putea fi considerată o puternică victorie diplomatică americană. Președintele Nixon a fost primit la Beijing de Mao Ze Dong la 27 februarie 1972, când războiul din Vietnam era deja declanșat.

Kissinger a călătorit de la Paris la Beijing pentru a-l însoți pe Nixon. Aceasta a declarat că Henry Kissinger era capabil să joace pe două terenuri diferite, deși ambele asiatice. A discutat în secret în Franța cu Le Duc Tho și, în același timp, a pregătit vizita lui Nixon la Beijing și l-a făcut pe Mao să susțină un acord de pace în Vietnam care să permită guvernului de la Saigon să rămână la putere cel puțin doi ani.

Pe 30 aprilie 1975, Saigon a căzut, iar ambasada americană a fost ocuptă.

Manuel Ostos

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

11 Comentarii

 1. Si eu am trait personal faptele tuasului decedat si ma bucur ca a trait atata, sigur a avut timp sa se chinuie cum trebuia. Despre oamenii care au facut bine lumii nu se scrie, nu face stire.

 2. Ostos asta tre sa fie tot din neamul lui Pishinger, ca prea-l iubeste.

 3. Va dati seama ce mare era daca il considera pe Cescuta un om teribil de destept…

 4. „cei inaintati in varsta sunt consumatori inutili” spunea acest demon…. inteleg „iubirea” dintre acest tartor si china: china isi parasea batranii in padure. erau atat de infometati, incat familiile isi paraseau bunicii. un je demonic! gheena sa-l inghita si pe toti cei care „plang” dupa acest anormal. demon!
  „depopularea trebuie sa fie prioritate urgenta a politicii externe in ceea ce priveste lumea a treia (actiunile „saniatare” mebn g ee le facute de billik gates asupra africanilor, indienilor etc. populatii sarace), pentru ca economia americana va avea nevoie de resurse masive minerale (bogatii naturale), in special de la tarile subdezvoltate (fara aparare).” da, da asta era politica acestui parazit demonic.
  Henry Kissinger, Top U.S. Diplomat Responsible for Millions of Deaths, Dies at 100
  https://theintercept.com/2023/11/29/henry-kissinger-death/

 5. Regizorul loviturii de stat din Chile, l-a ucis pe Allende si l-a pus in loc pe Augusto Pinochet care a instituit o dictatura sangeroasa in contul Washington, Timurul de Est, etc., etc.
  Un CRIMINAL mai putin!
  Ziarul asta mi se parea ca informeaza, nu ca dezinformeaza!
  RUSINE!

 6. În tot răul e și un bine. Pentru Kissinger că se duce acum să dea socoteală la tatăl său adevărat și nu la cel adoptiv „cel cu coarne”. Pentru ceilalți că au scăpat de un psihopat care a decis prin politicile exprimate moartea multor nevinovați. „Să-i fie țărâna grea” lui și multor urmași care fac aceleași lucruri în ziua de azi.

 7. O sa il ia Iisus de mana si o sa-i prezinte la moshe toti vietnamezii omorati in colohaustul bombardamentelor de la Hanoi…

 8. „În 1968, am fost corespondent în Franța…acreditat la conferința de pace asupra Vietnamului ”
  -Manuel Ostos Lopes Lopes e un vierme bolshevic.

 9. Spuneam ieri la 17:38 sperand sa trec de avanposturi:

  Sunt curios sa aflu daca acest corespondent de razboi, care era tanar in 1968 cand Spania era franchist-fascista, este la curent cu faptul ca SUPERAGENTULUI Cominter KiSS Inger-ul MORTII a SUTE DE MILIOANE DE CETATENI PLANETARI o sa-i fie plasate festiv TABLOUL si BUSTUL in Sala GALERIE a CRIMINALILOR CONTRA UMANITATII LENINISTI din Sediul CEKA, Piatza Lubianka, Moscova, URSS-Rasputin?

  Dupa ce a fost ARTIZANUL INTERVENTIEI SUA cu MANDAT ONU in Vietnam, CONDAMNAND LA MOARTE ZECI DE MII DE AMERICANI si cateva MILIOANE
  de VIETCONG-isti si soldati ai ARMATELOR ROSII, URSS, China BOLSEVIC-MAOISTA si Coreea de Nord BOLSEVIC-Ki Mir Sen-ista, KiSS Inger-
  ul MORTII care l-a ajuns cu coasa si pe el la UNA SUTA DE ANI de CRIME CONTRA UMANITATII, CRIME PLANIFICATE de Comintern si pe care le-a ORDONAT MAI DEPARTE functionand ca O CUREA DE TRANSMISIE, deodata, abia acum dupa peste 50 de ani aflam de la ucenicul pe atunci in ale jurnalismului ca ASASINULUI i se rupsese, sufletul, de „sangele american varsat”!?

  KiSS Inger-ul MORTII fiind un ALOGEN GERMAN de sorginte stalinista din generatia lui Markus Wolf, crescuti impreuna la Moscova-„Hotel Lux” al Comintern- intre cele DOUA MACELURI BOLSEVICE MONDIALE, parintii lor COMBATAND ca TERORISTI Comintern!!!

 10. Con spune:
  01 DEC. 2023 LA 10:49
  Ce se va intampla? Bubyko (ce va pierde trenul curand) a zis-o deja=jigodism=genocid=ka ka khazarii nu este nimeni: sa fie sange mult, da, mult sange!!!
  O zi buna.
  Con
  P.S. Colon ishtii de acolo cu arma la purtator, sunt adevaratzii robyi ai moshiei lui Rothschild, ca sa pazeasca negotzul cu aurul negru=USD tiparit pentru petrol. Asha zic ei,le cere cel de sus la aceasta adunatoare de natzii, cu promisiunile desharte de la Rabyi ca vor fi proprietarii Planetei cu acte, dar sa-shi sacrifice copii. Pretzul este de cateva ori > ca WW2, shi asta nu conteaza, ca daca se opresc, nu mai primesc sponsorizarile haleala

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.