Experiență de jurnalist politic

Cea mai valoroasă experiență personală de jurnalist politic constă în faptul că am urmărit, ceas de ceas, din ­interiorul fenomenului, cum s-a constituit PPDD. Contextul acestei nașteri organizaționale a fost creat de nemulțumirile iscate de tăierile de salarii din 2010. PPDD s-a ­născut de jos în sus (caz fără ­precedent la ora aceea), în baza unei ­propagande non-stop la OTV. Dan Diaconescu povestea apropiaților, adesea, cum l-a contactat ­generalul Oprea ca să-i propună clasarea dosarului pe care îl avea la DNA în schimbul unei fuziuni cu UNPR. Acest ­contact a avut loc după ce, la localele din 2012, PPDD adunase în jur de 8%. La parlamentarele din același an, PPDD avea să adune 15%, dar era deja puternic infiltrat în urma căderii ­negocierilor inițiate de generalul Oprea. Ce a urmat, se știe. Infiltrații părăseau grupul ­parlamentar al PPDD unul după ­altul, slăbindu-l, iar DNA a decapitat partidul, arestându-i liderul. Primul partid românesc postdecembrist format în chip aproape clasic (de jos în sus), mobilizat de o puternică propagandă centralizată la OTV, a fost scos din joc printr-o unică mișcare a DNA.

Deși format în chip clasic, PPDD era un partid de lider și era, din pricina asta, extrem de vulnerabil.

O experiență cvasisimilară a dus la apariția USR. Contextul favorabil organizării sale de jos în sus a fost creat de nemulțumirile spargerii USL și de marea dezamăgire care a fost prestația celor doi lideri ai USL. La fel ca în 2012, la localele din 2016 a apărut o formațiune surpriză (20% din voturile bucureștenilor). Ce a urmat a fost mobilizarea (la fel de centralizată) a unor oengiști sorosiști (în mentalități). Centrul Soros al mobilizării a fost dezvăluit, recent, de Liviu Dragnea, care a relatat că ambasadorii cereau PSD, în 2016, să nu mai conteste organizațiile USR ce se înscriau în lupta pentru parlamentare. Clară imixtiune străină în alegerile românești.

În fine, USR a intrat în Parlament cu un scor bun (8%), dar mai puțin spectaculos decât PPDD (15%). Abia acum a fost inițiată și infiltrarea adevăraților sorosiști (cei cu program ideologic ultraprogresist) și a resurselor umane ale SIE. Liderul partidului a fost eliminat prin jocuri de culise menite să permită marelui SIE, Dacian Cioloș, să intre în scena politică. La ora actuală, USR a fost deja preluat de forțe ale statului paralel.

Partidul nu s-a risipit în cele patru zări, precum PPDD, tocmai pentru că mișcarea de jos în sus a putut fi echilibrată de mișcarea de sus în jos.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Odată cu eclipsarea dnei Clotilde Armand USR şi – a pierdut farmecul ; odată cu ieşirile frecvente pe tv dovedeşte că nu justifică speranţele – poate cu excepţia lui Dan Barna ( dacă nu se asociază cu Ghinea&Co.).

  2. Peste tot oriunde si oricînd Dna si kovesi sint de vina nu hoțomănii,in acest caz dd care fie vorba intre noi cu o îngînfare nemărginită se bate cu dotore fara șanse in același colegiu ,după care ca orice bun rrroman vrea sa ajungă prezident vezi înaintașii tunări(raj) …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.