Drumul spre sinuciderea economică

”Tendința comună este să ne gândim că inflația se datorează unui volum prea mare de bani. În această paradigmă, ideea este de a majora dobânda, pentru ca împrumuturile să fie mai scumpe, iar asta duce la mai puțină cerere de credite, asta reduce cantitatea de bani și, în cele din urmă, inflația.

Este adevărat că masa monetară din SUA a crescut foarte mult. Însă asta are de-a face prea puțin cu creșterea prețurilor pentru consumatori. Federal Reserve a tipărit bani (prin relaxarea cantitativă), pentru a împrumuta marile bănci și a le feri de consecințele creditelor toxice. Cu alte cuvinte, Fed a tipărit 8.200 de miliarde pentru a cumpăra credite toxice care amenințau băncile cu insolvența. Acești bani nu s-au dus în prețurile bunurilor de consum, ci în prețul activelor financiare, în obligațiuni și acțiuni, în prețul locuințelor. Prețurile caselor au sărit în aer, dar o vreme au fost ținute în frâu de dobânzile mici la creditele imobiliare”, scrie Paul Craig Roberts, fost asistent al secretarului Trezoreriei, în administrația Ronald Reagan.

Actuala creștere cu 0,75% a ratei dobânzii nu poate avea vreun impact asupra unei inflații de 8, 10 sau 12%.

Inflația poate fi analizată și altfel – ca o consecință a problemelor de aprovizionare. Sunt două evenimente care au creat această problema. Restricțiile din pandemie aplicate de administrația Biden au oprit producția, au distrus lanțurile de aprovizionare și au dus la închiderea permanentă a multor afaceri. Peste toate acestea au venit sancțiunile împotriva Rusiei, care au redus și mai mult aprovizionarea și au interzis o serie de relații de afaceri. Apoi, actualele rate mai mari ale dobânzii duc și ele la creșterea costurilor și reduc și mai mult aprovizionarea.

Apoi, în ultimii 25-30 de ani, producătorii americani și-au mutat afacerile în Asia, în special in China, căutând costuri mai mici cu salariile și o legislație a muncii cât mai favorabilă. Războiul comercial dintre SUA si China și restricțiile impuse în China în timpul pandemiei au dus la perturbarea fluxului de bunuri spre piața americană. Acum se vede de ce este o nebunie să muți în altă țară producția de bunuri pentru propriii tăi cetățeni. Însă Washingtonul este tentat de politicile nebunești și acum suferim consecințele.

Care va fi consecința creșterii dobânzilor de către Fed? În primul rând, o mulțime de cumpărători vor părăsi piața imobiliară. Asta înseamnă că doar marile companii vor mai achiziționa locuințe. Rezultatul este reducerea procentului proprietarilor din SUA, creșterea chiriilor percepute de cei bogați și privarea clasei de mijloc de una dintre principalele ei surse de bogăție – creșterea prețului locuințelor. În acest fel, cei foarte bogați vor acumula și mai multă influență.

Volumul de lichidități va scădea. Dobânzile mai mari sunt văzute ca o reducere a lichidităților. De aceea, prețul obligațiunilor și acțiunilor scade. Această scădere duce la reducerea averilor pe hârtie. Se reduc însă și fondurile de pensii. Se reduc și cheltuielile consumatorilor. În acest fel, economia intră în recesiune.

Întrebarea este dacă marile bănci sunt suficient de puternice sau vor fi amenințate de scăderea averilor pe hârtie. Cu câțiva ani în urmă, Fed a încercat să majoreze dobânzile, dar a trebuit să abandoneze demersul acesta. De data aceasta, Fed ar putea să meargă până la capăt. Elita conducătoare a decis că administrația Biden trebuie să plece. Inflația și șomajul sunt cele mai eficiente mijloace folosite de elite pentru a se descotorosi de câte un președinte. Firește, Federal Reserve servește interesele acestei elite.

Slăbirea economiei americane a început cu relocalizarea fabricilor în Asia, cu costuri mai mici și cu profituri mai mari pentru corporații. Însă asta a redus veniturile americanilor de rând. ”Globalismul” a fost o acoperire pentru sărăcirea americanilor, a statelor și orașelor care, pentru a supraviețui, au început să vândă active publice unor investitori privați. Pentru America, întrebarea este cum poate să se redreseze o țară atunci când o mulțime dintre slujbele sale bine plătite sunt mutate în alte țări. Din punctul meu de vedere, lumea occidentala s-a sinucis din punct de vedere economic.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19

30 de Comentarii

  1. Goana idioata după profit cât mai mare a companiilor americane a dezvoltat puternic China și a îngenuncheat SUA.
    Mut producția inafara pentru profit mare , dar subminez economia si bunăstare in SUA.
    AȘA AJUTĂ MARILE COMPANII DIN Occidentul european si din SUA pe marele dușman nedeclarat!

  2. Dacă lumea occidentală s-a sinucis din punct de vedere economic, noi românii care ne-am distrus o industrie deosebită clădită decenii de ingineri și economiști pricepuți și ne-am alungat forța de muncă calificată occidentului din câte puncte de vedere ne-am sinucis?

  3. Occidentul a cazut in capcana intinsa cu abilitate de Deng Xiaoping in urma cu peste patruzeci de ani. D-aia GO a fost inventat in China si nu in USA. Chinezii privesc si planifica in fata pe suta de ani iar americanii privesc doar la hamburgerul din farfurie.

  4. Wow !
    Si cand se spuneau toate astea in ultima campanie prezidențială americană, leftarzii woke urlau : Ruuuuusiiiaaaa, Ruuuuusiiiaaaa !
    Evident, acum urlă: Puuuutiiiin, Puuuutiiiin !?

  5. Mancarea, adica painea, carnea, produsele lactate, si petrolul sunt limitate. Daca America tipareste hartie si da hartie la schimb cu benzina , cu carnea ce se intampla. Scade mancarea, scade petrolul din stok. Daca scade marfa cresc preturile , adica creste pretul la benzina, paine, carne.
    Cauza este tiparirea de bani americani fara acoperire.
    De la americani ni se trage. Ar trebui eliminati dolarii.

  6. Politica externă, militară, comerțul, politica internă cu crimele și haosul incipient e catastrofal la americani,. Și mai grav e că exportă din răsputeri problemele lor, mizeria lor morală, ineficiența economcă și mai toate ticăloșiile la care unii, rechte și românii, sunt extrem de receptivi..Joska și gașca, incluzând și pe Șoroș mucosu, sunt de trimis in iad,..Nu aparțin de lumea civilizată..

  7. De ce nu au mutat fabricile din Asia in America globaliștii americani? Este clar că, americanii vor sa fie stapani și asiaticii sclavii lor. Cum stranuta China, răcește America cu bancherii putrezi de bani fara valoare!

  8. Cate randuri are articolul, tot atatea copilarii!Cred ca gazetarii romani nu ai inteles niciodata esenta sistemului politic american,nu au cultura necesara daca au ajuns sa citeze un antisemit notoriu,putinistoid si adeptul conspirationismului ca Paul Craig Roberts! Mai sunt multi,tataie?

  9. asa o fi, si cu FED si cu relocarile in China de catre „producatori”,in fapt monopoluri si firme mama americane ce opereaza pe tot globul…Dar SUA face politica ec.in forta,nu o pling …
    pina una alta sa ne uitam la noi,daca ei s-au sinucis,noi mai avem sa aprindem luminarea!
    Dar dvs.sunteti pe „extern” deci trebuie sa emiteti si asemenea „consolari”, iluzii ca si la altii merge prost ca sa aiba coruptii de la virf,securitatea zisa „nationala” de la noi ce justifica in colonia care suntem, sa poata prosti mai bine si sa nu faca nimic ,dimpotriva sa ne adinceasca si mai mult.

  10. Un articol de mare tinuta, cum citeam odata in Scanteia!Nu mai sunt ziaristii ca atunci,se vedea clar mana formata la „Stefan Gheorghiu”

  11. Faliment.ro scrie definitiv pe fruntea tarii de cand cu hoiturile cu luxul in gat in politica romaneasca, ce au semnat pe ascuns fara a informa compatriotii la timp si inca semneaza, arata clar distrugerea tarii sau, golire si predare proprietarilor cu care au semnat inpartirea tarii in zone ‘proprietate’ cu cativa ani in urma, ca la mare cu gazele cand la unii cand la altii si compatriotii saracesc pe zi ce trece. Global, falinentul e pus pe tapet cu ani in urma, de cand era stabilit cavsa distruga dolarul.

  12. Chestia e gravă din alt punct de vedere. Doar america e doar o țară,..treaba lor de se sinucid,. Insă lumea europeană sunt vasalii, sunt slugile și coloniile americane, care urmează acest licurici in toate măgăriile mondiale.. la fel, chair de america incearcă să se scoată pe seama altora, rechte a celora vasali mai ales, cei care poate nu ar fi in situație nu le iese figura, doar au ”aleșii” cumpărați deșoroș sau cu o șapcă, urmează trendul la sinucidere,.Nu au inteligența necesară spre a se putea feri și ghici evenimente care urmează..

  13. @Corector poate crezi pe altcineva daca pe Roberts.
    Statele Unite au intrat într-un nou război rece împotriva Rusiei și Chinei și ar putea să-l piardă, a declarat Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2001.Iar portretizarea liderilor americani a confruntării ca una dintre democrație și autoritarism eșuează testul de miros, mai ales într-un moment în care aceiași lideri curtează un agresor al drepturilor omului precum Arabia Saudită. O astfel de ipocrizie sugerează că cel puțin parțial hegemonia globală, nu valorile, este cu adevărat în joc”, a spus fostul economist șef al Băncii Mondiale.
    Si Stiglitz o fi putinist si antisemit?

  14. „Visul american” a devenit un cosmar! Noi vedem doar poleiala, nu si putregaiul. Mai „inspirati-va” din Bacovia!!

  15. Articol bun si la obiect. De precizat ca reserva sau banca centrala federala e privata din 1913. Atunci au dat lovitura pe insula Jekyll. Au promis ca nu vor mai fi cataclisme economice. In 1929 marea depresie. Apoi Bretton woods agreement au facut dolarul moneda lumii. Deci in anii 70 un salariu de 2000 de lei era 20 de dolari in tara noastra. Revenind la America datoria lor e de 30 trilioane. Cind aparuse Obama era 12 trilioane. Ce crestere rapida. Cine mai plateste? Dobinda pe datorie e cam 8 la suta anual din buget adica 2000 de miliarde. Si cit e bugetul militar? Cam 800 de miliarde sa apere nato reserva federala. Si ce status quo mentine nato? Oricum JFK a vrut sa puna capat schemei fed si stim ce au patit el si RFK. Se spune ca Inflatia se va ridica in scopul confiscarii averilor celor ce au bani. Va fi caderea economica mondiala in 2029? Posibil daca dolarul isi pierde puterea si nu va mai fi acceptat ca forma de plata.

  16. Astept cu interes o analiza politica a secolului 20. Stiati ca serviciile germane l-au ajutat pe Lenin in Revolutia bolsevica? Aceleasi servicii au organizat producere si testare de armament in Uniunea Sovietica dupa primul razboi mondial.

  17. @Dantheman asa o fi, dar ce stim sigur este ca industria americana, engleza si chiar franceza l-au ajutat pe Hitler sa se inarmeze. Subsisdiarele firmelor americane produceau arme pentru Hitler chiar si in timpul razboiului.

  18. Inflatia este buna in economia capitalista. De fapt asta e baza economiei capitaliste, dar o inflatie controlata, intre 1-3% dupa spusele economistilor. Daca n-ar exista inflatie, economia mondiala capitalista s-ar prabusi. Pe partea cealalta, o inflatie controlata este „comunista”, adica planificata… dar acest lucru nu e recunoscut de catre marii economisti ai „#lumii libere”. Principiul de baza al „#lumii libere” este de natura bolsevica, adica „cine nu-i cu noi e impotriva noastra” !
    Si unii si altii (cele 2 curente politice mondiale: capitalismul si socialismul/comunismul) au acelasi principiu (ce de mai sus), dar unii au metode mai performante de spalat creiere si striga primii „hotii”… cu toate ca hotii sunt in ambele tabere…

  19. Ha, ha, ha USA este falimentara!!! Cu o datorie de 30.000 miliarde de dolari falimentul tarii satanice trebuia de mult declarat si inchise portile cu 7 perechi de lacate.

  20. Costul pandemiei trebuie platit de cineva si acel cineva este ca intotdeauna p, noi. Inflatia asta face, scumpeste viata pentru omul de rand si topeste economiile , cate mai sunt, ale clasei de mijloc.

  21. @Salvamar sursa e hystorynet.com in engleza. Ce ironie. Noi am cazut pe fraieri ca si popor in viltoarea vremurilor. Cineva deasupra tuturor trage sforile dar spectacolul se va opri odata the show must go on deocamdata. Proiectul agrafa in America au adus nazistii in America ca sa nu ajunga la sovieticii care au fost instruiti de germani in militarie. Despre ce sah e vorba?

  22. @Dantheman/Astept sa vad infrangerea finala a Ocultei Mondiale Sataniste. Asta daca scap si nu-mi explodeaza o termonucleara in cap. Si sper din toata inima ca satanistii care ne conduc si conduc Romania nu ne bage in razboi contra rusilor pentru ca atunci vor pierii cu totii. Eu stiu ce trebuie facut petnru a scapa Tara Asta dar asta nu depinde de mine, depinde de preotii si calugarii cu dragoste de Sfanta Noastra Romanie si cu mare Har Divin daca fac ceea ce trebuie sa faca.

  23. Bosorogii super-bogati nu pot castiga vreodata pentru ca nu pot sa se uneasca, ca nu se suporta intre ei ! Iar fiecare in parte abia reuseste sa deverseze fluidele din el fara sa se murdareasca. Analizati orice om de peste 80 de ani si vedeti ca orice plan al sau vine in contradictie cu existenta sa zilnica ! Iar copiii lor sunt conceputi la betie. Iar de la un chibrit nu mai ramane ceva din agonisirea lor, revolutia franceza este un model de reusita.

  24. Lectia economica valabila de la Marx incoace spune ca in spatele banilor sta productia.Acum daca productie inseamna orice smecherie bancara care face sa curga bani de la stat in buzunarele finantistilor atunci avem de a face cu banul ca o marfa si nu ca un mijloc comercial asa cum a inceput sa se afirme in copilaria capitalului.Razboaiele americane au cheltuit miliarde .Intrebarea e :Ce au produs?Doar in Irak investitia in razboi s-a transformat in petrol.Investitia de 40mld$ in razboiul din Ucraina trebuie sa produca ceva,nu?Probabil ca americanii vor sa ia gaz si petrol rusesc pe de-a moaca tot investind in astfel de „miscari strategice”.Un razboi pierdut indeamna la recuperare si deci la un nou proiect de razboi.Ca se chiama lupta pentru democratizare ,ca se chiama lupta impotriva incalzirii globale sau orice nume ar purta ,utilizarea de echipament nou inseamna consum de capital care daca nu este recuperat prin intoarcere in piata sub forma de bunuri atunci,ca la americani, FED baga tiparnita.Ce bunuri poti lua de la o tara invinsa?Petrol ,minereuri ,cereale,etc.De ce bancile americane sunt ajutate de FED?Finantarea unui razboi pierdut este ca un credit neperformant.Cine are rezerve subterane se poate juca de-a razboiul dar si asta cu limita.Rusii fac asta.Ar fi putut sa nu o faca?Aici e intrebarea de care fug toti analistii de pe la posturile media.Sa zicem ca nu ar fi investit in tehnica de razboi si ar fi dezvoltat Rusia cu banii obtinuti din vanzari de gaze.Era posibil?Nu,atata timp cat in lume se flutura steagul „democratizarii” cu orice pret dupa modele falimentare consacrate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.