Faliții noștri

afaceri-probleme-economie

Nu e nimic rizibil ori ridicol în condiția de falit. Ai dat faliment? Dar câte binefaceri n-ai adus până în clipa aceea! Măslinele au ajuns din Grecia până la București, ideile au ajuns de la Paris la Ploiești… Acum, alții vor aduce măslinele, după care vor falimenta și ei, sau nu.

N-ar fi rău dacă am avea și noi faliții noștri. Ar fi un semn de bărbăție. De ce să nu ajungă pleșcoiul la Munchen, sau palinca în Scoția? Problema e că noi n-am prea avut faliții noștri decât pe vremea CAER-ului, când tractoarele de la Brașov ajungeau până în Urali, iar Ceaușescu ajungea peste tot! E adevărat, grâul și porumbul nostru ajungeau oriunde, chiar înainte ca geniul grec al lui I.L.Caragiale să înțeleagă esența capitalismului: de câte falimente este nevoie pentru o afacere de succes! Dar acela era un comerț făcut tot de faliții lor.

Acum ne pregătim, prin potențialii „faliți“ de la OMV, să transferăm gazul din Marea Neagră către potențialii faliți ai petrochimiei din Ungaria. La noi, petrochimia a fost dată la fier vechi, căci ce nu vrea să falimenteze după legile economice va falimenta după regulile DNA. Înainte de DNA, au fost niște guverne ale românilor care au înțeles, mergând la teatru, că falimentul este adevăratul aliment al marilor afaceri.

Ne-a dat Dumnezeu prea mult gaz. Cum procedăm? Refacem petrochimia? Nu. Îl vindem așa cum vindem și lemnul buștean. Să vină cașcavalul mai repede, ca să nu mai strige opoziția că nu avem bani de salarii și pensii.

Ce planuri au ungurii? Conducta de gaz către Vest trece pe la ei. Pot dispeceriza acest gaz cum ar dori ei dacă ar avea un contract mare cu România. Asta și încearcă Budapesta: să cumpere cât mai mult gaz din Marea Neagră. Chiar dacă refacem petrochimia, tot mai rămâne gaz pentru export. De noi depinde, așadar, și nedependența Ungariei față de Gazprom, și capacitatea sa de a deveni dispecer regional (are această poziție geografică favorabilă).

Ce am putea obține în schimbul sprijinirii acestor avantaje majore ale Ungariei? Ceva ce, deși avem, e ca și cum n-am avea: activarea canalului Constanța-Dunăre-Rin-Amsterdam. Circulația comercială pe acest traseu a fost blocată de unguri în secvența dunăreană a teritoriului lor, ca să poată Olanda cumpăra mai ieftin portul Constanța. În schimb, Olanda închidea ochii la șmecheriile Ungariei prin UE.

Acum, avem atuul să deblocăm acest blocaj și să vindem (dacă va fi nevoie) portul Constanța la prețul corect. Chinezii ne-au propus 4 miliarde de dolari. Cu Dunărea deblocată, valoarea de piață a portului va urca, pe puțin, cu încă 4 miliarde.

Cine s-ar fi gândit că diferendul etno-naționalist România-Ungaria se va juca prin conductele de gaz? Toți cei care știu că economicul face politicul. Rolul acestui diferend a fost o bună diversiune pentru a slăbi vigilența Olandei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

5 Comentarii

  1. „avantaje majore ale Ungariei| :))?Mai nea Buduca,nu tot timpul,dar ai cateodata niste articole de un comic irezistibil!Primo,nu l-ai citit recent pe Caragiale,sa vezi cum e cu”falitii nostri”!Poate te vad dand cu subsemnatul la Consiliul ala condus de UDMR(PSD de limba maghiara)!Secundo,nu te mai vaicari cu gazul ,pana va ajunge conducta in Ungaria Orban va fi demult oale si ulcele,ai incredere in dragostea de munca a constructorilor romani !Si pana la urma au semnat niste acorduri de principiu de tipul”cand ne-o fi mai rau,sa ne fie ca acum”si ‘mai stam de vorba si la anul daca suntel sanatosi(mai ales Clapaugea)”,acorduri semnate sa tina UDMR(PSD de limba maghiara)in priza pesedizdo-aldizda!In rest,sanatate,ca e mai buna decat toate!

  2. Vub. Articol. Vezi dom’le ce se poate cand renunti sa fii literat la gazeta?!

  3. Buduca , cu asta sunt 3( trei ) postari ,trei comentarii deloc favorabile , pe zi ce trece se subtiaza admiratorii . Ce-i de facut ? Ai ajuns la concluzia ca un scriitor , un intelectual , un filozof , nu este obligatoriu sa fie si un bun gazetar si formator de opinie ?

    • Ai perfecta dreptate , in aceeasi situatie se afla si profesorul Marga , daca vezi ca cititorii nu rezoneaza la cele prezentate repetitiv , la ce mai insisti ? De amorul artei ? Redactia ” Cotidianul ” o fi platind aceste articole ? Il scoatem pe domnul Buduca , deja s-au strans 4 comentarii , speranta moare ultima .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.