Exporturile de produse şi servicii IT din Moldova, creștere spectaculoasă

Exporturile de produse şi servicii IT din Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, au înregistrat o creştere de cinci ori în ultimii cinci ani, în principal către ţările membre ale UE, relatează Euractiv, citat de Mediafax.

Ministerul economiei din Moldova estimează exporturile IT totale anuale la aproape 350 milioa­ne de dolari pe 2021. În acelaşi timp, cea mai importantă piaţă pentru exporturile de software şi alte servicii ale ţării este Uniunea Europeană.

Potrivit ministrului economiei, Sergiu Gaibu, IT Park Moldova este unul din principalele motive din spatele unei creşteri atât de rapide. Această structură virtuală a fost creată în 2017 la iniţiativa guvernului de atunci. În prezent, aceasta reu­neşte 1.200 de firme locale, toate ­plă­tind o taxă pe profit de numai 7%.

„Sfera tehnologiilor informaţiei este una dintre cele mai dezvoltate şi mai dinamice din economia moldo­vea­nă. Industria IT reprezintă deja 3,5% din PIB-ul naţional. Ţara noas­tră exportă 85% din produsele fa­bri­cate de companiile membre ale IT Park Moldova. Principalele destinaţii de export sunt UE, SUA, Marea Britanie şi Canada“, a declarat mi­nistrul Gaibu.

Potrivit acestuia, companiile de IT locale se pot concentra pe şi be­neficia de pe urma pieţei europene gra­ţie proximităţii geografice, trăsă­turilor lingvistice şi culturale comune şi, cel mai important, cererii con­stante de outsourcing.

Svetlana Demciucova este pro­duct manager la Fintechlab. Com­pa­nia a avut câştiguri de aproximativ 10 mi­lioane de lei moldoveneşti (apro­xi­ma­tiv 500.000 de euro) anul trecut. Cea mai mare parte a banilor a mers către salarii şi cheltuieli ad­ministrative.

„Ne bucurăm că angajaţii noştri pot avea salarii europene“, a declarat Demciucova, explicând că salariile încep de la 600-1.000 de euro pentru începători, putând ajunge la 4.000 de euro pentru angajaţii cu vechime. Cu astfel de salarii, la vârsta de 25 de ani angajaţii noştri îşi pot permite să-şi cumpere o maşină, să ia un credit ipo­tecar, să călătorească. Dacă ar primi un astfel de salariu în orice altă ţară din UE, taxele ar mânca cea mai ma­re parte a banilor“, adaugă aceasta.

Potrivit datelor statistice ale IT Park, salariul mediu din sectorul de IT din Moldova este de aproximativ 1.500-1.700 de euro, de peste trei ori media naţională. Piaţa IT a Moldovei se dezvoltă pu­ternic şi pentru că UE nu-şi poate acoperi cererea în creştere de specia­lişti IT. Potrivit Eurostat, com­­paniile în­registrate în UE întâm­pină dificul­tăţi în a angaja specialişti IT. Acest lucru poa­te înce­tini atinge­rea unuia din o­biectivele blocului, de a avea cel puţin 20 de mi­lioane de specialişti IT până în 2030, ca parte a eforturilor de transformare digitală.

Companiile de IT din Moldova concurează cu succes cu companii europene pe diverse segmente de piaţă, dar există şi puncte slabe, majoritatea acestora fiind companii micro sau mici, care nu pot face faţă comenzilor mari.

Pentru Gaibu, aderarea Moldovei la UE ar putea fi benefică pentru sectorul de IT al ţării, cu condiţia menţinerii regimului fiscal special pentru companiile parte ale Moldova IT Park.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Aștept să citesc Strategia de aderare a Republicii Moldova la UE, întocmită de … „Postolache ot Chișinău”.
    Când recitesc Strategia elaborată de „Postolache de București”, mă apucă … ba plânsu’, ba râsu’ ! Noțiunile datorie externă, emigrare in masa, pierdere bogății naturale … erau absolut necunoscute.

  2. Cei mai multi lucreaza afara. Baietii IT-isti din RM sunt imprastiati peste tot, din Moscova pana in Silicon Valley.
    Este plina si Romania cu ei, aproape toate firmele mari din domeniu au angajati moldoveni. Inteligenta si ambitia sunt cea mai mare avere a romanilor de peste Prut.

  3. Cum Moldova nu este Norvegia aderarea nu se va finaliza prea repede. Se va finaliza peste ani. IT-ul este concentrat in jurul unor orase. Saracia ramane la fel in localitatile mici. Migratia in UE exista Basescu a facut-o posibila de ani de zile nu este nimic nou. Straini sa vina la munca nu vor sta in Moldova vor dezerta majoritatea toti spre salarii de 1000€ in vest. IT este o industrie dar nu tine de foame mai sunt necesare altele cum ar fi agricultura.
    Daca vor permite marilor rete de magszine sa aduca din tarile lor orice si pe producatorii locali sa intre in in faliment.
    IT-istii sa aiba bani dar daca banii se duc afara prin importuri, nu in agricultura si industria locala efectele vor fi la fel ca in Romania. Un sector se ridica restul sa moara cu genii ca Citu sau Orban iesiti in evidenta prin scandaluri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.