Fastul încoronării regelui Charles îi inflamează pe britanici

Caleşti de lux, bijuterii scumpe, invitaţi în ţinute de ceremonie şi o importantă mobilizare a forţelor de ordine pentru a asigura desfăşurarea fără incidente a evenimentului: fastul încoronării regelui Charles al III-lea îi inflamează pe britanici în plină criză a puterii de cumpărare în Marea Britanie, mai ales că şi de această dată tot contribuabilul va suporta în mare parte costurile eveninmentului, conform unui material publicat joi de AFP.

Costurile evenimentului nu au fost dezvăluite, dar există estimări care vorbesc de o sumă între 50 şi 100 de milioane de lire sterline (57 – 114 milioane de euro), la care se adaugă cheltuielile legate de securitate.

„În acea zi vor fi cheltuite 250 de milioane de lire sterline”, susţine Delany Gordon, 50 de ani, care face trimitere la costurile menţionate de tabloidul The Mirror. „Azi cheltuiesc 26 de cenţi pentru masa mea de prânz”, mai spune el, arătând spre o chiflă cumpărată de la un supermarket din nordul Londrei. „Ei au bani, de ce îi iau pe ai mei?”, a adăugat el, considerând că este „şocant” şi „nebunesc” ca tot contribuabilul să scoată bani din buzunar.

„Nu trăim la fel”, mărturiseşte şi Eden Eawit. „În acest moment, oamenii au dificultăţi”, continuă această femeie de 38 de ani care spune că găteşte doar două zile pe săptămână şi mănâncă sandvişuri în restul timpului pentru a-şi reduce cheltuielile cu energia.

Inflaţia depăşeşte 10% de luni de zile, salariile stagnează, preţurile pentru alimente şi energie au explodat: acest cocktail Molotov social a împins cadrele medicale, profesorii şi funcţionarii publici să recurgă la greve prin care solicită creşteri salariale.

Alţii sunt nevoiţi să ceară ajutor pentru a trece cu bine de sfârşitul lunii.

Trussell Trust, organizaţia caritabilă care coordonează o vastă reţea de bănci alimentare din ţară, a furnizat peste 3 milioane de colete alimentare de urgenţă persoanelor aflate în dificultate, între aprilie 2022 şi martie 2023, dintre care peste 1 milion au fost distribuite copiilor, o creştere cu 37% faţă de anul precedent, conform AFP.

În decembrie, Charles al III-lea a donat banii strânşi în memoria mamei sale Elisabeta a II-a unei asociaţii care ajută persoanele aflate în stare de sărăcie energetică. Această donaţie nespecificată vine pe lângă încă un milion de lire sterline donat de rege băncilor alimentare.

Acest context tensionat îi face pe unii să considere că familia regală, posesoarea unei averi colosale, ar trebui să plătească nota de plată a încoronării.

Conform unui sondaj realizat de YouGov în aprilie, 51% dintre britanici sunt de părere că guvernul nu ar trebui să finanţeze încoronarea.

Suma totală cheltuită nu a fost specificată, dar „cifrele reale vor fi făcute publice în timp util”, a asigurat un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham. El a dorit să pună în balanţă această cheltuială cu „impulsul economic uriaş” ce va fi generat de eveniment. „O ocazie naţională precum aceasta, un mare eveniment de stat, atrage un interes global enorm care aduce mai mulţi bani decât cheltuielile aferente”, a asigurat el.

Conform British Beer and Pub Association, încoronarea va genera venituri de 120 de milioane de lire sterline pentru barurile care vor putea să rămână deschise mai mult timp cu această ocazie. Sectorul hotelier estimează, la rândul său, încasări de 1 miliard de lire sterline.

Vicepremierul Oliver Dowden a asigurat recent că atât regele cât şi guvernul se vor asigura că nu vor exista extravaganţe şi excese în cadrul manifestărilor legate de încoronare. Ceremonia se anunţă mai sobră decât în cazul încoronării reginei Elisabeta a II-a – aproximativ 2.000 de persoane vor asista la ceremonia desfăşurată la abaţia Westminster, faţă de 8.000 în urmă cu 70 de ani.

Purtătorul de cuvânt al palatului a mai precizat că evenimentul a fost pregătit „ţinându-se cont de faptul că acesta este un moment de dificultate economică pentru mulţi oameni, astfel că s-au făcut economii în domenii cheie – de exemplu reutilizarea multor obiecte/elemente ceremoniale, mai degrabă decât comandarea unora noi”.

Acesta este al treilea eveniment de mare fast din Marea Britanie în mai puţin de un an după sărbătorirea jubileului de platină al reginei (70 de ani de domnie) în iunie şi apoi înmormântarea acesteia în septembrie anul trecut.

Pentru Graham Smith, această nouă ceremonie costisitoare este o „palmă pentru milioane de oameni care se luptă cu criza costului vieţii”. Mişcarea sa anti-monarhie Republic intenţionează să-şi facă auzită vocea la un protest din Trafalgar Square şi de-a lungul procesiunii de sâmbătă, mai notează AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

27 de Comentarii

  1. Tânărul, potentul, virilul, spiritualul,bunicul bolnav de șele va fi încoronat cu mare fast food. Dacă ar fi fost un adevărat lord ar fi renunțat în favoarea nepotului.
    PS. Suntem convinși ca distinsa Camila va fi desemnata regina balului, iar Baal va aprecia decizi înțeleaptă a juriului progresist prezidat de Jane Fonda. Sa le fie casa casa, coroana coroana iar viata sa le ofere copii frumoși și sănătoși care sa se lupte între ei în partide de șah fara piese albe.
    PS. Suntem convinși ca al nostru pres va sta de a dreapta tronului. Are înălțime, anvergura și inteligenta necesara unui adevărat famen de stat navetist. Carmen va privi entuziasmata poziția soțului și va rosti în sine vestita cugetare: ce păcat ca atunci când esti mare organul stabilității îl privești cu lupa. Eu zic ca e cazul sa trecem peste acest amănunt și sa privim optimiști spre coarnele navetistului. Sunt mai strălucitoare decât coroana Angliei și mai misterioase decât misterele Parisului.

  2. Mai degraba aia pe care-i oftica familia asta de bastarzi cosangvini, lacomi, protectori si practicanti de pedofilie, sclavagism si razboaie.

  3. Prostul nu-i prost destul dacă nu e și fudul!…
    Pentru ce atâta fast?…suntem în an ul 2023 nu în evul mediu timpuriu…rușine!…ce vrea să arate cu asta?… că imperiul britanic n-a murit?…
    Decență ,decență, decență boule!…

  4. Sa fim serioși. Lasati-i pe progresisti sa se inflameze. Cu rucsacul în spate, stand mândrii nevoie mare, pe trotinetele electrice, par a fi o ceata de coioti, fără primele trei litere, în căutare de vegetale care sa le mențină mintea luminat de întunecată și sufletul pervers de lgbtiqist în ciorile roz și pantera roz.

  5. Johny al nostru va participa la incoronarea fiului vecinului Ceoaba atunci cand va fi vremea. Nu are ce regreta acum.

  6. nu stiu cat revine/kopf dar raportat la populatie,cred ca pe la 3-4 euro.Pt.prestigiul lor,nu cred ca este exagerat.Nu toti vor contribui uniform(faptic).Cele mentionate sunt doar cifre statistice.

  7. Cei intervievați erau scoțieni.
    O sa-i ureze domnie îndelungată, cel puțin 70 de ani cât a avut Regina, sa nu mai treacă degrabă prin asa cheltuieli.
    La noi cât or fi costând alegerile și referendumurile? Ei mai scot și profit. Noi paguba cu alegerile, la fel și după..

  8. … fac foame si nu au bani sa-si plateasca chiriile; il doare undeva pe Regele de Viscri!

  9. Charles pare mai fericit decit un cuine cu doua cozi. Cum sa nu fie fericit cind ai totul daruit? Englezii nu numai ca il hranesc ci il daruiesc si condoane.

  10. Anti monarhistii si scotienii sunt sigur ca se vor plange. Ce uita sa mentioneze autorul este la cat se vor ridica incasarile prijeluite de incoronare. Cate zeci milioane de litri de bere se vor consuma in pub-urile din Regat cu aceasta ocazie si alte incasari provenite din vanzarea de materiale publicitare. Aici vorbim de miliarde de lire. Adevarul este ca multi britanici apti de munca refuza sa munceasca preferand sa traiasca din „social benefits” iar apoi sa se planga ca vin est europenii sa le fure locurile de munca. Pe care ei oricum nu le vor, sau nu sunt calificati sa le faca.

  11. Tipul arată groaznic, ca in baran bătrân. Apropo, Cangrena 3 deja ne ingretoseaa cu pupinglobalismul monarhist negru. Vedeți reclamele la ziua asta pe model „Apocalyto”.Sarlei batrane ii dorim ce doreste si el sclavilor mitici.

  12. Nu se inflameaza nici un englez adevarat. Doar paduchii veniti de peste tot pe capul lor incepand cu osenii nostri padureti. Pe acesti imigranti nu-i duce mintea decat la rele. Fraieri au fost englezii ca i-au primit. Nici un berbec nu socoteste cati bani aduce Angliei acest eveniment de scara nationala, va fi cel mai mare spectacol al momentului. Vine lume multa de peste tot, se cheltuiesc bani si afacerile locale prospera. Guvernul ar trebui sa-i dea bani regelui pentru rolul pe care il joaca. Incoronarea se plateste din banii pe care-i produce.

  13. Niște cretinoizi se „inflamează”…poate vor lua și foc! Sărăciile leneșe din U.K., ăia cu berea-n nas la ora 17,00, își pun problema cheltuielior pentru singurul eveniment care-i individualizează!!! Cretinuților, fără această regalitate pe care o contestați ca stupizii, ați fi niște neica-nimeni pe planetă@

  14. Merge și ?-ul khazar de la Kiev, în tricoul lui de EROU și cu bocancii cu talpă groasă, de pitic.
    Va aduce venituri grase, cântând la PIAN fără mâini !?

  15. Britanicii se inflameaza de cheltuieli, dar romanii de ce nu se inflameaza de cheltuielile turistului national?

  16. „Sa dam poporului paine si circ.” Pe la noi se adunau „la urs”…iata ca si britanicii dupa sute de ani de cotropiri, de jertfe in razboaie se aduna ca la urs ba la o inmormantare, incoronare, nunta, nastere cand vor sa afle daca este intreg urmasul…iar in occident incepe moda seniorilor, daca si fiul atinge 90+ atunci nepotul va fi urmatorul pensionar la care lumea se aduna ca la circ sa vada cum este impodobit ursul.

  17. Bine ca nu se inflameaza de criza climatica, ca incalzirea globala s-a dus naiba si de progresist ce-i regisorul asta a lui Rothschild !

  18. Ii inflameaza poate pe britanicii prosti.
    Poate acestia isi doresc o incoronare la cort, in strada, cu Salam si Guta solisti vocali……[Rumburak]

  19. O ocazie ca tot felul de frustrati sa iasa si ei sa dea cu bolovani in regalitate de parca este de vina familia regala actuala ca are coroana ,caleasca si bijuterii adunate in sute de ani si ca ei ratatii patriei care se vaita de toate cele, nu au mers la scoala si la o munca cinstita astfel ca sa aiba bani de o viatza decenta.Atunci cand unii traiesc intr-o societate bine asezata si stabila tocmai datorita sistemului bazat pe o monarhie constitutionala este normal sa se plictiseasca de bine si sa vrea si ei o schimbare ca in alte parti cu niste vagabonteli de presedinti mafioti sefi de clanuri de politruci care sa le mai traga si niste lovituri de stat si chiar niste razboaie civile asa cum au mai avut inglejii d’alea de cate treizeci de ani,sau chiar de mai multa vreme,in care sa se bata intre ei ca chiorii.Plus ca si republica au incercat-o deja pe pielea lor si cine mai isi aduce aminte de istoria lor,daca au stat sa o invetze la scoala,s-au lecuit si de republica aia de nu le mai trebuie in veci.Ca daca ar pune iar de republica,iar s-ar omora intre ei ca mamelucii ca si asa,cand au ramas fara un rege mostenitor s-au altoit intre ei care pe care sa fie rege de s-a imputinat poporul in draci,pana au gasit sa isi puna rege adus tocmai din Germania din care se trage si actuala familie regala. Si de aia englezii aia inteligenti s-au invatzat minte si acum se roaga de sanatatea regelui sau reginei lor.Ca si-au dat seama ca numai asa au pace,stabilitate,bogatie si succesul cu care au ajuns o mare putere a lumii si toata lumea foloseste limba lor spre a se comunica intre sutele de popoare ale planetei.

  20. Poate ca unii tembeloizi din UK vor sa se afle si ei in treaba alegand un presedinte cu mare scandal ca la americani,pe care sa il injure apoi dupa doi ani si care sa le haleasca buget cu mult mai mult ca un rege,iar dupa patru ani sa mai cheltuiasca iar,la alegeri,pentru „incoronarea” altui presedinte.Si ce mari cheltuieli se face cu ceremonia cand toate sunt cele vechi si putine lucruri noi ca nu se imbraca in haine noi acum tot Parlamentul,iar organele de paza nu costa mai nimic in plus ca sunt tot aia angajati de permanenta si platiti in mod normal,plus ca se mai cheltuie cate ceva cu tratatia oaspetilor,dar cat sa bage si aia la burtoaca numai in doua,sa trei zile,cand poate sa bage mai mult ceai si biscuiti,ca nu se taie la aia porci in nestire ca la nunta lui Simion Gura Mare unde sigur s-a cheltuit pentru un tupeist de la Focseni cu mult mai mult ca la incoronarea unui rege.Si apoi de cate ori se incoroneaza un rege la britanici incat sa se imflameze niste britanici carcotasi care nu dau pentru asta nici macar echivalentul unei sticle cu bere si care traiesc in tzara ce are a cincea economie a lumii dupa americani, chinezi,japonezi si germani si unde angajatii au,in medie,salariile cu mult mai mari ca la altii.

  21. @ doi_peri 09:44
    La nunta AURarului Simion nu s-a cheltuit din banul public, p.r.o.s.t.a.c „progresel”.
    Hai, Zât la BahmutZ !?

  22. @ doi_peri 08:56
    Engleza are o gramatica foarte simplă, prostăcel, ATÂT ! Ia vezi tu cum e cu Germana sau Franceza. De Rusă și Chineză ce sa mai zici…?
    Britanicii AU FOST o MARE PUTERE fiindcă flota lor (cu noroc) a ajuns sa poată jefui o mare parte din aurul și argintul pe care-l jefuiau spaniolii din America de Sud.
    Acum, le iese pe nas jaful practicat în colonii: Vezi cine e Prim-ministru.
    Inclusiv în Scoția…?

  23. Tin cu republicanii englezi! Adicatelea, de ce si pentru ce Anglia sa nu devina o republica? Sa aiba si englezii „iliescul” lor, „basescul” lor, „constantinescul” lor. De ce Rege cu coroana? Ce, un „pres” cu basca cu moturloi n-ajunge? Sa emigreze englezii in Romania, nu romanii in Anglia! Asta, desigur, in perspectiva in care la ei va fi republica si la noi, cum ar fi normal, monarhie. Pai nu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.