Expoziții de neratat în luna decembrie

Artmark vă prezintă cele mai importante evenimente ale lunii decembrie pentru viaţa culturală românească.

Matisse-Pallady et La Blouse roumaine. Deux artistes sous la censure. Sezonul Franța – România 2018. Prieteni de la formarea lor în atelierul lui Gustave Moreau, Matisse și Pallady, au menținut o vie corespondență în timpul celui de-al doilea război mondial, când artistul român se întoarce în România pentru a-și organiza expoziția retrospectivă de la Ateneul Român (1940). Pallady nu va mai putea obține însă niciodată viza de ieșire din țara sa. Matisse îl încurajează să reziste și să continue să lucreze.

Matisse-Pallady et La Blouse roumaine

Organizator: Centrul Georges Pompidou
Durata: 28 noiembrie – 31 decembrie 2018

 

André Cadere: pas à pas. Sezonul Franța – România 2018. Expoziția este un dialog vibrant între lucrările lui Cadere și cele ale lui Brâncuși. Această apropiere a lor nu este întâmplătoare, căci însuși André Cadere își numea lucrările Peinture sans fin/Pictură fără sfârșit, probabil mânat de asemănarea sugestivă a structurii lor modulare.

Organizator: Centrul Georges Pompidou
Durata: 28 noiembrie 2018 – 28 ianuarie 2019

 

Adrian Ghenie. The Darwin room, 2013-2014. Sezonul Franța – România 2018.

Adrian Ghenie. The Darwin room, 2013-2014. Sezonul Franța – România 2018

O figură importantă a Școlii de la Cluj, Adrian Ghenie (născut în 1977) este un “pictor și arheolog al imaginii”. Sursele sale provin din marea istorie a artei, dar și din istoria însăși, pe care o pune în scenă prin intermediul reprezentării unor dictatori precum Hitler, Ceaușescu sau a unor intelectuali ca Freud și Darwin.
Organizator: Centrul Georges Pompidou
Durata: 28 noiembrie 2018 – 28 ianuarie 2019

 

Memoria chipului. Portretul în Europa secolelor XVI-XVIII. Nume celebre care au făcut școală – Rembrandt van Rijn, Anton van Dyck, Diego Velasquez, Francesco Zurbaran – se regăsesc printre autorii celor peste 120 de opere de artă incluse în expoziție. Lucrările acoperă nu doar întreaga geografie relevantă pentru arta europeană, ci și nenumărate tipuri de reprezentare și tipologii umane, de la începutul Renașterii până în secolul XVIII.

Memoria chipului. Portretul în Europa secolelor XVI-XVIII

Organizator: Muzeul Național de Artă al României și Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române
Curator: Cosmin Ungureanu
Durata: 11 decembrie 2018 – 31 martie 2019

 

„De la Balcic la Constanța. Istoria unei pinacoteci“. Centenarul Marii Uniri și Ziua Dobrogei sunt marcate prin această expoziție de pictură și grafică care reunește lucrările de artă care s-au aflat în Muzeul de la Balcic (1938-1940) și care în prezent fac parte din patrimoniul Muzeului de Artă Constanța.

„De la Balcic la Constanța. Istoria unei pinacoteci“

Organizator: Muzeul de Artă Constanța
Curator: Doina Păuleanu
Durata: 11 noiembrie – 31 decembrie 2018

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.