Filme premiate la Berlin, pe ecranele româneşti

“Ilegitim”, unul dintre cele mai premiate filme româneşti din ultimii ani

Producţia premiată în capitala Germaniei cu C.I.C.A.E Award – Premiul Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă, va fi prezentată în avanpremieră, pe data de 17 martie, de la ora 20.00 la Cinema City din incinta Shopping City Deva. Evenimentul va avea loc în prezenţa regizorului Adrian Sitaru şi a actorului Robi Urs.

Filmulspune povestea a doi fraţi (Alina Grigore şi Robi Urs) şi a iubirii lor ilegitime. Un tată medic (Adrian Titieni) şi mai multe denunţuri. O familie în care limita dintre moral şi legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort.

Din distribuţie fac parte Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore, dar şi actori neprofesionişti din cadrul şcolii de actorie InLightRobi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu, Mihaela Perianu.

Scenariul a fost scris de Adrian Sitaru şi Alina Grigore, imaginea poartă semnătura lui Adrian Silişteanu şi Alexandru Lorian Timoşca, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu şi Theo Lichtenberger în timp ce de sunet s-au ocupat Ioan Filip şi Dan-Ștefan Rucăreanu, producător Anamaria Antoci.

Ilegitim este o producţie Domestic Film, în coproducţie cu Film Produkcja Polonia şi Damned Films Franţa.

Proiecţii de gală vor mai fi programate la Cinema „Florin Piersic” din Cluj-Napoca (vineri, 18 martie, ora 20.00), Cinema Palace din Lotus Center Oradea (sâmbătă, 19 martie, ora 18.00), „Aula Magna” a Universităţii de Vest din Timişoara (duminică, 20 martie, ora 19.00), Cinema One din Coresi Shopping Resort Braşov (luni, 21 martie, ora 20.00).

Actorii Alina Grigore şi Bogdan Albulescu, dar şi producătorul Anamaria Antoci se vor întâlni cu spectatorii din alte cinci oraşe: Cinema Dacia din Piatra Neamţ (vineri, 18 martie, ora 19.00), Cinema Unirea din Botoşani (sâmbătă, 19 martie, ora 19.00), Centrul Cultural din Gura Humorului (duminică, 20 martie, ora 18.00), Cinema Modern din Suceava (duminică, 20 martie, ora 19.00), Cinema 3D – Prof. Ioan Manole din Galaţi (luni, 21 martie, ora 20.00).

Pe 24 Martie, Ilegitim va deschide prima ediţie Este Film Festival din Sibiu. Proiecţia este programată la Biblioteca Universităţii ”Lucian Blaga”, de la ora 20.00. La eveniment vor participa regizorul Adrian Sitaru şi actorii Alina Grigore şi Robi Urs.

Ilegitim a fost primit cu aplauze furtunoase din partea publicului, dar şi cu cronici laudative din partea jurnaliştilor internaţionali.

„Prezentat în secţiunea Forum de la Berlinale, cel de-al patrulea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, reprezintă o întoarcere a regizorului la începuturile sale în cinematografia independentă”, constată Cineuropa. “Realizat fără nicio susţinere din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (unde a fost ignorat probabil din cauza subiectului său delicat), Ilegitim este atât o dramă a unei familii disfuncţionale, cât şi o analiză a psihologiilor diferite.”

Producţia Ilegitim, în regia lui Adrian Sitaru, va intra în cinematografele din România pe 18 martie.

Lungmetrajul, care a avut premiera mondială luna trecută la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Berlinale Forum, îi are pe coloana sonoră pe băieţii din trupa de indie-alternativ The Amasterdams. În plus, cei cinci membri ai formaţiei apar şi în câteva secvenţe ale producţiei premiate la Berlinale 2016 cu C.I.C.A.E Award – Premiul Conferderaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă.

“Colaborarea noastră cu Ilegitim a început dintr-o întâmplare. Am primit propunerea de a apărea într-un film, ni s-a părut ceva interesant, ceva ce nu mai făcusem, şi am zis DA din prima. Am întâlnit o echipă deosebită şi încet-încet am ajuns să avem pe lângă scena din film şi piesa pe trailer, plus alte inserţii de piese The Amsterdams pe parcursul filmului. Abia aştept să văd filmul în cinema”, declară Andrei Haţegan, solistul trupei.

The Amsterdams s-au înfiinţat în 2005, cântă un mix eclectic de indie, rock şi pop şi au susţinut concerte în Marea Britanie, India, Croaţia, Franţa, Spania, Italia şi Ungaria.

Trupa a concertat în deschiderea unor formaţii renumite precum The Cranberries, Wolf Parade şi Handsome Furs. The Amsterdams a lansat până acum trei materiale de studio: primele două discuri, Adolessons (2009) şi Electromagnetica (2011), le-au cimentat reputaţia ca fiind una dintre cele mai promiţătoare trupe autohtone de gen, băieţii experimentând atât cu sonorităţi indie/rock, cât şi cu elemente electro/pop. Pe cel de-al treilea album, Winds Apart, lansat la sfârşitul lui 2013, trupa ne prezintă o altă faţă – reinterpretând în manieră 100% acustică piese de pe primele albume. Pentru 2016, The Amsterdams pregăteşte un nou album, şi va fi o reîntoarcere la abordarea stilului indie/pop. Săptămâna trecută, grupul a lansat cel de-al doilea single de pe noul album – Arrows – prin intermediul casei de discuri Universal Music Romania.

Singurul lungmetraj românesc prezent în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, Ilegitim, a fost primit cu aplauze furtunoase din partea publicului, dar şi cu cronici laudative din partea jurnaliştilor internaţionali.

Publicaţia franceză Le Figaro titrează: „Sitaru, susţinut de o distribuţie remarcabilă, nu alunecă în capcanele unui film tezist, nu îşi judecă niciunul dintre personaje şi semnează un film provocator care poate fi interpretat în mai multe chei. Cel mai probabil, filmul Ilegitim va genera multiple dezbateri”.

Elina Löwensohn, de la “Lista lui Schindler” la “Miracolul din Tekir”

Miracolul din Tekir se lansează în cinematografele din România pe 4 martie. Prezentat în premieră internaţională la Zürich Film Festival, Miracolul din Tekir a fost apreciat de critică şi juriu, fiind premiat cu trofeul The Emerging Swiss Talent Award.

Miracolul din Tekir este o poveste de care ar fi fost mândru şi Mircea Eliade, imaginată de Ruxandra Zenide, care-şi păstrează actriţa fetiş din Ryna, pe Dorotheea Petre. Misterul şi paranormalul de calitate plutesc în aer şi par anume zămislite pentru cele care îşi doresc, cu orice preţ, să devină mame, şi, uneori, atunci când se aşteaptă mai puţin, minunea se petrece!”, scrie Irina Margareta Nistor.

Povestea filmului se creează în jurul Marei (Dorotheea Petre), o femeie de 30 de ani, cunoscută în satul în care trăieşte ca o femeie-vraci, ce tratează sătenii prin puterea nămolului. Când Mara rămâne însărcinată şi povesteşte apropiaţilor că sarcina se datorează nămolului şi nu unui om, sătenii o acuză de vrăjitorie şi o alungă. Ajunge astfel într-o clinică din zona lacului Techirghiol, un centru SPA pentru oameni înstăriţi. Acolo o întâlneşte pe Lili (Elina Löwensohn), unul dintre clienţii hotelului, o femeie bogată şi frumoasă care încearcă cu înverşunare să găsească o soluţie pentru problema infertilităţii ei. Treptat, trecutul şi natura femeii misterioase iese la iveală, iar Mara şi copilul ei se află în pericol.

“O metaforă a creaţiei, acolo unde este creaţie este mister, credinţă şi speranţă”, după cum declară regizoarea Ruxandra Zenide.

Din echipa de producţie a filmului fac parte directorul de imagine Hélène Louvart, renumită pentru colaborările cu Agnes Varda, Wim Wenders, Claire Denis sau Leos Carax, iar monteur este Nelly Quettier, cunoscută pentru filmele regizate de Leos Carax şi Claire Denis.

Născută în România, Elina Löwensohn este fiica unei dansatoare din Bucureşti. După moartea tatălui ei, un evreu fost deţinut într-un lagăr de concentrare, mama ei a emigrat în America. Ea a obţinut cu greu viza de ieşire din România, după o grevă a foamei.

A studiat artele dramatice în New York. Primul rol important l-a avut la 29 de ani, în Lista lui Schindler, unde a jucat personajul Dianei Reiter. La 31 de ani apărea într-un episod din Seinfeld, în rolul unei gimnaste românce. Acest lucru avea să o aducă în atenţia regizorilor din întreaga lume. Cariera ei a crescut fulgerător, în prezent Elina Löwensohn având peste 80 de filme în portofoliu. Printre ele, Un long dimanche de fiançailles (r: Jean-Pierre Jeunet, cu Audrey Tautou şi Jodie Foster), Vénus noire (r: Abdellatif Kechiche), I’m Not Rappaport (r: Herb Gardner), Quicksand (r: John Mackenzie, cu: Michael Keaton şi Michael Caine), Le concile de pierre (r: Guillaume Nicloux), Lourdes (r: Jessica Hausner) sau Sex Traffic, unde a jucat alături de Anamaria Marinca.

Ruxandra Zenide, regizoarea filmului Miracolul din Tekir, a fost fascinată de Elina Löwensohn, încă din 2004, când a văzut-o în Amateur, filmul lui Hal Hartley. „Îmi aduc aminte că am scris un scenariu de scurtmetraj cu fratele meu, în care ea avea un rol principal. Nu i l-am trimis niciodată, era destul de inaccesibilă pentru mine în acel moment, nu făcusem nici un film”, povesteşte Ruxandra Zenide.

A întâlnit-o câţiva ani mai târziu, la Festivalul de la Namur. “Am abordat-o timid, dar generozitatea ei m-a făcut să mă simt imediat bine. Am ştiut că voi lucra cu ea, dar nu şi când sau în ce proiect. Când i-am trimis scenariul filmului Miarcolul din Tekir a fost foarte entuziastă, i-au plăcut misterul şi aspectul de poveste, faptul că nu era un film realist. Ca şi mie, Elinei îi place stilizarea, este sensibilă la ritmul şi melodia unui dialog. Simte dacă o notă muzicală poate suna just sau fals”.

În Miracolul din Tekir, Elina Löwensohn joacă rolul lui Lili, o femeie foarte bogată, venită în România pentru a găsi o soluţie mai puţin convenţională pentru problema ei: nu poate rămâne însărcinată. Ajunge astfel să o cunoască pe Mara (Dorotheea Petre), cea care ar putea să facă un miracol pentru ea. Tot în România îl cunoaşte şi pe Julio (George Piştereanu), un gigolo pe care îl angajează în acelaşi scop. Relaţia pe care Lili o are cu cei doi este pe cât de diferită, pe atât de intensă, la nivel emoţional.

“Mă documentasem, văzusem filmele Elinei, curioasă şi entuziasmată. Îmi propusesem să o înţeleg înainte, dar am avut o chimie specială cu ea, am comunicat încă de prima dată la un alt nivel emotional, aşa că a fost foarte uşor şi frumos să lucrez cu ea. Este un artist complex, un actor foarte bun, o persoană foarte expresivă, cu foarte multe nuanţe, foarte bogată interior. Este foarte empatică, foarte umană, genul de persoană care te inspiră, pe care ai senzaţia că îl cunoşti dintotdeauna”, povesteşte şi Dorotheea Petre despre Elina.

Miracolul din Tekir va rula la Bucureşti şi pentru expaţi, oferind astfel ocazia străinilor din Capitală de a vedea film românesc. Astfel, la Cinema Elvira Popescu filmul va rula cu subtitrare în franceză şi engleză, la Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City cu subtitrare în limba engleză şi la Cinemateca Union subtitrat în engleză.

Vineri, 4 martie, de la ora 20.00, la Cinema City Constanta Park va avea loc o premieră de gală la care vor participa şi membrii echipei: actriţa Dorotheea Petre, regizoarea Ruxandra Zenide şi producătorul Alex Iordăchescu.

Duminică, 6 martie, de la ora 18.00, membrii echipei vor fi prezenţi la Cinema Elvira Popescu pentru o întâlnire cu publicul.

Luni, 7 martie, de la ora 19.30, la Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City va avea loc o proiecţie specială pentru mame, cu surprize din partea echipei de producţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.