Exporturile cresc, importurile scad. Deficitul comercial coboară cu 22,3%

Exporturile României au crescut cu 28% în luna octombrie, în timp ce importurile şi-au temperat avansul la 15,1%, fapt benefic pentru balanţa de plăţi a României. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, deficitul comercial a scăzut în octombrie cu 22,3%, la 736,5 milioane euro.

România a exportat în octombrie bunuri de 3,5 miliarde de euro şi a importat de 4,2 miliarde. Chiar dacă importurile continuă să fie mai mari decât exporturilor, balanţa comercială s-a imbunătăţit, deficitul comercial înregistrat în luna octombrie fiind de 736,5 milioane euro, în scădere cu peste 20 la sută faţă de perioada similară din anul trecut. Statistica INS mai relevă un fapt interesant.

Firmele româneşti au exportat cu aproape 60 la sută mai multe produse în afara spaţiului comunitar, în condiţiile în care Uniunea Europeană este principalul nostru partener comercial. Experţii spun că avansul exporturilor în afara spaţiului comunitar reprezintă un semnal pozitiv, o dovadă că firmele româneşti încearcă să îşi diversifice pieţele de desfacere.

Statistica INS arată, pe de altă parte, că pe ansamblul primelor 10 luni din acest an, România a exportat bunuri de 30 miliarde de euro, cu 26,7% mai mult decât anul trecut, in timp ce importurile şi-au temperat avansul la 18,7 procente, valoarea acestora fiind de 38 de miliarde euro. Deficitul comercial în primele 10 luni a scăzut, astfel, cu 4,7%, la 7,71 miliarde euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.