R. Moldova și Ucraina, oficial candidate pentru aderarea la UE

„ Îmi doresc ca într-un termen rezonabil să ajungem în faza în care România și Moldova să fie împreună în Uniunea Europeană, a declarat joi seara președintele Klaus Iohannis, după ce  Consiliul European a decis acordarea statutului de țară candidată pentru Ucraina și Republica Moldova.

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă obținerea statutului de țară candidată la UE pentru Republica Moldova este unul dintre marile succese diplomatice ale României.

„Cu siguranță că este un succes al nostru al tuturor, al UE, al Republicii Moldova, într-o parte rezonabilă și al României. Trebuie să fim conștienți, ne bucurăm foarte mult de acest succes, la care România a lucrat, ne-am implicat tot timpul pentru a promova înțelegerea și iată acum și acordarea statutului. Acest lucru ne bucură foarte mult, însă să fim conștienți: este primul pas dintr-o serie mai lungă de pași și îmi doresc tare mult ca într-un termen rezonabil să ajungem în faza în care se întâmplă ce am descris în prima mea campanie electorală pentru președinția României, ca România și Moldova să fie împreună în UE”, a spus șeful statului.

De asemenea, Klaus Iohannis a fost întrebat dacă rezolvarea conflictului transnistrean este una dintre condițiile pentru integrarea Republicii Moldova în UE.

„Astăzi nu intrăm în discutarea soluțiilor concrete pentru probleme pe care le conoaștem.(…) Sunt multe probleme complicate care trebuie discutate, analizate și lămurite, iar chestiunea transnistreană este una deosebit de complexă”.  

 

Decizia a fost anunțată în această seară de către președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei și Republicii Moldova. Un moment istoric. Este un pas crucial în drumul vostru către UE”, a scris Charles Michel pe Twitter.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. Vai de capul tau de iohan (editat) ! Așa și, daca sunt candidate, ce-au rezolvat ? Răspuns: o laie ! Dacă mizeria asta progresistă de UE este consecventa cu ea, cea ce nu cred, condițiile că astea doua țări ( oare chiar sunt !? ) să îndeplinească condițiile de „aderare” și să devină colonii prin intrarea efectivă în UE, durează, cel puțin, vreo 25 de ani ! Este clar ciolanis că până atunci o mirlești ( de ce nu mai repede ? ) și uita lumea d-un(editat), mediocru și greu de capățână

  2. Alte state candidante : Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Turcia .

  3. O uriasa victorie pentru Ucraina si Moldova!In fine acum stim ca granita Asiei incepe la frontiera Belarus-Rusia,cu Ucraina
    Mongolii vor fi trimisi acasa ,inclusiv din Transnistria!

  4. Macedonia de Nord sta de 17 ani iar Albania de 9 ani…candidate…si asa vor sta..Ucraina nici Moldova nu îndeplinesc o sumedenie de condiții cum sa le dai asa ceva.doar daca esti Biden.. ..sau jens.. sa se spele pe cap cu ele..tot o provocare in rezerva..mai vreti? Si nu il mai întrebați pe ciolanis ca asta nu stie multe cuvinte..si le tot repeta..dej era mare pe linga asta!

  5. Ioiiiii, doamne! L-ati vazut si auzit pe luxosulul si arogantul plavan.ro cum vorbea si ce mecla avea? Cum credeti voi ca individul are personalitate pentru a se impune si cere pentru Romania si conationali ceea ce trebuie urgent? Este mascota executanta, cineva spunea ca e „idiotul necesar=prostul de serviciu” pentru executari manevre ordonate de caposi si pentru a nu intra ei in rahat, scoate la inaintare prostii de serviciu, ei sunt vinovati, ei au spus, ei au luat masuri, nu noi! Di iar Romania trasa in rahatul altora! Inca o sarja de mizerii si blocaje sau piedici adaugate compatriotilor romani care lucreaza in strainatate de cel putin 6-10 ani permanent!

  6. Sasul abureste desi repeta ca un scolar tocilar lectia UE. Mafiotii aia comunitari asteapta sa vada cum va iesi Ucraina din aceasta tavaleala cu rusii. Abia dupa vor incepe sa-si faca planurile.

  7. Poate fi o optiune ce zici tu. Dar ai luat in considerare ca sunt sanse reale sa ne invecinam cu Rusia? Cred ca sansele sunt in favoarea Rusie, nu a Ucrainei, iar Transnistria nu a fost teritoriu romanesc, asa ca pentru rusi va fi doar o formalitate sa recupereze Transnistria. Probabil, capetele patrate de la Bucuresti ar trebui sa considere ce vor face in cazul dezmembrarii Ucrainei. Cu siguranta, polonezii, ungurii, nu vor sta cu mainile in sin, isi vor cere teritoriile inapoi. Teritoriile romanesti ocupate de sovietici, parte a Ucrainei, vor trece la rusi, sansele sunt mari

  8. Aștept să citesc Strategia de aderare a Republicii Moldova la UE, întocmită de … „Postolache ot Chișinău”.
    Când recitesc Strategia elaborată de „Postolache de București”, mă apucă … ba plânsu’, ba râsu’ ! Noțiunile datorie externă, emigrare in masa, pierdere bogății naturale … erau absolut necunoscute.

  9. Candidatura Republicii Moldova la UE crea za mai multe probleme decat le rezolva.

    1. Aceasta candidatura INTARESTE statalitatea acestei tari si indeparteaza idealul unirii pe care deocamdata moldovenii o refuzau, dar puteau fi momoiti cu ideea ca daca se unesc cu Romania devin membri UE.
    2. Are Maia Sandu consensul populatiei pentru a iesi din CSI si adera la UE? Va adera Moldova cu Gagauzia si Transnistria care se opun acestei idei?
    3. Cum va explica Maia Sandu populatiei criza in care se va intra in momentul in care rusii vor opri gazul, petrolul si energia elctrica pentru Moldova din motiv de neplata?
    4. Nu a incalcat Maia Sandu Constitutia cand a cerut aderarea? In Constitutie scrie clar ca Moldova este o tara NEUTRA!!!

    In viitorul politic al Moldovei vad mari probleme…..

  10. Au indeplinit deja conditiile de alterare. Le fel si Kosovo. Dupa ce intra Kosovo in UE, koorva ceea senila, se unifica imediat cu Turcia. Ssuccessuri!

  11. @SALVAMAR, Si Austria este neutra, deoarece rusii s-au retras de acolo sub conditia ca aceasta sa nu devina membra a NATO.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.