Florin Iordache după Raportul MCV: „E un dispreț total”

Iordache Legi Justitie

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, este de părere că implementarea solicitărilor Comisiei Europene din MCV, pe care acesta le consideră „absurde”, ar bloca întreaga justiţie din România.

„Am început parcurgerea raportului MCV pe anul 2018, prin care nişte ‘experţi’ necunoscuţi dau indicaţii României cu privire la aplicarea unor legi DEJA în vigoare, iar absurdul uneia dintre recomandări iese cu totul în evidenţă. Astfel, Comisia Europeană solicită Parlamentului, prin raportul MCV, nici mai mult nici mai puţin decât ‘oprirea imediată a implementării legilor justiţiei realizate de Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, precum şi a ordonanţelor de urgenţă emise de Guvern, stoparea implementării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală'”, a afirmat, potrivit sursei citate, Florin Iordache.

Fostul ministru al Justiţiei a opinat că, printr-o astfel de solicitare, Comisia Europeană” nu doar că îşi depăşeşte” prerogativele stabilite prin Tratat, dar dovedeşte şi „dispreţ total” faţă de întreaga ordine de drept şi constituţională din România.

Iordache susţine că „dacă o asemenea cerere, aberantă, ar fi implementată de Parlament, prin efectele pe care le-ar produce ar conduce la blocarea întregului sistem de justiţie din România”.

Potrivit acestuia, dacă Parlamentul ar da o lege prin care ar abroga toate modificările la legile justiţiei, nu ar mai exista cadrul legal pentru admiterea în magistratură, promovare, constituirea completelor, funcţionarea CSM etc., în condiţiile în care atât legea veche, cât şi legea nouă ar fi abrogate.

Social-democratul a adăugat că, dincolo de acest aspect tehnic, „Comisia Europeană nu a explicat de ce solicită oprirea imediată a implementării legilor justiţiei, fără a diferenţia în funcţie de cuprinsul acestora, în condiţiile în care prevederi importante cuprinse în acestea au fost salutate de către Comisia de la Veneţia, care a remarcat că acestea sunt de natură a întări independenţa justiţiei”.

Printre acestea se numără, conform lui Florin Iordache, separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor, excluderea preşedintelui României din procedura de numire a preşedintelui ÎCCJ, fiind eliminate, susţine acesta, toate modalităţile de implicare a politicului în cariera judecătorilor.

Reîntoarcerea la vechiul cadru legislativ ar însemna, adaugă Iordache, printre altele, păstrarea unor texte neconstituţionale, o pregătire iniţială a judecătorilor şi procurorilor insuficientă faţă de lipsa de experienţă a acestora în momentul intrării în sistem, permiterea unui sistem de promovare mascată în parchete, prin delegări şi detaşări netransparente, fără îndeplinirea condiţiilor de vechime.

Preşedintele comisiei a mai susţinut că noile legi includ prevederi ce au ca efect „transparentizarea” funcţionării sistemului de justiţie şi „ruperea acestuia de influenţa nefastă” a serviciilor de informaţii.

„De ce doreşte Comisia Europeană stoparea imediată a acestor prevederi care rup justiţia de influenţa malignă a serviciilor de informaţii? Prin urmare, o astfel de recomandare nu poate fi pusă în aplicare, fiind lipsită de orice logică, iar consecinţele sale ar fi profund negative pentru sistemul de justiţie din România. Mai mult, faptul că într-un raport al Comisiei Europene există o astfel de recomandare absurdă duce la decredibilizarea acestuia”, a declarat Florin Iordache, potrivit comunicatului.

Social-democratul a conchis că întreg conţinutul raportului MCV va fi analizat în Parlament, urmând să se comunice rezultatul analizei efectuate, precum şi măsurile care vor fi luate.

Marţi, Comisia Europeană a recomandat României, în raportul privind MCV, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

13 Comentarii

  1. Nota mare pentru europarlamentarii romanesti care lupta IMPOTRIVA ROMANIEI, si corigenta pentru europarlamentarii romanesti ailalti.

  2. Ce nu intelegi bre „Alta Intrebare”? Oare nici acum nu ti-ai dat seama ca se doreste mentinerea vechilor legi ale injustitiei,mosite de Monica,nepoata lui Mandela de la Mandravela-Bucale,e drept dictate de Barosul si Donald Trosc,apoi intarite de Jungher,la un sprit cu mneaei,pana a cazut de tot sub masa ? Spune-i si lui Livache sa inteleaga dracului odata ca virgula capul lui de motoc il doresc pe tava !

  3. Romania trebuie sa ignore total aceste palavre jegoase venite de la UE. Ne apropiem cu pasi mari de un ROMEXIT. Faptele UE la adresa Romaniei se aseamana ca doua picaturi de apa de atitudine URSS in anii 40-50.

  4. I se cere româniei să accepte o justitie coordonata de serviciile secrete prin protocoale secrete care nu mai sunt secrete.astia ne vad asa neghiobi ca au nesimtirea sa ne desconsidere in continuare.asa ceva pot cere sau niște ignoranți sau niște incompetenti.sau niște criminali economici fără scrupule.

    • Parlamentarii au decis ASTAZI că cei cu condamnări de până într-un an vor face închisoare la domiciliu. Proiectul de lege adoptat mai prevede şi reducerea pedepsei cu 20 de zile pentru fiecare carte scrisă în închisoare.
      Nu stiu cum va vad europenii, dar parlamentarii PSD si ALDE sigur va vad neghiobi.

  5. Ciordache de la Balti este negru de suparare ca UE nu-i lasa sa ciordeasca in voie prin Europa si au montat peste tot camere de supraveghere.

  6. Este incedibil, li se cere politicienilor Romani sa numai fure si mai mult, sa raspunda pt faptele lor. Acest lucru nu s-a mai intamplat in aceasta tara si trebuie respins cu fermitate. Noi nu vrem Europa, vrem saracie, coruptie si bataie de joc din partea conducatorilor nostri!

  7. In Cotidianul apare si o discutie despre Bulgaria. Putem intelege ca doar tarile care au alternativa sunt apreciate, Ungaria si-a indreptat privirea atat peste ocean cat si dincolo de Marea Neagra, Bulgaria oricat ar parea si ea are o inclinatie spre Marea Neagra, Romania in dorinta de a-si arata loialitatea a dus o politica agresiva a tarmul Mari Negre asa ca acum sta umilita in fata unor tari cu o istorie controversata, dar cand ai pixul in mana nu conteaza prostitutia, drogurile ca sa amintesc de o europarlamentara ”decisa” sa ne dea o lectie, dar de fapt tara ei ravneste un port o licitatie, altii vor mai mult in domeniul resurselor, fiind dependenti de importuri si sperand ca vor atrage ulitimii tineri medici daca vor saraci Romania. Poate vor reusi, dar ca UE sa devina spirituala,Malraux, s-ar putea ca multe sichimbari climatice si geologice sa fie necesare ca sa inteleaga ca nu-s atotstiutori si puternici. Daca asta vor, vor avea, uneori energiile se echilibreaza in lume si precum Babilon unele popoare pot deveni o amintire daca incalca legile universului.

  8. Sa faca la ei la Bruxelles asa justitie – cu protocoale, servicii secrete, dosare politice. Noi abea am iesit din comunism, nu sintem fraieri si nu punem botu la asa ceva. Cu cei din est n-o sa meargă, noi am trecut recent printr-o experienta totalitarista.

  9. O țară a cărei cameră inferioară a parlamentului este prezidată de un penal cu condamnare definitivă, fie ea pedeapsa și cu suspendare, nu poate fi tratată ca o țară normală. Una este neînceperea urmăririi penale (NUP) și alta este condamnarea cu suspendare. Dacă asupra persoanei respective, și mă refer la bătrânul porcar Livache, mai planează posibilitatea unei noi condamnări pentru fapte penale atunci această persoană este ca o bubă puturoasă pe obrazul țării. Nici dracu nu ne va trata cu mai puțin dispreț. Astea-s regulile, asta-i eticheta. Nu trăim izolați într-o junglă ci suntem parte a bătrânei și civilizatei Europe. Domnul Dragnea să-și dea demisia și să meargă pe post de măcelar cu ziua la ferma de porci Salcia. Abia după asta vom putea prelua președenția rotativă a UE.

  10. Parlamentul ar trebui sa adopte o rezolutie prin care sa declare ca pentru Romania aceasta aberatie numita MCV, acest instrument de a tine Romania in lat ca si colonie, cu permiterea oricaror abuzuri, acest odios MCV nu mai exista si va fi ignorat de toate autoritatile statului roman.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.