Experiență de jurnalist politic

Cea mai valoroasă experiență personală de jurnalist politic constă în faptul că am urmărit, ceas de ceas, din ­interiorul fenomenului, cum s-a constituit PPDD. Contextul acestei nașteri organizaționale a fost creat de nemulțumirile iscate de tăierile de salarii din 2010. PPDD s-a ­născut de jos în sus (caz fără ­precedent la ora aceea), în baza unei ­propagande non-stop la OTV. Dan Diaconescu povestea apropiaților, adesea, cum l-a contactat ­generalul Oprea ca să-i propună clasarea dosarului pe care îl avea la DNA în schimbul unei fuziuni cu UNPR. Acest ­contact a avut loc după ce, la localele din 2012, PPDD adunase în jur de 8%. La parlamentarele din același an, PPDD avea să adune 15%, dar era deja puternic infiltrat în urma căderii ­negocierilor inițiate de generalul Oprea. Ce a urmat, se știe. Infiltrații părăseau grupul ­parlamentar al PPDD unul după ­altul, slăbindu-l, iar DNA a decapitat partidul, arestându-i liderul. Primul partid românesc postdecembrist format în chip aproape clasic (de jos în sus), mobilizat de o puternică propagandă centralizată la OTV, a fost scos din joc printr-o unică mișcare a DNA.

Deși format în chip clasic, PPDD era un partid de lider și era, din pricina asta, extrem de vulnerabil.

O experiență cvasisimilară a dus la apariția USR. Contextul favorabil organizării sale de jos în sus a fost creat de nemulțumirile spargerii USL și de marea dezamăgire care a fost prestația celor doi lideri ai USL. La fel ca în 2012, la localele din 2016 a apărut o formațiune surpriză (20% din voturile bucureștenilor). Ce a urmat a fost mobilizarea (la fel de centralizată) a unor oengiști sorosiști (în mentalități). Centrul Soros al mobilizării a fost dezvăluit, recent, de Liviu Dragnea, care a relatat că ambasadorii cereau PSD, în 2016, să nu mai conteste organizațiile USR ce se înscriau în lupta pentru parlamentare. Clară imixtiune străină în alegerile românești.

În fine, USR a intrat în Parlament cu un scor bun (8%), dar mai puțin spectaculos decât PPDD (15%). Abia acum a fost inițiată și infiltrarea adevăraților sorosiști (cei cu program ideologic ultraprogresist) și a resurselor umane ale SIE. Liderul partidului a fost eliminat prin jocuri de culise menite să permită marelui SIE, Dacian Cioloș, să intre în scena politică. La ora actuală, USR a fost deja preluat de forțe ale statului paralel.

Partidul nu s-a risipit în cele patru zări, precum PPDD, tocmai pentru că mișcarea de jos în sus a putut fi echilibrată de mișcarea de sus în jos.

Recomanda
Ioan Buduca 177 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Odată cu eclipsarea dnei Clotilde Armand USR şi – a pierdut farmecul ; odată cu ieşirile frecvente pe tv dovedeşte că nu justifică speranţele – poate cu excepţia lui Dan Barna ( dacă nu se asociază cu Ghinea&Co.).

  2. Peste tot oriunde si oricînd Dna si kovesi sint de vina nu hoțomănii,in acest caz dd care fie vorba intre noi cu o îngînfare nemărginită se bate cu dotore fara șanse in același colegiu ,după care ca orice bun rrroman vrea sa ajungă prezident vezi înaintașii tunări(raj) …

Comentariile sunt închise.