Ziua Culturii Naționale

Ferma conacului Florica, pata de pe obrazul liberal

Miercuri, Ziua Culturii Naționale. Ministerul de resort a anunțat încă de zilele trecute programe de programe, cu clădiri luminate și mesaje…pe măsură. Iar ministrul Bogdan Gheorghiu anunța că „Aprindem flacăra culturii, desigur într-un mod simbolic”. „Cultura se clădește zi de zi, câte puțin, intrând într-un muzeu, deschizând o carte, privind o pictură.(…) Cultura este moștenirea socială pe care o oferim copiilor noștri, pe care o lăsăm tinerilor români de pretutindeni”.

Sună frumos așa doar că…pare că ne oprim la atât. Pentru că la nivel de fapte concrete…lucrurile șchioapătă serios. Ultimul exemplu vine din Ștefănești de Argeș, care se laudă că este orașul premierului României Mari.

S-a împăunat nevoie mare statul după ce a cumpărat Conacul Florica din Ștefănești de Argeș,  dar… situație e departe de a fi roz. Sau, mai precis, e o jale. Autoritățile încearcă să redea strălucire complexului care a dat României nu mai puțin de patru prim-miniștri și vor să facă acolo Muzeul Național Brătianu. Toate bune și ar putea fi și frumoase, doar că… a fost uitată o bucată importantă. Mai precis, ferma de la Florica.

În total, Domeniul Florica este  format din conac, fermă, capelă, cramă, gară şi chiar un observator astronomic, toate amplasate în mijlocul unui parc vast, înconjurat de podgoriile de la Ştefăneşti. Doar că în 2017,  statul a achiziționat din acest domeniu conacul Brătianu-Florica, plus alte acaraturi, nu și ferma domeniului, care a ajuns pe mâna unor oameni de afaceri.

Neinteresați de istorie sau din alte motive, cei doi proprietari au lăsat de izbeliște ferma care stă în picioare doar printr-o minune. Și dacă pe afară e vopsit gardul, înăuntru…e durere. Pereții scorojiți, podele smulse și buruieni cât casa. Acesta este peisajul care se regăsește acum în ferma de la Florica, fermă care este înscrisă în lista clădirilor monument -istoric.

Ascunzându-se după scuza că ferma aparține unor persoane private, autoritățile nu fac nimic. Direcția Județeană de Cultură Argeș nu pare să fi făcut niciun demers pentru a atrage atenția autorităților asupra situației care se petrece sub nasul lor. Ceea ce uită Direcția de Cultură Argeș este faptul că neîngrijirea monumentelor istorice este caz penal iar proprietarii ar putea fi expropriați.

Nici autoritățile locale din Ștefănești nu fac nimic, chiar dacă, de altfel, se laudă sus și tare cu „Orașul în care s-a născut prim -ministrul României Mari“. Ba, mai mult, au și amplasat la întrarea în domeniu un banner pe care scrie „Vizitați Centrul Brătianu“.  De vizitat oamenii ar vizita, dar ca să ajungă să vadă conacul ar trece pe lângă…ferma distrusă.

Situația a fost adusă la cunoștința redacției cotidianul.ro de un iubitor de istorie, revoltat de modul în care arată acum ferma. „Nu se poate să devastezi un monument la doi pași de centrul localității, în casa unei familii cu o încărcătură absolut specială“, spune cititorul nostru care strigă „Rușine! Rușine națională! Ferma Brătianu, ferma creatorului României Mari, distrusă, vandalizată în anii democrației!!“.

Lucrurile sunt grave și, dacă lucrurile nu se schimbă în scurt timp, se alege praful de ferma construită de Ionel Brătianu, în stilul unei mănăstiri, cu două curți interioare și foișoare.

Și ca totul să fie și mai frumos, lucrurile au ajuns și la urechile autorităților centrale. Culmea, liberali fiind, aceștia nu par prea grăbiți să rezolve situația de la Florica, locul care a dat României nu mai puțin de patru premieri liberali.

Cititorul nostru oferă chiar și o rezolvare a situației de care, poate, actualul Guvern liberal ar putea ține cont. „Să vină, domnule, Guvernul liberal, și să spună «Domnule, naționalizăm»!“

Președintele a semnat

Întâmplător sau nu, președintele Klaus Iohannis a promulgat chiar de Ziua Culturii Naționale legea care prevede înfiinţarea Muzeului Naţional „Brătianu”.

„Se înfiinţează Muzeul Naţional „Brătianu”, denumit în continuare Muzeul, instituţie publică de importanţă naţională, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii, cu sediul în imobilul „Vila Florica” Ansamblul conacului Brătianu – Florica, situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş”, prevede legea promulgată miercuri de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit acesteia, Muzeul va avea următoarele obiective: „aducerea în atenţia publicului a figurilor marcante ale familiei Brătianu, a contribuţiei acestora la cultura şi istoria românilor, respectiv formarea României Moderne şi a României Mari; organizarea unui departament de documentare – bibliotecă, care să deţină colecţii de cărţi, publicaţii şi cataloage ilustrând bibliografia privind viaţa şi opera membrilor familiei Brătianu, studii de specialitate, monografii, albume, fotografii, alte documente; publicarea de studii, cataloage şi albume, ca rezultat al cercetărilor întreprinse.

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

10 Comentarii

  1. Scuze, de ce au achizitionat ferma öamenii de afaceri”? ca stiau ca nu fac nimic cu ea, dar o vand inapoi statului ,sau va fi ‘nationalizata’la „justa despagubire” de stat in urma scandalului mediatic?
    Cine castiga?”oamenii de afaceri”..
    Corect este mama draga: Au cumparat-o, sa se spele pe cap cu ea si sa fie permanent amendati de stat ca isi bat joc de un monument istoric,aflat in proprietate privata si paragina,pana prezinta un plan de renovare si se tin de el!sa respectam proprietatea privata obtinuta legal..
    „Cititorul nostru”e chiar unul dintre „oamenii de afaceri”,pun pariu…

  2. Ce sa faca cu cocina aia doamna Magda?Sa o renovezer si sa o umple cu fantome de oi si vaci?Putem fi seriosi o clipa?Cand a achizitionat statul in 2017 bucati din proprietate,credeti ca nu au avut un raport/studiu in mana?

  3. Crezi că este un obicei pentru statul român să-și vândă propritățile având în „mână”
    un raport/studiu? Sau, dimpotrivă, cele mai multe vânzări s-au făcut ca să favorizeze
    o grămadă de „șmecheri” darnici la para-ndărăt?

  4. Eu am spus de mai multe ori că autoritățile statului capitalist colonie de secolul 19 sunt in cea mai mare parte depravate din toate punctele de vedere. Niște nemernici!

  5. @Surdan; Un referat a avut la baza cumpararea,stiu cat e de sensibil Tariceanu cu patrimoniul national,in rest nu cunosc detaliile cazului achizitiei din 2017 cand era ALDe pe cai mari..
    In orice caz acum se incearca o afacere „a la Cumințenia pământului”in care un stat idiot,full de escroci ,cumpara ,a doua oara, aceiasi statuieta..

  6. Nu numai conacul Bratianu-i în paragina, @Magda Colgiu, toata România, toate caldirile ei istorice sunt, din cauza infractorului de Nastase Adrian si complicilor, cu „privatizarile” si „restituirile” lor cu tot. Sta-le-ar în gât pân-or crapa, si dupa.

  7. iata cum ies la iveala tot felul de porcarii dupa ce psd a pierdut guvernarea. astept o chestie: avion ucrainian-jahannis-iran.

  8. „Rușine! Rușine națională! Ferma Brătianu, ferma creatorului României Mari, distrusă, vandalizată în anii democrației!!“.
    Vai ce sacrilegiu?! Dacă e să-l renegi vreun individ, acest brăteanu merită pedeplin să fie afurisit.

  9. Va citesc cu interes parerile pt. ca rezonez cu majoritatea dintre ele. Aveti un caracter deosebit, pt. ca evreica fiind ganditi mai romaneste decat multi ‘romani’.

  10. Care obraz ?,care liberal ?,astia-s liberali !,astia-s LIBERTINI ,papagali ,o gasca infantila ,o adunatura pentru ciolan .
    In 30 de ani de hauleala adunatura libertina a furat cot la cot cu gasca de comunisti cu haita de democrati .Azi cand visteria e goala ,aurul tarii dus ca amanet la Londra ,datoria tarii este de 109 miliarde de euro voi credeti ca nataraii ca vor gasi bani sa faca un muzeu al Bratienilor in fosta ferma a conacului de la Florica ???,alte povesti ,alte minciuni ca
    si miile de bazaconii trancanite din 89 pana azi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.