Familia Regală, la Iași de Ziua Unirii Principatelor

Custodele Coroanei române, Principesa Margareta, şi principele Radu se vor afla la Iaşi, miercuri, de Ziua Unirii Principatelor Române, cuplul regal urmând să ia parte la sărbătoarea publică din Piaţa Unirii.

Alături de oficialitățile municipiului și județului Iași, Principesa Margareta și principele Radu vor depune coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la statuia Regelui Ferdinand, la portretul Regelui Mihai I de la Mitropolie și la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza de la Biserica Trei Ierarhi, potrivit unui comunicat transmis de Casa Regală.

În dimineața zilei de 24 Ianuarie, la Primăria Municipiului Iași, principele Radu va participa la sărbătorirea unui deceniu de înfrățire a autorităților locale din Iași și Chișinău, la lansarea volumului “Iașul, leagăn al unirii neamului românesc” și la vernisajul expoziției de fotografie dedicată Municipiului Chișinău.

Iași – „Oraș Regal”

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a mulțumit, marți, Familiei Regale, pentru transmiterea acordului ca Iașiul să poarte titulatura de „Oraș Regal”.

„În numele cetățenilor municipiului Iași și al meu personal, mulțumesc public Familiei Regale a României pentru că, spre deosebire de unii lideri vremelnici, ne face onoarea de a participa la sărbătorirea Unirii Principatelor Române în orașul nostru. Iașul a fost un leagăn al Coroanei, iar marile evenimente care au făurit România Mare, al cărei Centenar îl serbăm în 2018, nu ar fi fost posibile fără relația privilegiată dintre orașul nostru și Casa Regală. Vizita Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, și a Alteței Sale Regale Principele Radu este cu atât mai onorantă și mai îmbucurătoare cu cât, printr-o scrisoare trimisă luni, 22 ianuarie, Casa Regală a transmis acordul prin care municipiul Iași va purta titulatura de «Oraș Regal»”, a transmis Chirica.

Din august 2016, Familia Regală a României a participat la 21 de evenimente legate de Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Aflat in exil forat, printul CUZA ii solicita lui Carol I sa accepte intoarcerea in tara si stabilirea la Ruginoasa cu promisiunea ca nu se va amesteca in politica, cererea a fost refuzata categoric de catre Carol I, astfel Printul Unirii Alexandru Ioan CUZA va muri in exil cu „dorul de tara in suflet”, astazi, astia indraznesc sa-i depuna flori la statuie ???.

    • Nu sint monarhist si nu am nici o simpatie pentru perechea Radu-Margareta atit timp cit ea se pretinde ce nu e. Totusi, nu Carol I l-a alungat pe Cuza si se pare ca nu el i-a interzis intoarcerea pentru a muri acasa ci exact aceeiasi care l-au alungat. Gestul doamnei Margareta pare a fi unul reparator deci merita apreciat.

    • Anonim – imi pare foarte rau, citeste mai bine istoria. Aflat in vizita la printul CUZA, in exil in Germania, Bratianu ii „cere iertare acestuia pentru ceea ce i-au facut, declarand ca ii pare rau ca l-a adus pe Carol I in tara”, Carol I, care trebuie mereu strunit de Bratianu din cauza ca „privea de sus si dispretuitor nu numai poporul roman ci si pe politicienii romani”. Carol I va ramane „toata viata „filogerman si austro-ungar”, sa nu uitam alianta militara „secreta cu habsburgii” in numele poporului roman dar „secreta pana in 1914 la moartea acestuia „. Daca ne uitam istoria, nu mai meritam sa „ne numim romani”.

    • Socrate a fost un intelept antic. Daca v-ati ales acest pseudonim, tonul altitudinar se cerea exclus. Ii va fi cerut Bratianu iertare lui Cuza aflat in exil, dar aceasta nu scuza deloc gestul Monstruoasei Coalitii, de care Bratianu nu era strain, care a pus in pericol insasi unirea. Gestul a fost o gafa cu atit mai mult cu cit Cuza era el insusi in cautarea unui succesor strain. Aducerea unui print strain pe tronul preconizatei Romanii era in programul revolutionarilor pasoptisti. Problema era nu cine ci cum va fi acest domnitor. Bratianu a luat ce a gasit. Nu erau prea multi doritori sa vina pe tronul unui stat abia infiripat, strins intre trei imperii rivale. Carol I nu si-a renegat tara de origine. Putea oare s-o faca un ofiter de scoala germana? Nu o va face ulterior nici Ferdinand, in adincul sufletului. Nu au avut insa incotro. Nu ei conduceau treburile tarii. Probabil ca nu i-a displacut dar decizia de a nu permite reintoarcerea lui Cuza nu a luat-o Carol I ci politicienii, adica exact aceeiasi care l-au izgonit pentru ca reformele sale, prea indraznete pentru acel timp si loc, le periclita privilegiile.

  2. În comunismul de tristă amintire de la sfârșitul anilor șaizeci și începutul anilor șaptezeci în ziua de 24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor studenții din Cluj-Napoca, de obicei pe o vreme geroasă, după ce ieșeau de la cursuri și până seara cântau și dansau Hora Unirii în fața Casei de cultură a studenților Gheorghe Gheorgiu Dej. Sunt sigur că mâine în Piața Mare din Sibiu nu va fi organizat nimic. Aici se serbează câte o săptămânâ numai Oktobefest-ul berii și Tradițiile romilor. Nici o sărbătoare a românilor nu are voie în Piața mare. De o parte și alta a intrării Muzeului Brukenthal închis pentru curățenie luna Ianuarie se afla două panouri identice având fond drapelul României interbelice. Desasupre coroanei din Stemă este plasat “SIBIU / 1918-1919” , sub Stemă “UNIREA CU PATRIA MAMĂ” iar mai jos pe fond albastru “RO-BRUKENTHAL” “ Centenarul Marii Uniri – Un Deceniu de Arta Românească.” (?) Din 1918 până în 1919 este un an, centenarul este 100 de ani. Care-i perioada deceniului? Sau este vreo scăpare intenționată cu trimitere la afișul de la întâlnirea liderilor ungurii, cu noi 1000 voi 100?

  3. De ce nu s-a dus KLAUS la Iasi ? Pai ce are el comun cu UNIREA ? El s-a dus la biserica, dar parca unirea a facut-o oamenii politici ai vremii si nu popii.
    Ce are KLAUS cu traditia romanilor ? Nimic . Se comporta ca si cumar fi aterizat de un an pe aceste meleaguri si nu stie nimic. Exact de aceasta mare sarbatoare era entuziasmat de protestatarii care au ocupat fara autorizatie centrul Capitalei si a provocat haos in circulatie. Pai Dle. Klaus asta este menirea ta conform Constitutiei pe care o batjocoresti prin inactivitate si toleranta fata de instigatori si dusmanii tarii. Pai nu dta. incurajezi haosul si dezordinea in tara. Ai grije ca va sosii ziua socotelilor.

  4. Pe cei din asa zisa „CASA REGALA” ia apucat dragostea fata de aceasta biata tara ROMANIA.Vor sa citeasca si sa cunoasca adevarata istorie???Nu cred.Intodeauna invingatorii au scris istoria cum au vrut ei.Ce mult mi-as dori ca nepotii mei sa ocunoasca pe cea adevarata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.