Explicația Finanțelor pentru supraimpozitarea companiilor

Ministerul Finanțelor, prin vocea secretarului de stat Attila Gyorgy, susține că firmele cu capital integral sau majoritar de stat nu utilizează în totalitate banii obținuți din profit pentru investiții și din această cauză a fost nevoie de o taxare superioară a acestor societăți prin OUG 114/2018, zisă și a lăcomiei. ”S-a constatat că unii operatori economici nu au utilizat decât o parte din sumele lăsate la dispoziție din profitul net pentru efectuarea de investiții, diferența fiind regăsită în conturile de disponibilități existente în casă și conturi la bănci, precum și cele aferente investițiilor pe termen scurt, se arată într-un răspuns dat de Attila Gyorgy unei interpelări parlamentare formulată de deputatul USR Cristina Prună. Oficialul Finanțelor face referire la prevederile articolului 43 din OUG 114, care stipulează că ”operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat care aplică prevederile Ordonanței Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările și completările ulterioare, distribuie și virează în condițiile legii, în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare aferente anului 2018, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, în cazul regiilor autonome, 35% din sumele repartizate la alte rezerve, în condițiile art. 1 alin. (1) lit. g) din Ordonanța Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, aprobată cu modificări prin Legea nr. 769/2001, cu modificările și completările ulterioare, regăsite în conturile de disponibilități bănești existente în casă și conturi la bănci precum și cele aferente investițiilor pe termen scurt la data de 31 decembrie 2018 și care la aceeași dată nu sunt angajate, prin contracte de achiziție, pentru a fi utilizate ca surse proprii de finanțare.”

La stabilirea acestei reglementări, s-au avut în vedere mai multe aspecte, susține Attila Gyorgy. Unul dintre ele se referă la faptul că operatorii economici nu au utilizat sursele de finanțare a investițiilor, repartizate în anii anteriori din profitul net la ”Alte rezerve”. De asemenea, spune secretarul de stat, gradul estimat de nerealizare a programului de investiții a fost de circa 53,6% la finele anului 2018 (la data de 31 decembrie 2018 investițiile au fost planificate la un nivel de 16.077.708 mii lei, iar realizarea lor a fost la un nivel preliminat de 7.463.755 mii lei). Media gradului de nerealizarea a programului de investiții pe ultimii trei ani (2016-2018) a fost de circa 50,2%. Disponibilitățile bănești estimate a fi în conturile operatorilor economici la data de 31 decembrie 2018 au fost de 4.265.255 mii lei. Totodată, firmele au un grad de îndatorare redus. În construcția bugetului de stat pe acest an, s-a avut în vedere o creștere a veniturile din această sursă în sumă de circa 1.492.839 mii lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Attila Gyorgy e de la PSD sau de la ALDE?Ca UDMR zice ca nu e la guvernare,chiar mi-am pierdut increderea, credeam ca ungurii sunt oameni seriosi!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.