Și dă-i scandal pe redeschiderea teatrelor

Firea împinge ușa teatrului, GCS i-o trântește în nas

Primăria Bucureşti a anunțat, sâmbătă dimineața, că, de luni, 15 iunie, se redeschid teatrele şi instituţiile publice de spectacol din subordinea sa.

La scurt timp după anunț, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis că sunt interzise spectacolele în spații închise.

„Atragem atenția asupra anunțului făcut de primarul Capitalei, Gabriela Firea, referitor la redeschiderea spectacolelor de teatru ale instituțiilor aflate în subordinea Primăriei Municipiului București în spații închise. Menționăm faptul că, potrivit normativelor în vigoare, spectacolele se pot desfășura doar în aer liber, cu participarea a maximum 500 de persoane, cu respectarea regulilor de distanță și de protecție sanitară. Deocamdată, sunt interzise spectacolele desfășurate în spații închise!

În aceste condiții, descurajăm astfel de inițiative care riscă să pună în pericol viața și sănătatea comunităților locale, fiind pasibile de sancțiuni contravenționale sau penale.
Facem apel la responsabilitatea managerilor teatrelor din București să nu transpună în fapt o astfel de decizie a primarului general al municipiului București.
Menționăm faptul că primarul Capitalei nu poate emite un act administrativ contrar legilor în vigoare, iar în cazul în care acest lucru se va întâmpla prefectul municipiului București va acționa pentru suspendarea unei astfel de hotărâri”, se arată într-un comunicat al GCS.

După ce GCS a transmis informarea, Gabriela Firea a reacționat acid, într-o postare pe Facebook:

„Guvern: se deschid salile de joc, piscinele, salile de fitness (fara dus), cresele si gradinitele private, mai intai, se permit nunti/botezuri cu 50 persoane. Primaria Capitalei: se redeschid teatrele, cu numar redus de spectatori, masti, dezinfectanti, termometre. Cica nu e bine! Intr-adevar, intre o sala de teatru si una de pacanele e o diferenta! Parca si virusul e mai cu.. talent! La teatru! La pacanele trece neobservat, dragutul de el!! Sa ne ducem dupa “fenta”?”.

Ce teatre zice Firea că deschide

Gabriela Firea a anunțat sâmbătă dimineață că „din 15 iunie, teatrele şi instituţiile de spectacole administrate de Primăria Capitalei se redeschid pentru public”.

„Cultura este esentiala pentru viata unui oras asa ca am decis, impreuna cu managerii teatrelor din Bucuresti, reluarea treptata a spectacolelor cu public, acest anunt fiind asteptat de sute de artisti si mii de bucuresteni. Bucureștiul are la dispoziție, pentru desfășurarea activităților culturale, peste 10.000 de locuri în sălile de spectacol, iar criza sanitară a blocat accesul publicului la reprezentatiile teatrelor. Pentru reluarea evenimentelor, fiecare institutie de spectacol isi va lua toate masurile necesare de siguranta pentru artisti si spectatori, iar programarea spectacolelor va tine cont, în permanență, de evoluția epidemiologică în plan local și de măsurile ce sunt necesare, conform reglementărilor în vigoare, astfel încât să nu existe riscuri de infectare a participanților la manifestări”, a spus primarul.

Sălile de spectacol în care îşi desfăşoară activitatea instituţiile publice de cultură bucureştene sunt următoarele, a menționat Firea:

1. Teatrul Municipal „L. S. Bulandra”: Sala Liviu Ciulei (Izvor) – 355 locuri (Str. Schitu Măgureanu 1, sect. 5); Sală Laborator – 60 locuri; Sala Toma Caragiu – 243 locuri (J.L. Calderon 76A, sect. 2), Studio Space – 120 locuri

2. Teatrul „C.I. Nottara” – Magheru (Horia Lovinescu) – 336 locuri, Studio (George Constantin) – 100 locuri

3. Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” – Sala Savoy – 393 locuri, Grădina de Vară Herăstrău – 2.255 locuri

4. Teatrul Mic – Teatrul Mic (Str. Constantin Mille nr. 16, sect. 1) – 271 locuri, Teatrul Foarte Mic (Bd. Carol I, nr. 21, sect. 1) – 95 locuri

5. Teatrul Tineretului Metropolis (Str. Mihai Eminescu nr. 89, sect.2) Sala Mare – 150 locuri, Sala Amfiteatru – 100 locuri, Sala GLORIA (fost cinema Gloria – Str. Bucovina nr. 6, sect. 3) – 400 locuri

6. Teatrul de Comedie – Sala Radu Beligan (Str. Sf. Dumitru nr. 2, sect. 3) – 317 locuri, Sala Studio (Str. Sf. Dumitru nr. 2, sect. 3) – 53 locuri, Sala Nouă (Str. Sf. Vineri nr. 11) – 56 locuri

7. Teatrul Masca – Sala Elisabetană (Bd. Uverturii nr 70, sector 6) – 125 locuri

8. Teatrul Odeon – Sala Majestic (Cal. Victoriei 40-42, sector 1) – 300 locuri; Sala Studio (Cal. Victoriei 40-42, sector 1) – 100 locuri

9. Teatrul Evreiesc de Stat – Sală Spectacol (Str. dr. Iuliu Barasch nr. 15, sector 1) – 196 locuri

10. Teatrul „Ion Creangă” – Palatul Naţional al Copiilor – 650 locuri, Sala mică (Str. Biserica Amzei nr. 21-23, sect. 1) – 60 locuri

11. Teatrul de Animaţie „Ţăndărică” – Sala Mare (Str. Eremia Grigorescu nr. 24, sector 1) – 326 locuri, Sala AnimaStudio (Str. Eremia Grigorescu nr. 24, sector 1) – 40 locuri

12. Teatrul Excelsior – Sala Mare (Str. Academiei nr. 28-30, sector 1) – 180 locuri, Sala Studio (Str. Academiei nr. 28-30, sector 1) – 50 locuri

13. Circul Metropolitan Bucureşti – Sala spectacol (Aleea Circului nr. 15, sector 2) – 1.850 locuri

14. Opera Comică pentru Copii Sala Mare (Calea Giuleşti nr. 16, sector 6 – fostul Teatru Giuleşti) – 424 locuri, Salon Mozart (Calea Giuleşti nr. 16, sector 6- fostul Teatru Giuleşti) – 120 locuri, Sala UnderGround (Calea Giuleşti nr. 16, sector 6 – fostul Teatru Giuleşti) – 120 locuri

15. Teatrul „Stela Popescu” – Palatul National al Copiilor – Sala Mare (Bd. Tineretului nr. 8-10, sect. 4) – 740 locuri

16. Teatrul Dramaturgilor Români – Sala Ion Băieşu (Calea Griviţei nr. 64-66, sect. 1) – 100 locuri, Sala Iosif Naghiu (Calea Griviţei nr. 64-66, sect. 1) – 60 locuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

10 Comentarii

  1. GCS nu stie cum va iesi hotararea din parlament. Se pare ca Firea stie.

  2. Se pare ca Firea cauta sa ia o decizie sa dea bine,adica una politica fara sa tina cont de realitate.Pe de alta parte mai stie ca in caz de dezastru,ea nu raspunde neaparat.Guvernul da.Deci e o lepra pesedista si cinica cu „bucurestenii mei”

  3. Dar păcănelele, nu se desfășoară într-un spațiu închis ? N-ar trebui,sa fie aceeași lege, pentru toate activitățile din spații închise? Prea mult dublu standard. Sa ne amintim, cum și-a sarbatorit dl.Orban ziua de naștere în sediul guvernului…Și, de când Germania e o țară, cu un număr redus de îmbolnăviri ? Numai de azi..

    .

  4. Firea Sarmancur in loc sa se ocupe de retrasarea marcajelor rutiere(abia se mai vad pe marile bulevarde) de plantarea de pomi acolo unde vantul sau accidentele rutiere i-au pus la pamant,de toaletarea orasului,de extinderea spatiului verde,se ocupa de deschiderea stagiunii,ca si cum lumea e atat de proasta incat va da navala!Moare sa faca si ea un ban din niste invarteli!Un altfel de primar trebuie Bucurestilor!

  5. În piramida verde a Maeștrilor cântăreți din Bremen care este mâgarul.

  6. Ori d-na Firea , anticipeaza ceva , ori se joaca cu focul ! Sa nu cumva sa ajunga sa fie acuzata , ca promoveaza pandemia de coronavirus ! Asta nu se lasa cu o banala amenda ! O fi d-na Firea in campanie electorala nedeclarata , dar toate au o limita ! Sa speram ca stie ceva si ca de luni se va gasi o modalitate legala pentru ca actorii sa se intoarca pe scena !

    • @ Didos Firea este pandemia! Pandemia de prostie e mult mai periculoasa decat SARS-COV2.

  7. Orban si toparlanii sai inculti de la guvernare procedeaza in acest caz total ilogic. Este clar ca o saboteaza permanent pe Firea fara argumente dar in prostia lor uita ca cei sabotati sunt bucurestenii, in acest caz cei iubitori de teatru. Este ilogic sa deschizi salilele de jocuri populate cu indivizi care nu dau pe-afara de disciplina si responsabilitate iar salile teatrelor unde spectatorii sunt oameni educati si responsabili cu ei insisi si cu cei din jur sa ramana inchise. Ce punct de vedere are matematicianu’ cu capul patrat si intors cu cheia?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.