Fest(in) şi premiere de septembrie

Teatrul Nottara deschide stagiunea 2014-2015

Premiere ale unor regizori de succes, ediţia a doua a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, expoziţii, aniversări şi alte evenimente inedite. O parte din producţiile teatrului vor participa în acest an la festivaluri în ţară sau vor avea turnee în străinătate.

Stagiunea s-a deschis oficial în acest weekend, cu două comedii foarte îndrăgite de public!

Astfel, sâmbătă, 6 septembrie, s-a reluat Soţul păcălit de Molière – unul dintre cele mai longevive spectacole de pe scenele teatrelor bucureştene (se joacă de peste 15 ani, cu mare succes de public). În această montare, semnată de regizorul Mircea Cornişteanu, îi puteţi (re)vedea pe Ion Haiduc şi Cerasela Iosifescu.

Duminică, 7 septembrie, spectatorii l-au putut urmări pe actorul Mircea Diaconu, în spectacolul Scandal la Operă! de Ken Ludwig, regia: Petre Bokor.

Noul locatar, marca Gábor Tompa, în premieră

Gabriel Răuţă, Francisco Alfonsin şi Ion Grosu în spectacolul Noul locatar (copyright Mihaela Marin)

Vă invităm sâmbătă, 20 septembrie a.c., sau duminică, 21 septembrie a.c., de la ora 19.00, la Sala “Horia Lovinescu”, la primele două reprezentaţii din această stagiune, ale producţiei Noul locatar de Eugène Ionesco (traducerea: Vlad Russo şi Vlad Zografi), un spectacol de Gábor Tompa. Decorul este semnat de Helmut Stürmer, iar costumele au fost realizate de Corina Grămoşteanu, care a făcut şi asistenţă pentru decor.

Rolul principal este interpretat de Francisco Alfonsín, un actor spaniol care a jucat atât pe scene din ţara natală, cât şi în Franţa şi Anglia. Alături de el, îi veţi revedea în această montare pe actorii Teatrului Nottara: Ada Navrot, în rolul Portăresei, Ion Grosu şi Gabriel Răuţă, în rolurile celor doi hamali.

”Ne aflăm la sfârşitul unei lumi: dispare cultura, dispar bibliotecile, cărţile, tablourile şi mobilele moştenite din familie. Cei de vârsta mea au primit din generaţie în generaţie o moştenire culturală. Încă mai am cărţi, mobilă sau obiecte moştenite de la străbunici. În această epocă a iPhone-urilor se pierd toate aceste lucruri. Piesa Noul locatar este, aş zice, înrudită cu Livada de vişini a lui A.P. Cehov, care vorbeşte despre dispariţia acestei forme de cultură. Un fapt destul de îngrijorător… Dispar gustul pentru citit, pentru arta adevărată. Dispare o dimensiune a sufletului uman şi suntem nevoiţi să ne punem din nou întrebările: ce căutăm aici, ce facem, de unde venim şi încotro ne îndreptăm?”, se întreba regizorul Gábor Tompa.

În această stagiune, Victor Ioan Frunză, Cristi Juncu, Alexandru Mâzgăreanu şi Diana Lupescu sunt câţiva dintre regizorii care vor avea spectacole în premieră, pe scenele Teatrului Nottara. În plus, publicul se va putea bucura şi de producţiile deja cunoscute ale teatrului, jucate cu succes în ultimii ani şi apreciate atât în România cât şi în străinătate. De asemenea, vor avea loc turnee în Cehia, Franţa sau Germania precum şi participări la festivaluri de prestigiu din ţară.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard se va desfăşura în perioada 11-18 octombrie şi va cuprinde spectacole din ţară şi din străinătate, împărţite în două secţiuni: cea competitivă, Mici crize… (şi) electorale, precum şi secţiunea Bulevardul Comediei. Evenimentul toamnei, de la Teatrul Nottara, va fi completat cu spectacole-lectură, lansări de carte şi colocvii.

Cu ocazia deschiderii noii stagiuni, foaierul Sălii Horia Lovinescu găzduieşte, în perioada 6 septembrie – 8 octombrie, un eveniment special: Expoziţia artistului Mihai Teodor Olteanu, intitulată Ţărmuri. flori. îngeri păzitori. miresme. culori. În cadrul ei vor fi expuse 44 de lucrări „inspirate din întâlnirea cu ţărmul grecesc, cu arta Greciei Antice, cu frumuseţea trupului feminin, redescoperită de greci. Expoziţia este închinată luminii, bucuriei şi iubirii veşnice”, după cum afirmă artistul. Mihai Teodor Olteanu este cunoscut ca „pictorul Revoluţiei de la Timişoara” şi a participat la sute de expoziţii personale şi de grup, în oraşe din România, dar şi la Haga, Amsterdam, Budapesta sau Lyon. Tablourile lui se regăsesc şi în colecţii private, ale unor importaţi şefi de stat.

Pe Ceas. Cu 60 de minute mai bătrân, o piesă incitantă

Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân

Dacă au fost la repetiţii, au venit la premiera absolută, iar dacă au fost la premieră, au ieşit cu gândul că îşi vor lua bilete şi la spectacolul de miercuri. Acesta este efectul coproducţiei realizate de Teatrul Naţional din Timişoara şi Badische Staatsteater din Karlsruhe, Germania, spectacol ce deschide stagiunea Naţionalului timişorean: Pe Ceas. Cu 60 de minute mai bătrân.

Un performance pe textul dramaturgului Peca Ştefan (după o cercetare pe care acesta a realizat-o intervievând peste 100 de persoane din Timişoara şi Karlsruhe), reunind doi actori ai Naţionalului timişorean (Sabina Bijan şi Colin Buzoianu) şi doi actori germani (Sophia Löffler, Jan Andreesen), un regizor german (Malte C. Lachmann). Scenografia este semnată de Anna van Leen, iar video designul de Lucian Matei.

Până la urmă, fiecare simte diferit înaintarea în vârstă. Unii vor ca viaţa să se termine cât mai repede. Alţii nu ar lăsa-o să treacă pentru nimic în lume. Suntem vreodată cu adevărat pregătiţi să murim? În general, ne luăm propriile decizii. Alteori, însă, când viaţa intervine, finalul e imprevizibil. La fel se întâmplă lucrurile şi în acest spectacol. Publicul votează situaţii. De trei ori. Apoi, cineva din public decide, alegând un număr, „prelungirile”, şi totul se termină când s-a scurs timpul: 60 de minute de joc. Mai e ceva de înţeles? Că se joacă în română, în engleză şi în germană atât de viu încât simţi şi înţelegi fiecare replică în parte. Şi esenţa: ori de câte ori vezi spectacolul, e ceva diferit, pentru că, în funcţie de ce anume alege publicul, se joacă alte scene. Indiferent ce se întâmplă, la finalul celor 60 de minute de poveşti, spectacolul se încheie. Brusc. Ca viaţa.

Următoarea reprezentaţie a spectacolului Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân va avea loc miercuri, 10 septembrie, de la ora 19.00.

Două premiere la Teatrul Excelsior

Hainele cele noi ale Prinţului. Foto Maria Ştefănescu

Teatrul Excelsior pregăteşte pentru începtul stagiunii Kiki şi Bozo, pe un text scris de Andreea Vălean, o montare semnată de Peter Kerek. Acesta a gândit acest spectacol cu două distribuţii, în care îi veţi descoperi pe tinerii actori Raluca Botez, Ştefania Dumitru, Lari Cosmin Giorgescu, Dan Clucinschi, Ion Bechet şi Alexandru Mike Gheorghiu, iar scenografia este semnată de Iuliana Vîlsan.

Cea de-a doua premieră va fi Momo sau strania poveste despre hoţii de timp şi copilul care le-a înapoiat oamenilor timpul furat. O invitaţie în lumea fantastică a lui Momo, un personaj fabulos creat de Michael Ende. În acest basm-roman, Momo, o fetiţă care încearcă să salveze lumea, îi are ca parteneri pe Casiopeea, o ciudată broască ţestoasă, şi pe maestrul Hora. Dramatizarea este realizată de Lenuş Teodora Moraru, care va semna şi regia acestui spectacol.

Scenă din Zâna Zorilor. Foto Maria Ştefănescu

De asemenea, Teatrul Excelsior este invitat la cinci festivaluri de gen. Chiar cu o zi înainte de începerea noului an şcolar, pe 14 septembrie, va fi prezent la cea de-a patra ediţie a Festivalului de Teatru pentru Copii Aşchiuţă, de la Piteşti, cu spectacolul Cocoşelul neascultător, care se joacă aproape fără întrerupere de peste patru decenii. La cea de-a doua ediţie a Festivalului de Teatru pentru Copii Arcadia, de la Oradea, Teatrul Excelsior va participa vineri, 26 septembrie, cu basmul lui Ioan Slavici, „Zâna Zorilor”, rescris la timpul prezent cu umor şi ironie de Ilinca Stihi, care semnează şi regia.

Iar în luna octombrie, va lua parte la competiţia cunoscutului Festival Internaţional de Teatru pentru Copii ”Ion Creangă”, 100, 1000, 1.000.000 de poveşti cu spectacol Hainele cele noi ale Prinţului, după două poveşti de Andersen, regizat de Ilinca Stihi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.